Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΣΕΙΣΜΟΙ

  ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ;

Σεισμοί από το από 550 πΧ έως το 2010 
Η σεισμική δόνηση της περασμένης Τρίτης στο Πικέρμι Αττικής έφερε στην επικαιρότητα το πρόβλημα των σεισμών.
Η επιστήμη μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να προβλέπει τους σεισμούς ως προς το ακριβές επίκεντρο, την ένταση και το χρόνο εκδήλωσής τους. Η αντιμετώπιση αυτού του φυσικού φαινομένου, για αυτό το λόγο, στηρίζεται στα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται.
Πρώτο μέλημα είναι οι σωστές κατασκευές που να αντέχουν στις σεισμικές ταλαντώσεις. Τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό είναι ΕΔΩ και έχουν σχεδιαστεί από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Οι καταμετρημένοι σεισμοί από το 1901 
Παρουσιάζουμε δύο σεισμογραφικούς χάρτες που δημιουργήθηκαν από το  Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι σεισμοί σημειώνονται με κόκκινους κύκλους. 
Περιλαμβάνει ο πρώτος πληροφορίες για τους γνωστούς σεισμούς  με μέγεθος μεγαλύτερο από 5 Ρίχτερ, για το χρονικό διάστημα από το 550 π.Χ έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009. Οι μετρήσεις είναι πλήρεις για τα χρονικά διαστήματα και τα μεγέθη: Για Μ>6.5 από το 1901, για Μ>5.2 από το 1911, για Μ>4.8 από το 1950 και για Μ>4.5 από το 1964. Τα υπόλοιπα δεδομένα είναι κατ' εκτίμηση με βάση τις πληροφορίες ιστορικών πηγών. Ο δεύτερος περιλαμβάνει από το 1901 και μετά που άρχισαν να καταγράφονται οι σεισμικές δονήσεις και περιλαμβάνει όσες έχουν μέγεθος περισσότερο από 5 Ρίχτερ. 
Στους χάρτες παρατηρούμε ότι στην Άνδρο δεν υπάρχουν σεισμικά επίκεντρα. Το νησί μας, παρόλα αυτά, δέχεται σεισμικές επιβαρύνσεις από επίκεντρα που βρίσκονται σε άλλες γειτονικές περιοχές, είναι αυτό που δημοσιογραφικά λέγεται "έγινε αισθητός και στην Άνδρο". 


1 σχόλιο:

  1. H Άνδρος και η ευρύτερη περιοχή των βορείων Κυκλάδων είναι σεισμικά "αδρανείς" ...αν μπορεί να υπάρξει τέτοιος όρος στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ τυχεροί ΚΑΙ σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή