Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΕΝΕΡΓΑ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

5 ΙΟΥΝΙΟΥ
 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.
Από τότε και κάθε χρόνο, δίνεται και άλλη μια ευκαιρία σε όλους, φορείς και πολίτες, για να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και σχετίζονται ιδιαίτερα με τη διαχείριση Περιβάλλοντος, την ρύπανση, τη διατήρηση και σωτηρία της πανίδας και της χλωρίδας σε κάθε μήκος και πλάτος.
Αποτελεί, πλέον, κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος για να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον πρέπει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συμφέρον όλων μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί την προσωπική πρόσκληση - πρόκληση για τον καθένα μας για να συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη και να μας παροτρύνει να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στη γη, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον μας και στο φυσικό κόσμο.
Να γνωρίσουμε εν τέλει το περιβάλλον του τόπου μας και να το αγαπήσουμε.
Η μέρα του περιβάλλοντος μας καλεί να σκεφτούμε τοπικά και να δράσουμε παγκόσμια.
Όλο και περισσότερο,όμως, βασικό μέλημα των επιστημονικών ενώσεων, των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των κυβερνήσεων αποτελεί πια και η εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου ζωής για τους κατοίκους των πόλεων και, πιο πολύ, των μεγάλων αστικών κέντρων.
Σήμερα όμως  γίνονται μεθοδικά μπορούμε να πούμε εδώ, όλο και βήματα προς τα πίσω, στον τομέα του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Η κρίση χτυπάει αλύπητα το περιβάλλον».
Πιστεύουμε ότι το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και οι Αισθητικές Αξίες που προστατεύονται από κοινού με το άρθρο 24 του Συντάγματος καθώς και από το Ν.1650/1986 αποτελούν τη μεγάλη «προίκα» της Ελλάδας για μια άλλου τύπου ανάπτυξης προς όφελος της φύσης και της κοινωνίας και σαν τέτοια θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον καθένα χωριστά και από όλους μας μαζί, μέσα από κοινές συλλογικές δράσεις.
Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να μας θυμίσει ότι ο καθένας από τη θέση του αλλά και όλοι μαζί σαν σύνολο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τους κινδύνους που το απειλούν, ειδικά εμάς, τους  νησιώτες.
Εμείς από την πλευρά μας, σαν ηλεκτρονικό έντυπο και στο μέτρο που μας αναλογεί, θα προβάλλουμε τα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και θα συμβάλλουμε στην προσέλκυση ενός ειδικού τουριστικού κόσμου που είναι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Θα προβάλλουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, που στόχο θα έχει την ανάπτυξη προς όφελος του τόπου μας, μέσα από μια περιβαλλοντική φιλοσοφία που αποδέχεται ο καθένας ξεχωριστά και το σύνολο της κοινωνίας του νησιού μας οργανωμένα και συλλογικά.
Δημοσιεύουμε τέλος, με την ευκαιρία αυτή και το έντυπο προβολής για την ημέρα αυτή με τον χαρακτηριστικό τίτλο: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ----ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Έντυπο που δηλώνει την ενεργό συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος, στην προστασία και την πρόληψη της ρύπανσης των θαλασσών και των ακτών.
Έντυπο που έχει μοιραστεί σε όλες τις τοπικές αρχές της χώρας  και το οποίο ευγενικά μας στάλθηκε από το Λιμεναρχείο Άνδρου (πατήστε ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου