Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

100 ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

ΜΝΗΜΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ

Στην μνήμη των Ανδριωτών που αγωνίστηκαν και ιδιαίτερα σε αυτούς που έπεσαν υπέρ πατρίδος για να ελευθερωθούν η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΝΔΡΙΩΝ για τα 100 Χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων στις 23 Ιουνίου. Ιδιαίτερα στην μάχη των Κιλκίς- Λαχανά στο Μακεδονικό μέτωπο όπου διεξήχθη η φονικότερη μάχη των Βαλκανικών Πολέμων στην οποία υπήρχε έντονη Ανδριακή παρουσία. Ήταν  η μάχη που συγκρούστηκε ο Ελληνικός με τον Βουλγάρικο στρατό και καθόρισε την τελική έκβαση του πολέμου.
Τελέστηκε στην προτομή του ηρωικού συνταγματάρχη Αντωνίου Καμπάνη από το Κόρθι επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των ηρωικά αγωνισαμένων Ανδριωτών. Ο πρόεδρος της "Ενώσεως Ανδρίων" Αντώνιος Διαπούλης, στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην  προσωπικότητα του συνταγματάρχη Αντωνίου Καμπάνη.
 Γεννήθηκε στο Κόρθι το 1857 και από τα 18 του χρόνια κατατάχθηκε στο στρατό. Συμμετείχε σε όλες τις πολεμικές αναμετρήσεις της θητείας του, στις οποίες διακρίθηκε για την γενναιότητα και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του. Στην πολυήμερη σύγκρουση του Κιλκίς - Λαχανά ήταν ο διοικητής του 8ου Συντάγματος πεζικού της 4ης Μεραρχίας. Στο στράτευμα αυτό συνυπηρετούσαν ο συνταγματάρχης Νικόλαος Δελεγραμμάτικας διοικητής της 6ης μεραρχίας και ο αντισυνταγματάρχης Μιχαήλ Καΐρης διοικητής του 11ου Συντάγματος, αλλά και πολλοί  άλλοι Ανδριώτες στρατιώτες ή υπαξιωματικοί.  
Ο Αντώνιος Καμπάνης στην κρίσιμη φάση της μάχης τέθηκε μπροστά από τους στρατιώτες του στην εφόρμηση του συντάγματός του κατά των αμυνόμενων σε χαρακώματά Βουλγάρων. Παρά τα πυκνά πυρά από πυροβόλα και  κανόνια, έτρεψαν σε φυγή τους Βούλγαρους. 
Σε αυτή ντην επιχείρηση οβίδα έσκασε δίπλα στον Ανδριώτη συνταγματάρχη αποκόβοντας από το σώμα του το αριστερό πόδι και χέρι ενώ άλλα βλήματα τον χτύπησαν στο στήθος. Ξεψύχησε λίγο αργότερα στο μέρος που δημιουργήθηκε αργότερα κωμόπολη που ονομάστηκε Καμπάνη προς τιμή του.
Η Ένωση Ανδρίων τον τίμησε και με προτομή που δώρησε στον δήμο Άνδρου το 1967.
Το λόγο πήρε και ο Δήμαρχος Γιάννης Γλυνός που εξήρε την πρωτοβουλία της Ενώσεως Ανδρίων για την προτομή και το καθιερωμένο μνημόσυνο. Καθήκον, δήλωσε, ειναι να τιμούμε τους ήρωες μας και να αναπολούμε την ιστορία μας. Ανάγκη ειναι να καθορίσουμε τον ρόλο των ηρωικών πράξεων στην σύγχρονη εποχή. Χρέος μας είναι να διδάσκονται την τοπική ιστορία οι μαθητές του νησιού. Να βρεθεί τρόπος να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το παιάνισμα του Εθνικού Ύμνου από την μπάντα της Άνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου