Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ...

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Συνέδριο χωρίς παραλειπόμενα δεν υπάρχει! Φροντίζει η ανθρώπινη αδυναμία να τα εκδηλώνει και ο τύπος να τα παρουσιάζει...

ΧΟΡΗΓΙΑ- ΕΞΟΔΑ= ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Αναρωτιόμαστε οι σύμβουλοι που έλαβαν χρηματοδότηση από τις Περιφέρειες ή τους Δήμους τους και η Ανδριώτικη φιλοξενία τους περιόρισε τα έξοδα τι σκέπτονται να κάνουν;
Αναφερόμαστε καταρχήν  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που βούιξε η Ελλάδα με την χορηγία 1500€ για να παραστεί γυναίκα - σύμβουλος στο Συνέδριο της Άνδρου. Τριήμερο στην Άνδρο με 1500€ δεν είναι "λίγο" ακριβό; Εξαιρείται αν το ταξίδι έγινε με ελικόπτερο (οι Τρικαλινοί το "συνηθίζουν" τελευταία...)!
Την ίδια όμως ενέργεια της χρηματοδότησης της συμμετοχής έχουν πράξει και άλλες Περιφέρειες ή Δήμοι ανά την Ελλάδα. Ο έμμεσος τρόπος χρηματοδότησης με δημόσια κονδύλια. Τα ποσά αυτά  είναι νομότυπα αφού έχουν ψηφιστεί από τα Αυτοδιοικητικά Συμβούλια. Κυμαίνονται από μικρά ποσά έως 1500€ ή 1700€ που θεωρούνται όμως την περίοδο της οικονομικής κρίσης έξω από κάθε λογική!
Πιστεύουμε ότι ο αναλυτικός οικονομικός απολογισμός του Συνεδρίου θα φέξει το κόστος συμμετοχής του κάθε σύνεδρου. Θα διευκολύνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες στον έλεγχο των εξόδων. Το υπόλοιπο είναι μια αριθμητική πράξη: ΧΟΡΗΓΙΑ- ΕΞΟΔΑ= ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...χρηματων!


ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ

Γραφικός "εμφύλιος" από ελάχιστους ακραίους Ανδριώτες για τον τόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου αποπειράθηκε να πυροδοτηθεί. Υπάρχουν ακόμα και αυτοί που επιμένουν να διατηρείται η προϊστορική νοοτροπία και στις μέρες μας, που όλο το νησί είναι ένας δήμος και όλοι είμαστε και τυπικά δημότες Άνδρου! Σκέψεις ταξικές που υιοθετούσαν περιθωριακοί τύποι από τον πρώην και όχι από τον τέως δήμο Άνδρου, τότε που περιλάμβανε μόνο τη Χώρα, τα Λιβάδια και το Βραχνού...  
Υπάρχουν κοινωνικοί άνθρωποι να πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει συνέδριο σε αίθουσα κινηματογράφου; Να συγχέουν την προβολή ταινίας ή τη διάλεξη, με Συνέδριο δυτικοευρωπαϊκής μορφής, όπου οι συμμετέχοντες δεν περιορίζουν τη συμμετοχή τους  στο χειροκρότημα!
Τα συνέδρια θέλουν τους χώρους τους και επιπλέον ο δήμος Άνδρου περιλαμβάνει όλο το νησί... 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ 

Επισημάνθηκε από συνέδρους ότι παραμένει πολύ μικρή η  συμμετοχή των γυναικών στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε σύνολο 784 αιρετών μελών στα περιφερειακά συμβούλια, οι γυναίκες ανέρχονται μόλις στις 131, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 16,7%. 
Από αυτές οι 120 κατέχουν θέση περιφερειακής συμβούλου και μόνο 11 βρίσκονται στη θέση του αντιπεριφερειάρχη (ποσοστό 8,4% επί του συνόλου). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι θέσεις των 13 αιρετών Περιφερειαρχών καταλαμβάνονται εξολοκλήρου από άνδρες.
Την μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών εμφανίζει το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, με ποσοστό 25,4% και ακολουθούν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 16 αιρετές και της Θεσσαλίας με 11 αιρετές γυναίκες.
Η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί πλέον σε πολλούς τομείς, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την πραγματική ισότητα των δύο φύλων… 


ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΑΝΔΡΟΣ

Το Συνέδριο οργανωτικά ήταν προσεγμένο. Οι σύνεδροι ωφελήθηκαν από την συμμετοχή τους. Οι γνώσεις που απέκτησαν θα τις χρησιμοποιήσουν για να διευρύνουν την δραστηριότητά τους στην Αυτοδιοίκηση.
Κέρδισε και η Άνδρος! Την γνώρισαν άμεσα 400 γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Το διαβάσαμε στον τοπικό τύπο. Αναφέρονται με ενθουσιασμό για την γνωριμία τους με το νησί μας. Γνωριμία προσωπική που δεν μπορεί ποτέ να την περιγράψει ένας τουριστικός οδηγός. 
Τα αποτελέσματα σύντομα θα φανούν. Τα εκδρομικά λεωφορεία από ανά την Ελλάδα θα φέρνουν ηλικιωμένο κόσμο στην Άνδρο. Σημαντικό βήμα για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Η ζωντανή διαφήμιση είναι η καλύτερη μέθοδος επικοινωνίας. Το έργο αυτό αν το αναλάβουν γυναίκες το μήνυμα διευρύνεται ακόμα περισσότερο και με αποτελεσματικότερο τρόπο. Το καλό τριτώνει αν οι κομιστές του μηνύματος είναι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική, αφού μπορούν και επηρεάζουν τον κόσμο που τους εμπιστεύεται! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου