Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


ΣΤΕΓΑΣΗ και ΣΙΤΙΣΗ στις ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  

Τα προβλήματα που υπάρχουν  στις σχολές ΑΕΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ της χώρας δημοσιοποιούνται κατά καιρούς από τους σπουδαστές που φοιτούν σε αυτές, όπως είναι: κτιριακά, χώροι διαμονής, σίτιση, βιβλία, επίπεδο σπουδών και επαγγελματική αποκατάσταση. Σπουδαστικά αιτήματα που σχετίζονται με την αρτιότερη κατάρτισή τους και την αξιοπρεπή διαβίωση στους χώρους των σχολών που φιλοξενούνται. Αιτήματα φυσικά που σχετίζονται με την ναυτική παράδοση των υψηλού επιπέδου στελεχών της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, εκ νέου τίθενται τα σοβαρά ζητήματα φοίτησης που αφορούν τις σπουδές και τονίζονται  ιδιαίτερα και αυτά που έχουν να κάνουν με την αξιοπρεπή διαβίωση και σίτιση. Πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο για τα παιδιά φτωχών οικογενειών. 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  Πετράκος Αθανάσιος, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία και Δρίτσας Θοδωρής, υπέβαλλαν επερώτηση στην Βουλή προς στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επισημαίνοντας τα προβλήματα που τους μετέφεραν, οι σπουδαστές, ιδιαίτερα δε για το θέμα της διαβίωσης τους επείγει η άμεση επίλυση του.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: 

Θέμα: «Στέγαση και σίτιση σπουδαστών που φοιτούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού»

Είναι γνωστό ότι στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) φοιτούν κυρίως παιδιά φτωχών και άπορων οικογενειών, που επιλέγουν ως επαγγελματική διέξοδο το επάγγελμα του ναυτικού, πιστεύοντας ότι οι ΑΕΝ καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης και φοίτησης. Οι οικογένειες αυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για τη στέγαση και τη σίτιση των παιδιών τους προκειμένου να φοιτήσουν στις ΑΕΝ.

Όμως η στέγαση και κυρίως η σίτιση δεν καλύπτεται σε όλες τις ΑΕΝ της χώρας. Σίτιση δεν παρέχεται σε καμία ΑΕΝ ενώ στις ΑΕΝ Ασπρόπυργου και Μηχανιώνας δεν παρέχεται ούτε στέγαση. Στέγαση για τα κορίτσια που επιλέγουν να φοιτήσουν σε ΑΕΝ παρέχεται μόνο στην ΑΕΝ Χανίων. Σίτιση παρέχει μόνο η ΑΕΝ Οινουσών και αυτό με χορηγία και συμβολική συμμετοχή των σπουδαστών 1 ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι οι διαγωνισμοί που έγιναν κηρύχθηκαν άγονοι.
Στις περισσότερες ΑΕΝ της χώρας δεν υπάρχει θέρμανση,  ζεστό νερό και στις ΑΕΝ που καλύπτουν την στέγαση δεν καλύπτονται οι ανάγκες ιματισμού των σπουδαστών. Επίσης μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό παρατηρούνται σε αρκετές ΑΕΝ για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται πρόσληψη προσωπικού.
Επειδή η συνεχιζόμενη και ολοένα βαθύτερη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία τις οικογένειες των σπουδαστών να ανταποκριθούν στα έξοδα των παιδιών που σπουδάζουν.
Επειδή η απαξίωση των ΑΕΝ δεν μπορεί να συνεχιστεί και την ίδια στιγμή να προωθείται η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση.
Επειδή η ναυτιλία πρέπει να αποτελεί ένα στρατηγικό τομέα ανάπτυξης της χώρας που θα μπορούσε να συμβάλει και στην μείωση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.  
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1.Σε ποιες ΑΕΝ παρέχονταν μέχρι το 2010 σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές και σε ποιες από αυτές δεν παρέχονται σήμερα αυτές οι υπηρεσίες και γιατί;
2.Υπάρχει κάποιος   συγκεκριμένος  σχεδιασμός  και  ποιος  για την  άμεση κάλυψη των αναγκών αξιοπρεπούς στέγασης και σίτισης των σπουδαστών  σε  όλες   τις ΑΕΝ;
3.Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει   και  πότε στην ουσιαστική αναβάθμιση των ΑΕΝ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου