Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ 

Η φορολογία των αγροτεμαχίων που προβλέπεται να εφαρμοστεί μετά το 2014, με βάση το προσχέδιο νόμου, σύμφωνα με όσα εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, Δαμιανός Ευστρατιάδης σε πρόσφατη συνάντηση αγροτοσυνεταιριστών.
Μάλιστα  προβλέπει μια σειρά από συντελεστές που με βάση αυτούς θα υπολογιστεί η φορολογία του αγρότη και οδηγεί σε βιβλία εσόδων εξόδων κ.ά.
Ο αγρότης θα φορολογείται στο εξής από το 1ο ευρώ, ενώ σχεδόν διπλασιάζεται η φορολογία για τους κτηνοτρόφους, σε σύγκριση με όσα πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια.
Ο αγρότης θα φορολογηθεί λοιπόν ανάλογα με φορολογικό συντελεστή απόστασης από θάλασσα, πρόσοψης από εθνική, αγροτική οδό κ.ά, από φόρο επιφανείας στρεμμάτων. Ετσι η φορολογία ενός βοσκότοπου 10 στρεμμάτων μπορεί να ξεκινήσει από 10,5 ευρώ και να φτάσει τα 36,75 ευρώ.
Για την ίδια έκταση σε μια ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να ξεκινήσει από 30 ευρώ και να φτάσει τα 105 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι παραθαλάσσια με αγροικία, με πρόσοψη στην εθνική οδό κ.ά.
Οσο για την θάλασσα,  το όριο είναι άνω των 800 μέτρων.
Το παράλογο είναι ότι τα παραθαλάσσια αγροτεμάχια δεν αποδίδουν όσο τα πεδινά αλλά θα φορολογηθούν περισσότερο, γιατί υπολογίζεται ο φορολογικός συντελεστής θάλασσας. Χειρότερη είναι η κατάσταση και για όσους έχουν αγροτουριστικά καταλύματα σε νησιά, δηλαδή αγρόκτημα με καφενείο κοντά στη θάλασσα ή ενοικιαζόμενα δωμάτια και χωράφι...
Kατά τ' άλλα μας μιλάνε για προγράμματα για νέους αγρότες, να γυρίσουν στην πατρογονική τους γη οι Ελληνες απο τα αστικά κέντρα, να στραφούν οι νέοι της περιφέρειας στην αγροτική παραγωγή, μόνο που με μια τέτοια φορομπηχτική πολιτική, όχι μόνο διστάζει κάποιος να ξεκινήσει,να κάνει μια νέα αρχή στο χωράφι του, αλλά να, τον αποτρέπουν, πριν κάν αρχίσει, όταν κάθε μέρα ανακοινώνουν και επιβάλλουν τμηματικά   νέους φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου