Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

H φορολόγηση της αγροτικής γής


Tην στιγμή που γίνεται προσπάθεια και εξαγγελίες για την οργάνωση της υπαίθρου και το ζωντάνεμα της, μέσω επιδότησεων και προγραμμάτων νέων καλλιεργειών, ειδικότερα στους νέους, για να επιστρέψουν και να ασχοληθούν  με την γή.
Από την άλλη,να διαβάζουμε και να βλέπουμε να  έρχονται νέα παράλογα μέτρα φορολόγησης της, που κάνει να απορούμε με αυτές τις αντίθετες πρακτικές.Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που πλέον αφορά το παρόν  και το μέλλον της χώρας μας, μέσα απο την επαναδραστηριοποίηση νέων καλλιεργειών, κτηνοτροφικών μονάδων και λοιπών αγροτικών δραστηριοτήτων.
Αναμφίβολα, ο  αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης (και της ανεργίας) και είναι ολοφάνερο ότι μια ακόμη φορολογική επιβάρυνση θα είναι εξοντωτική για το χώρο συνολικά.
Η πρόταση στο να επιβαρυνθούν τα αγροτεμάχια φορολογικά με συντελεστές που ξεκινούν από 1,5 ευρώ το στρέμμα και θα κλιμακώνονται ανάλογα με τη θέση και τη καλλιέργεια σε διψήφια νούμερα,είναι απαράδεκτη.
Η συγκεκριμένη πρόταση έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ένα κόσμο της υπαίθρου κατά κύριο λόγο, που η πλειοψηφία του έχει εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Βλέποντας το λοιπόν συνολικά και αν προστεθεί και στην ετήσια επιβάρυνση των ασφαλισμένων αγροτών και συνταξιούχων, καθώς επίσης και στην αντίστοιχη εξαιτίας της μείωσης της επιστροφής ΦΠΑ και του ΕΦΚ πετρελαίου,τότε, η συνολική επιβάρυνση για το 2014 δε θα είναι μακριά από τα 2 δις ευρώ, δηλαδή από τα 2/3 των ετήσιων άμεσων ενισχύσεων. Οι φορολογήσεις αυτές επιβαρύνουν τα προϊόντα κάνοντάς τα λιγότερο ανταγωνιστικά από τα εισαγόμενα από άλλες χώρες κυρίως Ευρωπαϊκές.
Ενοείται ότι δεν είμαστε κατά της φορολόγησης των αγροτών.
Πρέπει όλοι οι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνατότητα να συνεισφέρουν.
Δεν πρέπει να  παραγνωρίζεται το γεγονός, αυτό που κουβεντιάζεται στα κτήματα στα καφενεία και στο σπίτι μας, ότι η αγροτική γη αποτελεί εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας και  σαν τέτοιο, δεν μπορεί να φορολογηθεί σαν περιουσιακό στοιχείο, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.
Είναι άδικο και γυρνώντας πίσω στα χωριά μας και στην γή μας, οι νέοι αγρότες θέλουν στήριξη, που ναι μέν φαίνεται μέσα από προγράμματα, σεμινάρια κλπ δράσεις,  αλλά μην τους βάλει πάλι η πολιτεία στο ..λούκι που λένε και μετά, μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς να τους τρελάνει στους φόρους εξοντώνοντας τους.
Πολιτική που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και που τώρα μάλιστα, μετά από τόσα χαστούκια που έχουμε δεχτεί σαν λαός και χώρα να μην τα ξανεπαναλαμβάνουμε.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου