Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΧΡΙ 70.000 ΕΥΡΩ

ΝΕΑ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μια νέα προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων των σημερινών αγροτών, για να κάνουν με ασφάλεια το επόμενο βήμα (μεταποίηση και εμπορία).

Εκ βάθρων αλλαγές σε σημαντικά προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά και νέες δράσεις θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα υλοποιηθεί  το 2014.
Το νέο 5ετές πρόγραμμα θα κινείται στο πνεύμα των Σχεδίων Βελτίωσης, δίνοντας ευκαιρία και σε εξω-γεωργική δραστηριότητα.
Σίγουρα, η πιο ευρηματική νέα δράση θα βρίσκεται στο άρθρο 20 του Σχεδίου που υποβάλλεται προς έγκριση στην Κομισιόν και έχει τίτλο «Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων».
Σε αυτό, προτείνεται να δοθεί ενίσχυση έως 70.000 ευρώ σε όποιον αγρότη θέλει να επεκτείνει τη δραστηριότητά του πέρα από την πρωτογενή παραγωγή.
Δηλαδή,σε όποιον αγρότη θελήσει, να φτιάξει ένα εστιατόριο, έναν ξενώνα, ένα οινοποιείο, μία μικρή μονάδα για τυριά, ζυμαρικά κλπ τοπικά προιόντα.
Ουσιαστικά επιδοτεί την διαφοροποίησή του, αξιοποιώντας τα πρότυπα των ήδη αναπτυγμένων χωρών, όπου για παράδειγμα θα δει κανείς μέσα στο αγρόκτημα ένα παραδοσιακό τυροκομείο ή ένα εστιατόριο που θα χρησιμοποιεί ζώα μόνο από τη φάρμα του ιδιοκτήτη.

Τι άλλο διαφορετικό θα δούμε;

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου προς την Κομισιόν, αλλάζουν τα Σχέδια Βελτίωσης και θα υπάρχουν ξεχωριστές δράσεις για υποδομές μέσα στην αγροτική εκμετάλλευση και ξεχωριστές για δημόσια έργα.
Επίσης, η Εμπορία και Μεταποίηση θα αποκτήσει τη λογική του Σχεδίου Βελτίωσης, με την έννοια ότι θα αφορά τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και όχι την ίδρυση μίας νέας μεταποιητικής επιχείρησης.
Η ίδρυση θα χρηματοδοτείται από τη δράση που προαναφέραμε και μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θέλουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου