Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

...Πάνε και οι ελιές μας !


…Φόρο βάζουν και στις ρίζες της ελιάς!

Οι σημερινοί κυβερνώντες μας πραγματικά δεν έχουν τον θεό τους. Σκαρφίζονται και προχωρούν με διάφορα φορολογικά τερτίπια με στόχο  να εισπράξουν ένα δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά η «μελέτη» αφορά τα χωραφάκια των φορολογουμένων, όπου κι αν βρίσκονται αυτά, σε παραθαλάσσια τοποθεσία ή σε ορεινή απρόσιτη περιοχή.

Οσο και αν ο φόρος επιβάλλεται βάσει κλίμακας, δεν παύει να προκαλεί αγανάκτηση στους μικροϊδιοκτήτες, ειδικά σε όσους αδυνατούν, λόγω της οικονομικής κρίσης, να αντεπεξέλθουν στις νέες φορολογικές υποχρεώσεις.
Από «τη μύγα δεν βγαίνει ξίγκι», το γνωρίζουν καλά αυτό όλοι οι περί τα οικονομικά ειδήμονες. Εάν δεν χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του, (φοροδιαφυγή,φορολόγηση μεγαλοεπιχειρηματιών κλπ), το αδιέξοδο θα παραμένει και θα την πληρώνουν συνεχώς όσοι δεν μπορούν να αποκρύψουν το φτωχό, ούτως ή άλλως, εισόδημά τους και την επίσης φτωχή περιουσία τους. 
Υπάρχουν πολλά ευτράπελα στο νέο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση της αγροτικής γης και των οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμών. Αν π.χ. στο οικόπεδο υπάρχουν ρίζες ελιές ή εάν ο ιδιοκτήτης φύτεψε στο περιβόλι της αυλής του καρποφόρα δέντρα, η επιβάρυνση αυξάνεται έως και 2,5 φορές! Θα κόψουν τα χέρια τους όσοι φύτεψαν μια λεμονιά στην αυλή τους ή, άλλως, θα αναγκαστούν να ξεριζώσουν κάθε δέντρο, ιερό κι ευλογημένο, όπως είναι η ελιά, αλλά και κάθε άλλο που δίνει καρπούς του Θεού ή της φύσης στους ιδιοκτήτες τους.
Τα παραδείγματα που καταγράφονται στις οικονομικές σελίδες δείχνουν το μέγεθος της προχειρότητας με την οποία έχει συνταχθεί ο νέος νόμος, αλλά και πόσο δυσανάλογα επιβαρύνονται όσοι έχουν αγροτεμάχια με κτίσμα (ο συνολικός φόρος πενταπλασιάζεται!), όσοι διαθέτουν οικόπεδα με απόσταση ίση ή μικρότερη από εκατό μέτρα από τη θάλασσα (ο φόρος τριπλασιάζεται) και άλλα ιλαρά. Προβλέπεται να πάρουν φωτιά οι μπουλντόζες που θα γκρεμίζουν τα κτίσματα (μικρά σπίτια χτισμένα με οικονομίες μιας ζωής). Ταυτόχρονα, όμως, κι εδώ διακρίνονται… διακρίσεις, με το νέο σχέδιο νόμου μπαίνει “πλαφόν” στους φόρους τους οποίους θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα της χώρας, ενώ προβλέπεται συντελεστής απομείωσης για να πληρώνουν έως 50% λιγότερα όσοι έχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, πάνω δηλαδή από 500 στρέμματα.
Στόχος (!) του υπουργείου είναι να εισπράξει περίπου ένα δισ. ευρώ, αλλά αυτό φαντάζει ανέφικτο καθώς οι μικροϊδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν λόγω της οικονομικής στενότητας, παρότι το νομοσχέδιο τους δίνει τη δυνατότητα να μεταθέσουν χρονικά την πληρωμή του φόρου. Αρα εισπράξεις πάλι στα χαρτιά. Αλλά τα λογιστικά έσοδα δεν είναι ποτέ ίδια με τα πραγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου