Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ


ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΜΑΤΑ

Eπίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε και στο νησί μας, η γνωστοποίηση της σημαντικής οδηγίας απο μέρους της  Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της παραχάραξης νομισμάτων,  που έχει παρατηρηθεί τελευταία,σε κάθε γωνιά της χώρας, απευθύνοντας ξανά στους πολίτες συμβουλές και οδηγίες, για τον εντοπισμό και την αναγνώριση παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων και κερμάτων.

Οι οδηγίες που δίνει Αστυνομική Διεύθυνση είναι αναλυτικά οι εξής:


 Αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομίσματα:

1. Έλεγχος με την αφή
Νιώστε τη γενική αίσθηση που αφήνει η επαφή με το χαρτονόμισμα. Τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα δίνουν συχνά την αίσθηση του μαλακού, χωρίς το χαρακτηριστικό «τρίξιμο» που κάνουν τα γνήσια. Το χαρτί τους δεν πρέπει να δίνει υπερβολικά την αίσθηση του λείου ή του γυαλιστερού.
Ελέγξτε τη δομή της εσώγλυφης εκτύπωσης (βαθυτυπία intaglio), η οποία εξέχει ελαφρά στην πρόσθια όψη του χαρτονομίσματος. Μεταξύ της γραμμής που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και του πολυψήφιου αριθμού, εμφανίζεται ένα πλέγμα (κάνναβος) κάθετων γραμμών.
Εάν ξύσετε με το νύχι αυτές τις έντονες κάθετες γραμμές διαπιστώνετε έναν χαρακτηριστικό ήχο και μια ιδιαίτερη υφή.
2. Έλεγχος με το μάτι
Ελέγξτε τη συνολική εμφάνιση της εικόνας. Στα γνήσια χαρτονομίσματα η εικόνα είναι καθαρή με έντονες αντιθέσεις, ιδίως όσον αφορά το αρχιτεκτονικό σχέδιο στην εμπρόσθια όψη. Η εικόνα δεν πρέπει να είναι θολή ή θαμπή.
Όταν το κοιτάτε σε διερχόμενο φωτισμό, το πολυτονικό υδατογράφημα επαναλαμβάνει το κύριο αρχιτεκτονικό σχέδιο του χαρτονομίσματος (πύλες ή παράθυρα). Πρέπει να εμφανίζει τις χαρακτηριστικές φωτοσκιάσεις, πρέπει δηλαδή να υπάρχουν τμήματα που είναι φωτεινότερα καθώς και τμήματα που είναι πιο σκοτεινά από την υπόλοιπη επιφάνεια του χαρτιού. Τα γνήσια πολυτονικά υδατογραφήματα δεν έχουν πολύ έντονες γραμμές αλλά χαρακτηρίζονται πάντοτε από την απαλή μετάβαση από το φωτεινό στο σκοτεινό.
Το ηλεκτροτυπικό υδατογράφημα βρίσκεται κάτω από το πολυτονικό υδατογράφημα. Σε αυτό αναγράφεται η αξία του χαρτονομίσματος. Ο αριθμός αυτός φαίνεται πολύ φωτεινός όταν κοιτάτε το χαρτονόμισμα σε διερχόμενο φως, ενώ εμφανίζεται σκοτεινός εάν το τοποθετήσετε επάνω σε μια σκοτεινή επιφάνεια.
Η ταινία ασφαλείας βρίσκεται ενσωματωμένη στο χαρτονόμισμα. Εμφανίζεται ως σκοτεινή γραμμή εάν κοιτάξετε το χαρτονόμισμα σε διερχόμενο φωτισμό. Στην ταινία ασφαλείας αναγράφεται η αξία του χαρτονομίσματος και η λέξη EURO. Το κείμενο αυτό διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα, έτσι ώστε να μπορεί να διαβαστεί εύκολα και από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος.
Εάν το κοιτάξουμε σε κάθετο φωτισμό, εμφανίζεται στο ολόγραμμα ή στην ολογραφική λωρίδα το λογότυπο "€".
Επιπλέον, η ονομαστική του αξία καθίσταται ορατή με θετικούς και αρνητικούς χαρακτήρες.
Στη γωνία που βρίσκεται πάνω από το υδατογράφημα εμφανίζονται ορισμένοι «ημιτελείς» αριθμοί στην εμπρόσθια και την οπίσθια όψη.
Εάν τις κοιτάξουμε μπροστά στο φως, αυτές οι δύο εικόνες συνδυάζονται σχηματίζοντας έναν πλήρη αριθμό.
Προσοχή ! Οι επιδέξιοι παραχαράκτες αναπαράγουν πολύ καλά αυτό το χαρακτηριστικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επομένως να μην το χρησιμοποιούμε ως αποκλειστικό κριτήριο για τη γνησιότητα ή μη ενός χαρτονομίσματος.
3. Εξέταση υπό γωνία
Στα χαρτονομίσματα μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας (50 ευρώ και άνω), το ολόγραμμα εμφανίζει το κύριο αρχιτεκτονικό σχέδιο (παράθυρο/πύλη), το οποίο εναλλάσσεται με τον αριθμό που δηλώνει την αξία του χαρτονομίσματος, εάν το κοιτάξουμε υπό γωνία. Επιπλέον, ομόκεντροι κύκλοι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου κατευθύνονται από και προς το κέντρο.
Στα χαρτονομίσματα μικρότερης ονομαστικής αξίας (20 ευρώ και κάτω) υπάρχει μια ολογραφική λωρίδα. Εάν κοιτάξουμε το χαρτονόμισμα υπό γωνία, η εικόνα εναλλάσσεται μεταξύ του αριθμού που δηλώνει την αξία του, του λογότυπου € και ενός κύκλου με αστερίσκους.
Στην κάτω δεξιά γωνία της οπίσθιας όψης των χαρτονομισμάτων μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας (50 ευρώ και άνω) εμφανίζεται ένας μεγάλος αριθμός δηλωτικός της αξίας τους τυπωμένος με OVI® (οπτικά μεταβλητό μελάνι), το οποίο αλλάζει χρώμα, από πορφυρό σε τόνους του καστανού ή του πράσινου της ελιάς,  εάν κοιτάξουμε το χαρτονόμισμα υπό γωνία.
Στην οπίσθια όψη των χαρτονομισμάτων μικρότερης ονομαστικής αξίας (20 ευρώ και κάτω), μια ιριδίζουσα λωρίδα διατρέχει καθέτως το χαρτονόμισμα.
Η λωρίδα αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό που δηλώνει την αξία του χαρτονομίσματος και το λογότυπο « ». Είναι σχεδόν αόρατη εάν κοιτάξετε το χαρτονόμισμα σε ευθεία γραμμή, όμως εάν το κοιτάξετε υπό γωνία, εκπέμπει μια λάμψη που θυμίζει μαργαριτάρι.


 Αμφιβόλου γνησιότητας κέρματα:

Παραχαραγμένα κέρματα:
Τα παραχαραγμένα κέρματα του ενός και των δύο ευρώ, πολύ συχνά είτε δεν είναι μαγνητικά είτε είναι έντονα μαγνητικά. Τα παραχαραγμένα κέρματα του ευρώ μπορεί να είναι καλής ποιότητας οπτικά, αλλά συχνά το ανάγλυφό τους είναι υπερβολικά επίπεδο και η επιφάνειά τους φαίνεται συχνά ανομοιογενής.
Το σχέδιό τους επίσης μπορεί να φαίνεται παραμορφωμένο.

Γνήσια  κέρματα:
Τα γνήσια κέρματα του ενός και των δύο ευρώ είναι ελαφρώς μαγνητικά, ενώ τα κέρματα των 50 λεπτών δεν είναι μαγνητικά. Το ανάγλυφο του σχεδίου των γνήσιων κερμάτων, βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με την υπόλοιπη επιφάνεια του κέρματος.  Όλα τα περιγράμματα του ανάγλυφου διακρίνονται σαφώς από την υπόλοιπη επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου