Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΖΟΠΟΡΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (6)

ΑΠΟΙΚΙΑ- ΑΠΑΤΟΥΡΙΑ- ΣΤΕΝΙΕΣ- ΓΙΑΛΙΑ

Η Φάμπρικα
Η διαδρομή Αποικίων - Στενιών εκτός από το φυσικό τοπίο με τα πολλά νερά, τις εναλλαγές των αποχρώσεων του πράσινου που δημιουργούν οι ελιές, τα κυπαρίσσια, οι καρυδιές, τα εσπεριδοειδή και η υπόλοιπη βλάστηση ενδιαφέρον αποτελούν και τα κτίσματα. Τα σπίτια, τα περισσότερα φτιαγμένα με έντονη την αίσθηση του ωραίου. 

Ξεχωρίζουν τα πυργόσπιτα και τα βιομηχανικά κτίρια. Απομεινάρια παρελθούσης χρονικής περιόδου. Πολλά είναι αφημένα στην φθορά του χρόνου. Να σταθείτε στην φάμπρικα παραγωγής ζυμαρικών, το μεγαλύτερο νερόμυλο  των Βαλκανίων.  Απόδειξη για την οικονομική πρόοδο της περιοχής. 
Εξαίρετη είναι και η θέα στο Αιγαίο που όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός βλέπεις τις απέναντι στεριές.
Διαφήμιση του 1931
Είναι η διαδρομή που συνδέει και διαφορετικούς κόσμους, τον απλό με τον πλούσιο.  Στο παρελθόν εκφραζόταν αντίστοιχα από τους απλούς αγρότες και τους πλοιοκτήτες και επιχειρηματίες. Αργότερα με τα απλά πληρώματα και τους καπεταναίους με τους εφοπλιστές.
Τα νερά των Αποικίων εκτός από ονομαστά αποτελούν και το εξαγώγιμο προϊόν του νησιού. Η εμφιάλωση του νερού της πηγής Σάριζα αποτελεί τον βασικό εκπρόσωπο του δευτερογενή τομέα της Άνδρου.




ΣΣ. Η παραπάνω εικόνες είναι οι σελίδες από την έκτη διαδρομή όπως απεικονίζεται από την έκδοση του Δήμου, "Πεζοπορία στην Άνδρο". Κάνοντας "κλικ" στις εικόνες μεγαλώνουν και γίνεται ευανάγνωστο το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου