Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΩ ΓΑΥΡΙΟ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι ο ενοριακός ναός του Άνω Γαυρίου και ταυτόχρονα το μοναδικό δημόσιο κτίριο του οικισμού όπου συναντιέται το χωριό.
Ως κοινότητα δεν διέθετε κοινοτικό κατάστημα. Τα γραφεία της κοινότητας ήταν το σπίτι του εκάστοτε κοινοτάρχη. Και το σχολείο όταν λειτουργούσε στεγαζόταν σε ιδιωτικό κτίριο.
Η πολιούχος του χωριού εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι παλαιό κτίσμα και παρουσίασε πρόβλημα διάβρωσης από τα νερά της βροχής. Ο ναός κινδύνευε με κατάρρευση. Κάθε φορά που έβρεχε όλο και περισσότερα νερά εισέρχονταν στο εσωτερικό. Η κατάρρευση της σκεπής ήταν θέμα χρόνου.
Αν συνέβαινε και αυτό θα ήταν ένα χωριό χωρίς δημόσιο κτίριο, κάτι σαν τους παραθεριστικούς οικισμούς. Η επικείμενη υποβάθμιση ενεργοποίησε τους χωριανούς. Άλλος πρόσφερε προσωπική εργασία, άλλος  χρήματα, άλλος υλικά... όλοι πρόσφεραν το κατά δύναμη. Αναβίωσαν οι παλαιές εποχές της συνεργασίας!
Ο ναός δέχθηκε την φροντίδα του χωριού και στεγανοποιήθηκε. Δεν κινδυνεύει πλέον από εγκατάλειψη. Οι επικίνδυνες ζημιές αποκαταστάθηκαν...! 
Οι εργασίες αποκάλυψαν την αισθητικής της υπάρχουσας τοιχοποιίας που ήταν καλυμμένη με σοβάδες, η οποία πλέον παραμένει εμφανής.
Εργασίες χρειάζονται και άλλες να γίνουν αλλά μπορούν να πραγματοποιηθούν σταδιακά με την διαρκή φροντίδα κατοίκων και φίλων του Άνω Γαυρίου...

1 σχόλιο:

  1. Α, ρε Πανωγαύρειο παρόλο που είσαι ψηλά ζεις στη σκιά του Γαύρειου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή