Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ " ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ''

ΓΑΥΡΙΩΤΙΚΑ 2013
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις


Τα "Γαυριώτικα" είναι σειρά πολιτισμικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος "ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ" κάθε καλοκαίρι στο νησί. Ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1981 και κάθε χρόνο εμπλουτίζονται με ποικίλες εκδηλώσεις, που τα καθιέρωσαν σαν έναν απο τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς του νησιού μας.
Χαρακτηρίζονται από ποικιλία εκφράσεων! Περιέχουν διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά δρώμενα.
Οι μουσικές συναυλίες υπερτερούν στις εκδηλώσεις. Στηρίζονται στην αυθεντική παράδοση της Άνδρου, αλλά υπάρχουν και άλλες που σε φέρνουν σε επαφή με διαφορετικές εκφράσεις.
Θυμίζουν τον Ανδριώτη ναυτικό ο οποίος στο νησί βίωνε τους χορούς και τα τραγούδια της Άνδρου. Στο μπάρκο απολάμβανε τις μουσικές των περιοχών που προσάραζε το πλοίο του.
Το πλήρες πρόγραμμα των "Γαυριώτικων 2013" βρίσκεται ΕΔΩ




ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΓΑΥΡΙΩΤΙΚΑ 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ,  21.30
Σχολεία και δάσκαλοι τον 19ο αιώνα στη βόρεια Άνδρο

 Ο Σύλλογος Φίλων Καϊρείου Βιβλιοθήκης και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο» οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σχολεία και δάσκαλοι τον 19ο αιώνα στη βόρεια Άνδρο». Για την Καΐρειο Βιβλιοθήκη και το έργο της θα μιλήσει ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας. Το κεντρικό θέμα θα παρουσιάσει ο Γιάννης Πίππας. Η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από το Duo Capriccioso, που το αποτελούν η Κλεοπάτρα Κυρτάτα στο φλάουτο και η Αθανασία Νικολακοπούλου στην κιθάρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο «Λογάρι».


ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ,  22.00                     
Βραδιά jazz
Η τραγουδίστρια, πιανίστρια και συνθέτρια Tamuz Nissim, με τη ζεστή και αισθαντική φωνή της, τη μαγευτική σκηνική παρουσία της και τις εξαιρετικές δεξιότητες αυτοσχεδιασμού έρχεται στην Άνδρο για μία μοναδική συναυλία. Μαζί της η καταπληκτική Ιταλίδα πιανίστρια Francesca Tandoi και τρεις από τους πιο καταξιωμένους έλληνες μουσικούς της jazz, ο Γιώργος Νάζος στην κιθάρα, ο Βασίλης Στεφανόπουλος στο κοντραμπάσο και ο Γιώργος Πολυχρονάκος στα τύμπανα. Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου.

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
EΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ο φακός του ποιητή...
Από το Αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου
1-15 Αυγούστου (απέναντι από την κεντρική προβλήτα Γαυρίου)
Η επιλογή των φωτογραφιών της έκθεσης έχει γίνει με γνώμονα τη φωτογραφική αξία του υλικού, το οποίο χρονολογικά καλύπτει όλο το φάσμα της φωτογραφικής δράσης του Εμπειρίκου. Τα θέματα που επιλέχθηκαν είναι ανθρωποκεντρικά και αφορούν στιγμιότυπα και εικόνες δρόμου. Οι λήψεις του είναι πρωτοπόρες για την εποχή που τραβήχτηκαν και τις διακρίνει προφανής διαχρονικότητα. «Τις φωτογραφίες –έργο των χειρών του– τις έφερνε σε πέρας με τη δεξιοτεχνία και την επιμονή μανιακού», γράφει ο στενός φίλος του Οδυσσέας Ελύτης.
  
ΤΡΙΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30
Αντριομαχαλάς
Η ανδριώτικη γειτονιά στη Χάλκη των Πριγκηπονήσων
Στο βιβλιοπωλείο «Λογάρι» θα μιλήσουν για τον Αντριομαχαλά της Χάλκης ο Ακύλας Μήλλας, χαλκινός συνταξιούχος ορθοπεδικός με καταγωγή από την Άνδρο, και ο Γιάννης Πίππας, φιλόλογος.
Κορθιανοί μαστόροι, πετροχτιστάδες, μετανάστευσαν στα τέλη του 18ου αιώνα στη νήσο Χάλκη των Πριγκηπονήσων προς αναζήτηση καλύτερης ζωής. Εκεί, προσκεκλημένοι του κορθιανού ηγούμενου της Μονής της Αγίας Τριάδος, του Σαμουήλ του Κωφού, εργάστηκαν στην ανακαίνιση της Μονής όπου σήμερα στεγάζεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Κάτω από τη Μονή έχτισαν τον οικισμό τους, τον Αντριομαχαλά. Ο Σύλλογος του Γαυρίου αυτό ακριβώς προσπαθεί: να επανασυνδέσει τους Αντριομαχαλιώτες και τους εξ Άνδρου Κωνσταντινουπολίτες με τη γη των προγόνων τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30
Ανδριώτικο παραδοσιακό γλέντι         
Στο λιμάνι του Γαυρίου διοργανώνεται το παραδοσιακό ανδριώτικο γλέντι με τους λαϊκούς οργανοπαίχτες συμπατριώτες μας Σταύρο Λαρίο στο βιολί, Γιώργο Ρέρρα στο λαούτο και Γιώργο Κατσίκη στην κιθάρα. Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό και το τμήμα ενηλίκων του χορευτικού τού Συλλόγου μας. Η χοροδιδασκαλία είναι της Ελένη Αθανασίου.

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 22.00
Συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο
Ερμηνευτής σπάνιας ευαισθησίας και υψηλών αξιώσεων, ο Χρήστος Θηβαίος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «γενιάς των τραγουδοποιών». Έχοντας γράψει και ερμηνεύσει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια των τελευταίων χρόνων, έχει καθιερώσει ένα μοναδικό και ιδιαίτερο ύφος, με τον συναισθηματισμό και την ποιητικότητα να είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά σε τραγούδια όπως «Ημερολόγιο», «Περικοπές ενός  Aπόκρυφου Ευαγγελίου», «Μέρες αδέσποτες» κ.ά.   
Στον Χρήστο Θηβαίο σημαντικοί συνθέτες βρήκαν τον ιδανικό εκφραστή των τραγουδιών τους, χαρίζοντάς μας μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων δύο δεκαετιών,  όπως «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» του Βασίλη Δημητρίου, «Μικρή πατρίδα» του Γιώργου Ανδρέου και φυσικά «Άμλετ της Σελήνης» και «Δεν είμαι άλλος» του Θάνου Μικρούτσικου. Στο Προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου.
  
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30
Εθελοντισμός

Στο βιβλιοπωλείο «Λογάρι», σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Εθελοντισμό, θα μιλήσουν ο Στέλιος Βερνίκος, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης Κρίσεων, με θέμα «Ο εθελοντισμός ως μια διαχρονική κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική», και ο Γιάννης Καπάκης, Αξιωματικός Π.Σ. ε.α., με θέμα «Η ζωή μας στην Άνδρο με τις δασικές πυρκαγιές: Αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΕΔΑ Νίκος Χαζάπης και θα βραβευθούν οι εθελοντές πυροσβέστες του Γαυρίου.

2 σχόλια:

  1. Έντυπο για τους ξενόγλωσσους δεν υπάρχει στην έκθεση για τον Εμπειρίκο. Σε εκδήλωση με κύρος που διευρύνει το ενδιαφέρον πέραν της Ελλάδας έπρεπε να είχε προβλεφτεί. Προσωπικά τους πρότεινα την ιστοσελίδα σας που έχει μεταφραστή για να έχουν ενημέρωση. Παράλληλα τους παρέπεμψα και στην αναφορά που είχατε για την ίδια έκθεση που έγινε στην Αθήνα η οποία είναι πιο εκτενής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από τις απαραίτητες πολιτιστικές εκδηλώσεις ο Φιλοπρόοδος Όμιλος ή και οποιοσδήποτε άλλος φορέας θα μπορούσε να κάνει μια δωρεά για την κατασκευή τουαλετών στο λιμάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή