Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΞΕΝΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

Το ΞΕΝΙΑ λίγο πριν ξεκινήσει να λειτουργεί (1958)
 φωτ, Άρη Κωνσταντινίδη
Διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό παραχώρησης για 99 χρόνια του "Ξενία Άνδρου" προχώρησε το ΤΑΥΠΕΔ (το ταμείο που συστήθηκε για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας).
 Στον "ενοικιαστή" παρέχεται το δικαίωμα να ασκεί εξουσία στο ακίνητο ως ιδιοκτήτης. Η αξιοποίηση του ακινήτου πρέπει να υλοποιηθεί με τη μορφή λειτουργίας ως ξενοδοχειακής μονάδας, σύμφωνα με τις ισχύουσες για τις χρήσεις γης ή εντός του πλαισίου της γενικής χρήσης γης «Τουρισμός - Αναψυχή».
Η παρακμιακή σημερινή όψη του
Δεν επιτρέπεται δηλαδή η αλλαγή της χρήσης του. Πρακτικά οι νέοι ιδιοκτήτες του και να μην υπήρχε αυτός ο όρος, η θέση και η αρχιτεκτονική πρωτοτυπία του κτίσματος πάλι ως ξενοδοχειακή μονάδα θα το λειτουργούσαν. Έχει τις προδιαγραφές για πολυτελές κατάλυμα και με τις κατάλληλες διαμορφώσεις θα έχει την δυνατότητα της λειτουργίας του όλο το χρόνο (συνεδριακός τουρισμός)! 
Η αναμνηστική πλάκα
Το Ξενία βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 3.423,87 τ.μ. και τα κτίσματα του έχουν επιφάνειες 2.273 τμ. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι υπόγειοι, ισόγειοι χώροι και ο όροφος.
Τα Ξενία είναι τα ξενοδοχεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ξενοδοχειακού προγράμματος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με στόχο την βελτίωση την βελτίωση των τουριστικών υποδομών της Ελλάδας, τις δεκαετίες του '60 και '70.
Σήμερα λείπει λόγω κλοπής
Το Ξενία Άνδρου του οποίου η επίσημη ονομασία είναι "ΤΡΙΤΩΝ" σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Ανεγέρθηκε το 1959 σε δωρηθέν οικόπεδο των Εμπειρίκων και μέλη της οικογένειας το συγχρηματοδότησαν μαζί με τον ΕΟΤ. Λειτούργησε μέχρι το 1999, λόγω όμως των εκτεταμένων φθορών του ήταν προβληματική η παράταση της χρήσης του ως ξενοδοχείο.
Τον (εσωτερικό)τοίχο στόλιζε
μαρμάρινη κρήνη. Σήμερα
 στολίζει άγνωστο ποια κατοικία
Οι φθορές ήλθαν από την έλλειψη συστηματικής συντήρησης. Ο ΕΟΤ στις συμβάσεις παραχώρησης προς εκμετάλλευση Τα Ξενία τα έδινε χωρίς υποχρέωση του ενοικιαστή να τα φροντίζει. Οι συνθήκες αυτές τα οδήγησαν στο γνωστό προδιαγεγραμμένο τέλος τους.
Το Ξενία τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού. Στις  φθορές της εγκατάλλειψης προστέθηκαν και οι λεηλασίες.  
Οι προσφορές λήγουν στις 11 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση με τους όρους "Υποβολής προσφοράς" είναι ΕΔΩ.

Το ΞΕΝΙΑ (1975 με 1977) λευκοβαμένο πλέον πιθανόν για
να "δένει" με τα υπόλοιπα κτίρια. Φωτογραφία Αγνής Κουβελά
Τα σκουριασμένα σίδερα έχουν πετάξει το
μπετον στο σύνολο των κολόνων από την αλμύρα  

Περιμένοντας το τέλος...
Κάρτα αρχών της δεκαετίας του '60, όταν το Ξενία ήταν αξιοθέατο της Άνδρου
Κάρτα προβολής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου