Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ – ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΓΑΥΡΙΟΥ;

Στο τέλος Μαΐου, μας απασχόλησε πάλι το ζήτημα της λειτουργίας του λιμανιού Γαυρίου, της λεγόμενης πύλης εισόδου του νησιού  μας.
Αναγκαία η λειτουργία του  σε αυτήν την φάση και κάτω από αυστηρούς κανόνες  σαν επιβατικό και εμπορικό λιμάνι, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομική ζωή του τόπου και τον τουρισμό ολόκληρης της Άνδρου.
Η έλλειψη όμως προγραμματισμού  επίλυσης του ζητήματος αυτού αρκετά χρόνια τώρα, είναι το αποτέλεσμα της καθημερινής του  εικόνας  και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε  ξανά, στα ήδη γνωστά προβλήματα που υπάρχουν και επισημάναμε και εμείς σε προηγούμενα άρθρα μας.

Αναγνωρίζουν όλοι, ότι έχουν γίνει στο παρελθόν ποικίλες και πολλαπλές προσπάθειες να υπάρξει προσέγγιση του θέματος του επιβατικού-εμπορικού λιμανιού, χωρίς δυστυχώς μέχρι και σήμερα να έχει υπάρξει προσανατολισμός  και κατεύθυνση για την επίλυσή του.
Όλοι αναρωτιούνται, πότε επιτέλους οι αρμόδιοι, Δήμος Άνδρου, Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο Άνδρου, Περιφέρεια, θα αντιληφθούν ότι η παραμονή σε  αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί… 
Είναι διαπιστωμένο καιρό τώρα, ότι  αυτό το ίδιο το λιμάνι και η όλη λειτουργία του, αλληλοεπηρεάζει όλες τις δραστηριότητες της Ανδριώτικης κοινωνίας και δεν μπορεί να μένει έτσι άλλο!
Κοινή διαπίστωση που έχει άμεσα αποτελέσματα σε πλήθος επιχειρήσεων στο νησί και δεν είναι υπόθεση μόνο του Γαυρίου αλλά αφορά όλη την Άνδρο !
Σε συνέχεια της έρευνα μας, επανερχόμαστε, σε όλα όσα έχουμε αναφέρει για αυτό το θέμα, με αφορμή και την από 2-12-2011 απόφαση με αριθμό 7, του Λιμεναρχείου Άνδρου, με θέμα: Φορτοεκφορτώσεις αδρανών υλικών στον λιμένα Γαυρίου (ενημερωθείτε διαβάζοντας ΕΔΩ) και δικαίως ρωτάμε:
Αφού τελικά δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα άλλη νεότερη, βελτιωμένη απόφαση -ρύθμιση και επιπλέον, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αιφνίδια ή απρόβλεπτη ή αξιόλογη, αλλαγή των συνθηκών και δεδομένων, που θα δικαιολογούσαν ενδεχομένως είτε την τροποποίηση είτε την ανάκληση της κανονιστικής αυτής απόφασης, γιατί δεν εφαρμόζεται, τους μήνες της τουριστικής περιόδου και των εορταστικών χρονικών διαστημάτων;
Χρειάζεται, να υπενθυμιστεί σε όλες τις υπηρεσίες αυτές, ποιός είναι ο ρόλος τους και οι αρμοδιότητες τους; Ας αφήσουν τις προφάσεις και την εύκολη λύση της μεταφοράς ευθυνών, η μία υπηρεσία στην άλλη!
Είναι απλά τα πράγματα!
Δευτέρα Αγίου Πνεύματος
Είναι τόσο απλά που βούληση πρέπει να υπάρξει, να αναλάβει η κάθε υπηρεσία αυτό που τις αναλογεί και οφείλει να λειτουργήσει!
Ας προχωρήσουν επιτέλους ένα βήμα!
Aλήθεια πόσες φορές ο τότε Δήμος Υδρούσας, αλλά και τώρα ο ενιαίος Δήμος Άνδρου και με γραπτές αποφάσεις τους, έχουν ζητήσει από την τοπική Λιμενική Αρχή να εφαρμοστεί, ότι έχει αποφασιστεί! Αποτέλεσμα να μην βλέπουμε, να μην γίνεται τίποτα και όλοι να λένε το γνωστό σε όλη την Ελλάδα... «νόμοι και αποφάσεις υπάρχουν πολλοί, δεν χρειάζονται άλλοι, αρκεί, οι δημόσιοι φορείς να τους εφαρμόζουν»!
Αλήθεια ως πότε η μια επαγγελματική ομάδα θα λειτουργεί σε βάρος της άλλης, επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη, δεν μπορούν να βρουν λύση, να λειτουργήσουν συνθετικά, συμπληρωματικά, η μία της άλλης;
Δευτέρα Αγίου Πνεύματος
Αλήθεια ως πότε η κάθε δημόσια αρχή, από τον τομέα διαχείρισης της, θα αποφασίζει σε βάρος όλων μας, ερμηνεύοντας... κατά το δοκούν τις αποφάσεις, τους νόμους και τους κανόνες λειτουργίας ασφάλειας και λειτουργίας τέτοιων σύνθετων δραστηριοτήτων και το πιο σοβαρό να αγνοούν το σύνολο των επαγγελματιών και των κατοίκων αυτού του τόπου;
Αλήθεια γιατί να πρέπει και εδώ να καλούνται αρμόδια υπουργεία και γραμματείς, εισαγγελείς και δημόσιες ελεγκτικές αρχές για να βάζουν τα πράγματα στην θέση τους;
Αλήθεια ως πότε αυτές οι ίδιες οι δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη, θα πηγαίνουν ανάποδα και κόντρα σε αυτές τις ίδιες τις αποφάσεις που έχουν λάβει σε προηγούμενο χρόνο;
Κάμερα ΦΟΓ (1 Ιουλίου)
Διαπίστωση πρώτη, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος αδρανή υλικά να ξεφορτώνονται στο λιμάνι Γαυρίου, ενώ απαγορεύεται. Διαπίστωση δεύτερη, χτές 1η Ιουλίου πάλι να  να ξεφορτώνουν αδρανή υλικά. Και οι δύο περιπτώσεις είναι αντίθετες στην ίδια τους την απόφαση από 2/12/2011 στην παράγραφο 1.α  που αναφέρει:
Δευτέρα Αγίου Πνεύματος
«Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα)»…
«όλες τις ημέρες από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου εκάστου έτους»… «απαγορεύεται η φορτοεκφόρτωση των αδρανών υλικών από φορτηγά πλοία στο λιμένα Γαυρίου» ( δείτε εδώ φωτογραφία από την υφιστάμενη κάμερα του λιμανιού). 
Επισημαίνουμε εδώ προς άρση κάθε παρεξήγησης ή παρερμηνείας, ότι ο έλεγχος της τήρησης της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, όσον αφορά τους όρους λειτουργίας του λιμανιού Γαυρίου, δεν στοχεύει και δεν έχει σκοπό να πλήξει επαγγελματικές ομάδες που ωφελούνται από την εν λόγω λειτουργία του σαν εμπορικό.
Αλλά ας γίνει ένα βήμα επιτέλους προς την εξυγίανση του, προς όφελος όλων, σε στεριά και θάλασσα, ως προς τους κανόνες της θαλάσσιας λειτουργίας του, αλλά και τις κυκλοφοριακές του ρυθμίσεις, θέσεις στάθμευσης, κυκλικής κυκλοφορίας, σε όλη του την έκταση, από το χάος αυτό που επικρατεί.
Το  Γαύριο αναμφισβήτητα έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, από αυτήν την άναρχη λειτουργία του λιμανιού του, συνεχή πλήγματα, στην αισθητική του παρουσία, στην τουριστική του κίνηση, στην αξιοποίηση του εν γένει δυναμικού του, στην ανάπτυξη και στον εξωραϊσμό του, στην οικονομία του, στην επαγγελματική  γενικότερα δραστηριότητα του και δεν πρέπει άλλο να ανέχεται την ατολμία και την αναποφασιστικότητα καμιάς  δημόσιας  αρχής, απ' όπου και να πηγάζει!
Λιμάνι υπαίθριο πάρκιν
Είναι πλέον πάρα πολλές οι φωνές αυτών που διαπιστώνουν αυτή την κατάσταση της εικόνας του Γαυρίου, φωνές που αγωνιούν, φωνάζουν και ανησυχούν, προβληματίζονται γιατί δεν γίνεται απολύτως τίποτα, τόσο καιρό τώρα!
Είναι πλέον πάρα πολλές οι φωνές αυτών που δημοσιοποιούν σε εφημερίδες αλλά και στο internet  ότι, το λιμάνι Γαυρίου, η πύλη εισόδου του νησιού μας, είναι η πιο  «χαοτική» περιοχή του τόπου μας.
Είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο Δήμος Ανδρου, έχει κάθε νόμιμο και ηθικό δικαίωμα ευθύνης λειτουργίας και παρέμβασης μέσω των  εκπροσώπων του να προτείνει εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις,  για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του λιμανιού ή διαφορετικά, να αποσύρει τους συμβούλους του από την διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου! 
Να επαναλάβουμε και εμείς, τον γενικό κανόνα, ότι ο τουρισμός αποτελεί τον ισχυρό πυλώνα της οικονομίας μας και η ποιότητα του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της παραπέρα ανάπτυξης του νησιού μας και σαν τέτοιο, θα πρέπει να το δούμε και το λιμάνι του Γαυρίου, σε στεριά και θάλασσα , να δει επιτέλους βήματα αναβάθμισης του.
Σχετικές αναφορές ΕΔΩ και ΕΔΩ

8 σχόλια:

  1. Και η φωτιές στα σκουπίδια κάνουν κακό στα χωριά της χώρας αλλα δεν σας είδα να μιλάτε για υποβάθμιση. Στο γαύριο θέλουν μόνο τα επιβατικά (τον αφρό) και τα υπόλοιπα να πάνε να γ@.... Όμορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε-η.Πάγια τακτική μας απο την 1η έκδοση του ''ΑΝΔΡΟΣ σήμερα'' απο το 1987,ήταν είναι και θα είναι,η κάθε δημοσίευση να έχει ερευνηθεί πολύπλευρα.
    Ως προς την διαπίστωση σου,ότι στο Γαύριο θέλουν τον ..αφρό,κάτι τέτοιο τουλάχιστον δεν βγαίνει απο τα δικά μας δημοσιεύματα και καλό θα είνα να τα διαβάσεις προσεκτικά !
    υπογραφή:AΝΔΡΟΣ σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΓΑΥΡΙΟ,ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ,ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ,ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΟ,ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ.ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΗΠΩς ΚΑΙ ΚΟΥΝΗΘΕΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιοι είναι υπεράνω του νόμου. Το επιδεικνύουν κάθε φορά προκλητικά για να δείξουν ότι έχουν δύναμη. Ότι αυτοί είναι το κράτος, αυτοί κουμαντάρουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Μπορούν να λειτουργήσουν εφαρμόζοντας τους νόμους , να υπάρχουν οι κανόνες που αρμονικά όλοι οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι να συμβιώνουν. Να υπάρχει τάξη! Το πελατειακό κράτος πως θα επιβιώσει; προφανώς με την ανομία. Να είσαι υποχρεωμένος να κάνεις συνδιαλλαγή για το δίκιο σου. Να είστε καλά και να τα γράφεται. Το ξεμπρόστιασμα το φοβούνται, όπως το ξύδι το χταπόδι. καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απορία, θα έχουν το θάρρος να σας διαψεύσουν δημόσια ή θα το πράξουν με την προσφιλή μέθοδο στα καφενεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητό ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, σας διαβάζω απο την πρώτη στιγμή.
    Συνεχίστε έτσι,αποκαλύψτε τους όλους, όπου και να βρίσκονται.Στην εποχή της πληροφόρησης,τίποτα να μην μένει κρυφτό.Μήπως και στον τόπο μας κινηθεί κάτι !
    Ολοι μας περιμένουμε μετά απο αυτά τα στοιχεία που δημοσιεύσατε να επέμβουν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και να αποδώσουν ευθύνες όπου και όσο ψηλά και αν χρειάζεται,μήπως έτσι καταλάβουν ότι είναι αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες ΓΙΑ τον πολίτη και ΟΧΙ κατά του πολίτη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η εντύπωση που και εγώ έχω είναι ότι όλοι εκεί παίζουν τον παπά,κινούνται με παρασκηνιακά παιχνίδια,που βολεύουν μερικούς σε βάρος των πολλών, γι ααυτό το χάλι του Γαυρίου τόσα χρόνια τώρα.Φαίνεται ότι ο Νόμος είναι Νόμος,αλλά στην Ανδρο θέλουμε Ανδριώτικη ερμηνεία των Νόμων.Οχι δεν πρέπει να τους περάσει, κανενός δημόσιου φορέα ή προσώπου ή του δείνα ντόπιου και να επανέλθουμε στην ομερτά μας.ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΥΣ ! ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ! ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝΩΝΥΜΟΣ για τον φόβο των ....4 Ιουλίου 2013 στις 9:36 π.μ.

    Μας δουλεύουν, κοινώς μας επεξεργάζονται. Τίποτα δεν φοβίζουν τους αυθαιρετούντες. Οι νόμοι είναι για να δημοσιεύονται στα ΦΕΚ. Στο νησί ισχύουν οι νόμοι της Άνδρου που έχουν μεγαλύτερη ισχύ. Το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί στην Άνδρο ακμάζει.
    Τώρα που γράφω υπάρχει εμπορικό πλοίο που δεν έπρεπε να βρίσκεται στο λιμάνι του Γαυρίου.
    Το υπουργείο ναυτιλίας δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν μπορεί να ελέγχει τις υφιστάμενες αρχές του να εφαρμόζουν τους νόμους της Ελλάδας και όχι του ισχυροτέρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή