Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ 14η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Στις εκλογές του 2014 να εκλέξουμε τους Κυκλαδίτες Εκπροσώπους μας

Πέρασαν πλέον 2.5 χρόνια και η η σημερινή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σχεδόν ανύπαρκτη για τις Κυκλάδες.
Είναι μακρυά απο όλους μας, αναποτελεσματική, στο να ασκήσει ουσιαστική διοίκηση και η συνέχιση της, στην μορφή που λειτουργεί, οδηγεί σε παραπέρα μαρασμό τα Κυκλαδονήσια!
Χωρίς αμφιβολία και με την πιο καλόπιστη ματιά και αν το δεί κανείς, δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή συνείδηση, είναι άλλο Δωδεκάνησα και άλλο Κυκλάδες!
H πλήρης αποξένωση των διοικούντων της Περιφέρειας από εμάς τους Κυκλαδίτες, χωρίς ίχνος άγονης κριτικής είναι διαπιστωμένη, σε διάφορες στιγμές της κοινωνικής ζωής των Κυκλαδιτών.
Οταν υπήρχε η Νομαρχία Κυκλάδων και το εκάστοτε εκλεγμένο Νομαρχιακό συμβούλιο, πέρα από πρόσωπα και κομματικές προελεύσεις, πέρα απο λάθη και αδυναμίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις, ήταν αποδεδειγμένα πολύ πιό κοντά στο λαό, στο κάθε νησί και η τακτική μάλιστα συνεδρίαση του, ήταν και σημείο συνάντησης των αντιπροσώπων μας με τ' άλλα νησιά, όπου συζητούνταν κοινά προβλήματα και μεθοδεύονταν πολλές φορές και κοινή πορεία προώθησης των θεμάτων. 
Η λύση στο διαπιστωμένο πρόβλημα, που καθημερινά διογκώνεται, είναι να σπάσει η σημερινή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα δύο και να ιδρυθεί για λόγους νησιωτικότητας η 14η Περιφέρεια Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο.
Η λύση αυτή, της ίδρυσης 14ης περιφέρειας Κυκλάδων, να προταθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα που μας εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο.
Επιβάλλεται  τα έντυπα,  ο ηλεκτρονικός τύπος, τα σωματεία,  οι Σύλλογοι, οι Δήμοι, να πάρουν άμεσα αποφάσεις  και όλοι  συντονισμένα να το προωθήσουν το αίτημα
Να προλάβουμε τις προθεσμίες και του χρόνου τέτοια εποχή, μαζί με τις εκλογές του Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης, να ψηφίσουμε για Β’ βαθμό, για την νέα Περιφερειακή Διοίκηση Κυκλάδων.
Θα είναι πολύ σημαντική για τα νησιά μας, η δική μας πλέον Περιφεριακή νέα διοίκηση, αφού όπως είναι γνωστό, θα ψηφίσουμε εκπροσώπους μας, για μιά ολόκληρη 5ετή θητεία και η πρόκληση είναι άμεση  για το μέλλον των νησιών μας.
Επίκαιρο παρά ποτέ λοιπόν το αίτημα αυτό για την ίδρυση 14ης  Περιφέρειας Κυκλάδων,όταν μάλιστα, στα φανερά και στα κρυφά, συνεχίζεται ο παραγκωνισμός των νησιών μας.
Τελευταίο ...κρούσμα το παρακάτω που αναφέρουμε γεγονός και μάλιστα σε ένα θέμα, που έχει να κάνει με την ίδια μας την υγεία στα νησιά !

Πρόκληση απέναντι στις Κυκλάδες από τον Δημήτρη Κρεμαστινό

Με αυτόν τον τίτλο ο Κυκλαδίτικος τύπος, καυτηρίασε το ατόπημα του βουλευτή Δ.Κρεμαστινού.
Βέβαια να μην ζητάμε ευθύνες από αυτούς, αλλά σημασία έχει, τι κάνουμε εμείς, για να προασπίσουμε τα κοινά μας συμφέροντα σαν Κυκλαδίτες.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσων Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με έγγραφό του κάλεσε τους δημάρχους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να παραστούν στη Βουλή για ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη στις 18 Ιουλίου με θέμα: "Υγεία στις νησιωτικές περιοχές της χώρας". Στον πίνακα αποδεκτών υπήρχαν μόνον οι δήμαρχοι Δωδεκαννήσων, απουσίαζαν οι Κυκλαδίτες. Προκλητική και ανεπίτρεπτη ενέργεια!
Η κίνηση του Δημήτρη Κρεμαστινού, έχει εξοργίσει τους Δημάρχους Κυκλάδων, αφού ο βουλευτής γνωρίζει πολύ καλά ότι στο Νότιο Αιγαίο δεν ανήκουν μόνο τα νησιά της εκλογικής του περιφέρειας, αλλά και οι Κυκλάδες.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, έστειλε διαμαρτυρία προς τον Δημήτρη Κρεμαστινό, ο Δήμαρχος Σύρου και πρόεδρος της ΠΕΔ παραρτήματος Κυκλάδων, Γιάννης Δεκαβάλλας, καθώς και ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς.
Η επιστολή του Παναγιώτη Κροντηρά έχει πολύ πιο σκληρό ύφος, δηλώνει απερίφραστα ότι δεν τον καλύπτει η δήλωση του Γιάννη Δεκαβάλλα την οποία θεωρεί πολύ ήπια και ευγενική, μπροστά στην απαξιωτική στάση που κρατά ο βουλευτής απέναντι στους Κυκλαδίτες.

Η επιστολή του Γ.Δεκαβάλλα, αναφέρει τα εξής:

''Ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια των Κυκλαδιτών αιρετών, για την μη πρόσκλησή τους, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, την Πέμπτη 18 Ιουλίου, με αντικείμενο την ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κο Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την πολιτική υγείας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Το έγγραφό σας που έχει σταλεί στις 15/7 με ΦΑΞ απευθύνεται στους δημάρχους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στον πίνακα όμως αποδεκτών, αναφέρονται μόνο οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου. Θέλω να πιστεύω ότι είναι καθαρά ένα γραφειοκρατικό λάθος, διότι όπως είναι γνωστό σε όλους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει τους Νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Επίσης θεωρώ αδιανόητο σε μία τόσο σοβαρή σύσκεψη, να μη συμμετέχουν οι Κυκλάδες, οι οποίες ουσιαστικά έχουν βγει εκτός του υγειονομικού χάρτη της χώρας, με την υπολειτουργία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων τους.
Θεωρώ ότι το λάθος αυτό θα διορθωθεί άμεσα, και έστω και την ύστατη στιγμή θα προσκληθούμε στη συνεδρίαση της επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούμε την κίνησή σας, ως τελείως άστοχη και άδικη για τους Κυκλαδίτες.»

Η επιστολή του Κροντηρά, αναφέρει τα εξής:

''Χωρίς περιστροφές και καθωσπρεπισμούς, καταδικάζω την ενέργεια του κ. Δημητρίου Κρεμαστινού, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στέλνει πρόσκληση, με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2013 (ελήφθη από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου την 16/7), προς τους Δημάρχους «της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», ώστε να παραστούν στη Βουλή για ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για «θέματα υγείας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας», την 18 Ιουλίου και ώρα 10.30.
Μέχρι εδώ υποθέτω ότι ο Πρόεδρος έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ακτοπλοΐα μας αλλά και στους Δημάρχους της Περιφέρειας, που μπορούν να ανατρέψουν κάθε υποχρέωσή τους και εντός 24 ωρών να βρεθούν στη Βουλή (αφού όσοι δεν διαθέτουν πρόσβαση σε αεροδρόμιο πρέπει να βρεθούν στην Αττική, από το προηγούμενο βράδυ).
Όμως το να καλούνται μόνο οι Δήμαρχοι Δωδεκανήσου, πάει πολύ κε Κρεμαστινέ !!! Και πιστεύω ότι δεν είναι ούτε τυπογραφικό λάθος ούτε άλλου τύπου λάθος και δεν είναι δουλειά μου να το εξηγήσω.
Αυτό που αρνούμαι είναι ένας Βουλευτής (επί 2 σχεδόν δεκαετίες) να μη γνωρίζει πού αρχίζει και πού σταματά η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου.
Δεν μπορεί να αγνοεί τα 24 Κυκλαδονήσια και δε μπορεί να τα «σβήνει» από τον Αυτοδιοικητικό Χάρτη αλλά κυρίως από το χάρτη της υγείας, τα νησιά μας.
Μιλώ αγανακτισμένος όχι μόνο για την Τήνο αλλά για όλες τις Κυκλάδες, αυτή τη στιγμή. Και πάντως, σαν Δήμαρχος Τήνου, θεωρώ ευθέως ότι η προ ολίγου δήλωση του κ. Γιάννη Δεκαβάλλα, Προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, για το θέμα,δεν με καλύπτει.
Λυπάμαι πολύ γιατί Βουλευτής της νησιωτικής Ελλάδας, μετά από τόσα χρόνια βρίσκεται στο σημείο να συγχέει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την εκλογική του περιφέρεια. Εκεί οφείλεται το «λάθος», όπως εκεί οφείλεται και η ώρα της συνάντησης, που έχει λάβει υπόψη μόνο όσους έχουν πρόσβαση σε πρωινή πτήση (οράτε Ρόδος).
Τέτοια λάθη είναι κακός οιωνός για την πατρίδα μας, που υποτίθεται ότι αλλάζει πορεία… Και να φανταστεί κανείς ότι μιλάμε για «θέματα υγείας στις νησιωτικές περιοχές».

7 σχόλια:

  1. Οι περιφέρειες πρέπει να έχουν ένα εύρος. Να μην είναι Νομαρχίες. Στην Ευρώπη οι νησιωτικές περιφέρειες με πολλά νησιά υπάρχουν μόνο στην Ισπανία και την Ελλάδα. Η Ιταλία και η Γαλλία διαφέρουν γιατί τα νησιά τους είναι μεγάλα όπως Σικελία , Σαρδηνία. Στα συμπλέγματα με πολλά νησιά όπως οι Κυκλάδες επιβάλλεται να ισχύει η εξαίρεση του κανόνα για λειτουργικούς λόγους και όχι τοπικιστικούς. Στην Ισπανία ισχύει. Είναι οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριοι νήσοι. Οι Κυκλάδες με κατοικούμενα 24 νησιά και άλλα τόσα στα Δωδεκάνησα, με κακή, δύσκολη και με μεγάλο κόστος επικοινωνίας επιβάλλεται να διαχωριστούν . Δυστυχώς οι γραφειοκράτες των υπουργείων εισηγούνται με γενικά κριτήρια. Τις ειδικές περιπτώσεις τις αγνοούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα λεγόμενα οριζόντια μέτρα που πλήττουν δίκαιους και άδικους ταυτόχρονα. Είναι βίωμα του πολιτικού βίου που για να αλλάξει χρειάζονται πρόσωπα που να μην λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Είναι αυτό που λέει ο λαός: Ο γέρος γάιδαρος νέα περπατησιά δεν μαθαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ αξιόλογη η παραπάνω αναφορά σχολίου του Α.Κ και ασφαλώς θα πρέπει να προστεθεί στην κοινή προσπάθεια όλων μας,για την λειτου ργία της νέας 14ης Περιφέρειας Κυκλάδων,όχι για τοπικίστικους λόγους αλλά πραγματιών υφιστάμενων συνθηκών στα νησιά μας.
    Ας ΦΟΥΝΤΏΣΕΙ ΛΟΙΠΌΝ το δημοσίευμα σας αγαπητοί του ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, με κάθε επιπλέον τρόπο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχετε άποψη ως πραγματική δημοσιογραφική ιστοσελίδα. Το θέμα της 14ης περιφέρειας είναι λίγο παλαιό. Δυστυχώς η στήριξη στηριζόταν σε τοπικιστικά ευφυολογήματα. Ανακάτευαν πολιτισμό, ιστορία, περιβάλλον και ότι μπορείς να φανταστείς. Τη λειτουργικότητα που παράγει πολιτισμό, ανάπτυξη και οικονομική ευμάρεια την αγνοούσαν...
    Το προβληματικό ήταν ότι τα σαθρά επιχειρήματα, τα λαϊκίστικα επιχειρήματα των τύπων που φωνάζουν για να φαντάζουν ότι έχουν άποψη, τα εστερνίζονταν και οι πολιτικοί της περιοχής μας υπερκομματικά. Προφανώς ως κριτήριο είχαν την συλλογή άκαρπων κουκιών.
    Δηλώνω μόνο το όνομα γιατί στην ηλικία μου δεν έχω όρεξη για αντιπαραθέσεις άγονες εις ώτα μη ακουόντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από την Άνδρο, δημάρχοι και αντιδημάρχοι, τωρινοί, μέλλοντες, πρώην και τέως, γιατί δεν αντέδρασε κανένας τους. Βαρέθηκαν, ξεχάστηκαν ή δεν το πήραν είδηση!
    Πολύ θα 'θελα να ακούσω τις δικαιολογίες τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι κατά των εφοπλιστών στο αμήν συγκρατήθηκα να μην γράψω καμιά εμπορική κουβέντα με την είδησή σας ότι ο επόμενος δήμαρχος θα είναι εφοπλιστής. Με όλα αυτά που παρουσιάζετε προβληματίστηκα. Τι ζαβά μας διοικούν τη δημόσια ζωή της Άντρου. Τουλάχιστον οι εφοπλιστές είναι ξύπνοι. Δεν θα τους δουλεύει ο καθένας ψιλό γαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΗΛΩΝΩ ΑΝΩΝΥΜΙΑ.ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΕ ΖΑΛΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ..ΑΕΡΟΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΘΗΤΕΥΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ,ΑΛΗΘΕΙΑ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ,ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ,ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ FACEBOOK KAI NOMIZOYN OTI KATI KANOYN.EINAI AΣΤΕΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ INTERNET.ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή