Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Πέρασαν 46 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Στρατιωτικό κίνημα που με επίφαση (δικαιολογία) ότι η δημοκρατία δεν λειτουργούσε, την κατάργησαν. Την αντικατέστησαν με δικτατορία που  πολιτικά ήταν ανάμεσα στα φασιστικά καθεστώτα του μεσοπολέμου (Μουσολίνι στην Ιταλία) και τα αντίστοιχα της μεταπολεμικής εποχής στην Λατινική Αμερική (τα αποκαλούμενα Μπανανίες).
Την αποκάλεσαν Χούντα όρος που σημαίνει ομάδες αξιωματικών που συνωμοτούν και καταλαμβάνουν την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Τον Ελληνικό λαό η Χούντα των Συνταγματαρχών τον θεώρησαν κάτι μεταξύ νηπίου και παιδί με νοηματική υστέρηση. Αυτοί ως γιατροί (αυτόκλητοι) ανέλαβαν τη διάσωσή του.
Νομοταγείς πολίτες θεωρούσαν όσους αποδεχόντουσαν τις απόψεις τους, και αρκετοί όσοι το εκμεταλλεύτηκαν είχαν και τα τυχερά τους...
Εχθροί του καθεστώτος χαρακτηρίζονται όσοι εξέφραζαν διαφορετική άποψη και δεν συμμορφώνονταν "προς τας υποδείξεις των αρχών" !
Επικίνδυνοι για την Χούντα δεν ήταν μόνον οι κομμουνιστές ή οι αριστεροί γενικότερα, αφού η δικαιολογία της αρπαγής της εξουσίας ήταν ο κομμουνιστικός κίνδυνος...
Θύματα της υπήρξαν και κεντρώοι και συντηρητικής πολιτικής άποψης πολίτες. Φυλάκισε και εξόρισε και πιστούς χριστιανούς που θεώρησαν ως αντιχριστιανική την ταύτιση που επιχείρησε η δικτατορία με την Ορθοδοξία.  
Το προδικτατορικό πολιτικό σύστημα αναλωμένο σε λαϊκίστικες πολιτικές αντιπαραθέσεις και σε ιδεοληψίες, δεν αντέδρασε όπως έπρεπε. Ο βουλευτής της αριστεράς Ηλίας Ηλιού προανήγγειλε στην βουλή  το ερχόμενο πραξικόπημα. Τα κόμματα αγνόησαν τον επερχόμενο κίνδυνο και συνέχισαν την εκφυλιστική τακτική μεταξύ τους.
Οι συνταγματάρχες τους έπιασαν στον ύπνο και δεν γνώριζαν πως να αντιδράσουν. Οι κομματικοί μηχανισμοί ήταν απροετοίμαστοι για αντίσταση στους σφετεριστές της εξουσίας.
Χιλιάδες Ελληνες εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και ορισμένοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο όνομα της...κάθαρσης.
Η πνευματική ηγεσία του τόπου, Ακαδημία, Διοικούσα Εκκλησία, Φιλολογικές ενώσεις δεν είχαν "αντιληφθεί" τι συνέβαινε μένοντας απαθείς ή αδρανείς, οι εξαιρέσεις τους όμως δεν αναιρούν τον κανόνα.
Ανίκανη η Χούντα να διαχειριστεί την εξουσία διαπραγματευόταν με προδικτατορικούς πολιτικούς, πιθανόν όλου του φάσματος (δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα) τη μετάβαση στον κοινοβουλευτισμό. Τους την "χάλασε" η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αυθόρμητα πολιτικοποιημένοι και προβληματισμένοι φοιτητές εξέλιξαν τα φοιτητικά αιτήματα σε πολιτικά, αφυπνίζοντας το Λαό που θάρρεψε και βγαίνοντας από τα σπίτια του διαδήλωσε κατά της Χούντας.
Η δικτατορία έπεσε με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Φρόντισε προηγουμένως να διευκολύνει τους Τούρκους μεταφέροντας την Ελληνική μεραρχία που βρισκόταν στο νησί για "παν τούρκικο ενδεχόμενο".
Η δημοκρατία αποκαταστάθηκε. Οι πολίτες εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, ο διχασμός του εμφυλίου έγινε θλιβερή ανάμνηση. Η Ελληνική κοινωνία ήρεμη βαδίζει στην πρόοδο, οικονομική και πνευματική. 
Οι προδικτατορικοί κομματικοί μηχανισμοί που ανέλαβαν να διαχειριστούν την δημοκρατία δεν ξέχασαν ολότελα τις κακές συνήθειες τους. Ο λαϊκισμός δεν μαράζωσε, τη δημοκρατία και την ελευθερία την σύγχυσαν με την ασυδοσία...
Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα που οραματιζόντουσαν την δημοκρατία με σύγκλιση απόψεων και όχι με μονοκομματικά χαρακώματα, ο πολιτικός λόγος τους δεν είχε την αναμενόμενη αποδοχή από την κοινωνία.
Ο λαός απολάμβανε την "ευδαιμονία" που του πρόσφεραν οι πολιτικοί που η πολιτική τους είχε διάσταση την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το πολιτικό σύστημα λειτουργούσε με την λογική που εύστοχα παρουσιάζεται στην ταινία "υπάρχει και φιλότιμο".
Σήμερα 46 χρόνια μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι, με μια νέου τύπου επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία, αφού μας ζητάνε να καταργήσουμε  διατάξεις, από το Σύνταγμα.
Οι αγώνες εκείνης της εποχής μας δίνουν και σήμερα την δύναμη για να αγωνιστούμε   ενωτικά σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω περιορισμού της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μας, γνωρίζοντας ότι η αλλαγή για καλύτερες συνθήκες ζωής, περνά μέσα από  αγώνες σε εθνικό,αλλά  και ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με τους άλλους δοκιμαζόμενους κυρίως νοτίους λαούς της Ευρώπης.
Τιμούμε σήμερα,  όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην χούντα.



1 σχόλιο:

  1. Επιτυχημένη η παρουσίαση για την δικτατορία. Η αναφορά ενημερώνει τους νέους και εγείρει τις αναμνήσεις των μεγαλύτερων. ΄Χρειάζεται αυτή η αναφορά γιατί επιχειρείται μια ωραιοποίηση αυτής της εποχής. Ο κόσμος δεν ζούσε όπως σήμερα.Λουτρό στα σπίτια δεν υπήρχε, όποτε χρειαζόταν ζέσταινες νερό στο πλυσταριό. Η τουαλέτα ήταν έξω από το σπίτι, πήγαινες μαζί με τον κουβά με το νερό. Λίγα χωριά είχαν ρεύμα και δρόμο. Και ο μοναδικός δρόμος που κατασκεύαστηκε επί Χούντας ήταν από το Γαύριο προς τον Αμμόλοχο και αυτός έγινε λόγω μέσου, λόγω Κοτσέλη. κάθε χωριό είχε ένα τηλέφωνο. Αν ο έμπορας είχε σχέση με την δικτατορία και διαμαρτυρόσουν για τις τιμές που αγόραζε τα ζώα, υπήρχε η προειδοποίηση .Πρόσεχε, σου έλεγε, μην βρεθείς απέναντι, εννοώντας την Γυάρο. Τέτοια τάξη να μου έλλειπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή