ΠΥΡΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
"Θα ήτο αληθινόν όνειδος δια τους συγχρόνους Ανδρίους,
εάν το μοναδικόν τούτο της νήσου μνημείον άφινον επί των ημερών των να
καταρρεύση αναλγήτως..." Δημήτριος Πασχάλης, ιστορικός της Άνδρου
Η ανάδειξη του Πύργου του Αγίου Πέτρου προχωρά, επιτέλους, με αισιόδοξα βήματα. Εξαιρετική ομάδα μελετητών έχει αναλάβει δράση για την εκπόνηση μελέτης συντήρησης του σπουδαίου μνημείου.
Την στελεχώνουν μεταξύ άλλων ο κορυφαίος καθηγητής αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο πολιτικός μηχανικός Βαγγέλης Καζολιάς, ο σύμβουλος διαχείρισης του Υπουργείου Πολιτισμού Τάκης Μαστραντώνης.
Το Σάββατο 13 Απριλίου βρέθηκαν στην Άνδρο, στον Άγιο Πέτρο, και συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Φρατζέσκο Αθανασίου, τον εργολάβο Δημήτρη Πέτσα και τον ακούραστο προστάτη του Πύργου εκδότη Γιώργο Δαρδανό, στο πλαίσιο της εργασίας που εκπονούν.
Η μελέτη, που χρηματοδοτείται από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο "το Γαύριο" με χρήματα που εξασφάλισε από κάτοικο της περιοχής, σύντομα ολοκληρώνεται. Υποβάλλεται στην συνέχεια στο Υπουργείο Πολιτισμού για να ενταχθεί η υλοποίησή της στο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Εντάσσεται ειδικότερα, στο ειδικό πρόγραμμα για την διάσωση των φρυκτωριών των Κυκλάδων, όπου θα συνυπάρχουν οι πύργοι του Αγίου Πέτρου, της Κέας και του Χειμάρρου της Νάξου.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης "επί το έργον " του |
Η τελική διαμόρφωση του χώρου, εκτός από την φροντίδα του μνημείου, θα περιλαμβάνει την δημιουργία προσβάσιμου δρόμου και φωτισμό με φωτοβολταϊκά στοιχεία. Κατάλληλη διαμόρφωση προβλέπεται για τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε η πρόσβαση να είναι λειτουργική. Οι επισκέπτες να μην περιορίζουν τις εντυπώσεις τους μόνον από την οπτική εικόνα του Πύργου, να έχουν και πληροφόρηση για την ιστορία του. Παράλληλα θα προσφέρεται και ως χώρος πολιτιστικών διαδράσεων.
Πληροφορηθήκαμε ότι για τον πύργο του Αγίου Πέτρου είναι σε εξέλιξη και σειρά διδακτορικών μελετών. Η ολοκλήρωσή τους θα αποκαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία για την χρήση του στο πέρασμα της πολύχρονης ζωής του.
Στον πύργο Μπίστη πληρώνει ο Δήμος για την μελέτη, γίνονται διαλέξεις από την εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων για να σωθεί. Στον Πύργο του Αγίου Πέτρου ο δήμος ουσιαστικά είναι απών και η εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων απούσα. Παρών ο Σύλλογος Γαυρίου που με χρήματα ιδιώτη χρηματοδοτεί τη διάσωση του μνημείου. Σύμφωνα με το "χωραΐτη" Δ.Πασχάλη είναι από τα πιο αξιομνημόνευτα μνημεία του νησιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καρναβάλι Γαυρίου δεν επιχορηγείται από τον δήμο αντίθετα της χώρας δεν γνωρίζουμε πιος το χρηματοδότησε, αφού δεν έχει γίνει απολογισμός. Τι να περιμένουν άραγε να το κάνουν... μάλλον καταγγελία!
Η μελέτη, που χρηματοδοτείται από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο "το Γαύριο" με χρήματα που εξασφάλισε από κάτοικο της περιοχής, σύντομα ολοκληρώνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδηση αποτελεί 'Ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ'... κάποιος μπερδεύτηκε με τα bold γράμματα!
Πολύ νωρίς δεν είναι για εργολάβους??? Προέκυψε βάση καταλληλότητας ή άλλου σκοπού που υπερβαίνει την όποια α-καταλληλότητα?