Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ

Δεκάδες Ανδριώτες από την Αττική και τον Πειραιά βρέθηκαν στο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, στο Κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 20 Απριλίου. Ήλθαν για να τιμήσουν την προστάτιδα των απανταχού Ανδριωτών Παναγία Θεοσκέπαστη και να ανταμώσουν με συμπατριώτες. Μοναδική ευκαιρία στην πολυάσχολη ζωή της πρωτεύουσας να βρεθείς με συγχωριανούς και γνωστούς, να επικοινωνείς μόνο με Ανδριώτες. 
Στο εκκλησίασμα, φέτος, διακρίναμε και αρκετούς νέους, ενδιαφέρον δεδομένο που δημιουργεί αισιοδοξία, για το μέλλον των Συλλόγων και της Ανδριώτικης παροικίας. Η πρωτεύουσα από την φύση της είναι ένα μωσαϊκό ανθρώπων από κάθε μέρος της Ελλάδος που προσπαθεί να τους αφομοιώσει και να τους  μετατρέψει σε ομοιογενείς...Αθηναίους. 
Την εκδήλωση οργάνωσε η Ένωση Ανδρίων με σκοπό να μπορέσουν οι Ανδριώτες της πρωτεύουσας που δεν θα ταξιδέψουν στο νησί τούτη τη μέρα, να συμπροσευχηθούν, σαν να βρισκόντουσαν στην Παναγία τη Θεοσκέπαστη στην Χώρα. 
Ο εκκλησιασμός περιλάμβανε αρτοκλασία που μαζί με τον άρτο προσφερόταν και αμυγδαλωτό, το γλυκό σύμβολο του νησιού, την διανομή των οποίων ανέλαβαν οι Κυρίες της Διοίκησης του Συλλόγου.
Ο κόσμος έξω από το ναό σχημάτιζε πηγαδάκια και οι έντονες συζητήσεις έπαιρναν και έδιναν. Σαν  τις Κυριακές στην Άνδρο, κυρίως στα χωριά, όπου μετά την θεία λειτουργία μαζεύονται στην αυλή της εκκλησίας για επικοινωνία.
Ο περιβάλλον χώρος του Αγίου Γεωργίου όμως, δεν προσφέρεται για τέτοιες συγκεντρώσεις και ο μουντός καιρός, γρήγορα οι παρέες διέλυσαν. Λέμε, μια πρόταση κάνουμε, αφουγκραζόμενοι τις σκέψεις των παρεβρισκόμενων, του χρόνου, το κέρασμα να γίνει σε κλειστό χώρο. Να μπορούν οι Ανδριώτες να επικοινωνούν, να γίνονται παρέες...  


4 σχόλια:

  1. Καλά κάνατε και το επισημάνατε να υπάρχει πρόνοια για μετά τον εκκλησιασμό. Εμείς οι μεγάλοι, που ζήσαμε στην Άνδρο όσο υπάρχουμε και μπορούμε θα ερχόμαστε. Τα παιδιά και οι νέοι δεν είμαι βέβαιος ότι θα έρχονται μόνο για τον εκκλησιασμό και σαν ξένοι και με το τέλος του να γυρίζουν σπίτια τους. Θα πουν ας πάω στην εκκλησία της γειτονιάς μου το ίδιο είναι. Η μάζωξη δημιουργεί δεσμούς. Το καλό που κάνει η ΕΝΩΣΗ ΑΝΔΡΙΩΝ ας γίνει ολοκληρωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γνώριζα ότι γίνεται εκκλησιασμός για την Θεοσκέπαστη και στην Αθήνα. Πρώτα ο θεός του χρόνου θα πάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που τους ειδες του νέους...εκτος αν νεοι ειναι αυτοι που εχουν ηλικια 40

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νέοι υπήρχαν και κάποιοι φαίνονται και στην φωτογραφία. Η ηλικία της νεότητας έχει επικρατήσει να θεωρούνται όσοι είναι κάτω από 35-40 ετών. Στις δημοσκοπήσεις οι νέοι χαρακτηρίζονται από 16-45 ετών. Διαλέγεις... Στην εκδήλωση ήταν αρκετοί δεν σημαίνει ότι ήταν και πολλοί ή οι περισσότεροι. Σε κάποιες άλλες εκδηλώσεις δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Απλώς μπεμπεκίζουν κάτι ώριμα παλλικάρια ή κάποιες ώριμες κυρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή