Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Παραιτείται από Δήμαρχος Άνδρου ο Γιάννης Γλυνός για να διευκολύνει τις συμφωνημένες εξελίξεις με τους Θοδωρή Σουσούδη και Γιάννη Μαλταμπέ. Παραμένει όμως δημοτικός σύμβουλος.
Ο λόγος είναι η συνένωση των τριών δημοτικών παρατάξεων του νησιού που επέβαλαν τα χρονίζοντα προβλήματα της Άνδρου. Σύμπραξη που γίνεται με άκρα μυστικότητα.
Οι τρεις ηγέτες αγανακτισμένοι από τα κόμματα που άμεσα ή έμμεσα τους στήριξαν, αφουγκραζόμενοι και την τάση του κόσμου για απαγκίστρωση από την κομματική εξάρτηση αποφάσισαν να διακόψουν κάθε συνεργασία με αυτά και κυρίως με το κατεστημένο που τα διοικεί. 
Ο νέος Δήμαρχος, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, θα προκύψει με δημοσκόπηση που θα διεξάγει  εταιρεία δημοσκοπήσεων το Σαββατοκύριακο της Θεοσκεπάστου. Η ημερομηνία αυτή επελέγη για να είναι πιο αντιπροσωπευτικό το  εκλογικό δείγμα. Να εκφράσουν άποψη τόσο οι ντόπιοι όσο και οι Ανδριώτες της Αθήνας.
Το αποτέλεσμα της δημοσκόπήσης θα ανακοινωθεί σε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αμέσως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα εκλέξουν ως νέο Δήμαρχο, αυτόν που ήλθε πρώτος σε ποσοστό. Την ορκωμοσία θα τελέσει ο Επίσκοπος Κυκλάδων Δωρόθεος Β' που θα βρίσκεται στην Άνδρο για αυτό το λόγο.  
Απέφυγαν να βάλουν κάλπες για άμεση εκλογή για να αιφνιδιάσουν(;) τα κόμματα και κυρίως να μην πέσουν στον πειρασμό του προεκλογικού ανταγωνισμού και ακυρώσουν το πρωτοποριακό εγχείρημά τους.
Η συγκεκριμένη πολιτική πράξη πιστεύουν ότι φέρνει ευρωπαϊκό "αέρα" στην τοπική αυτοδιοίκηση. Λύνει ή οδηγεί σε λύση των προβλημάτων της Άνδρου και κυρίως τα χρονίζοντα. 
Σήμερα στις 22.30 θα σας δώσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες της μοναδικής στα Ελληνικά δεδομένα πολιτικής πράξης. 


και του χρόνου!
Έχουμε συνηθίσει κάθε πρωταπριλιά να λέμε μεταξύ μας μικρά αθώα ψέματα για να παραπλανήσουμε τους άλλους. Ελπίζουμε να το διασκεδάσατε με το δικό μας αστείο! Από τις αντιδράσεις σας στα σχόλια, τα μηνύματα και στην κοινωνική δικτύωση φάνηκε ότι θα το προτιμούσατε για αληθινή ιστορία...
Το έθιμο αυτό υπάρχει σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αρχαιότατο έθιμο της Δύσης, που πιθανόν ήλθε στην Ελλάδα την εποχή των Σταυροφοριών. Την εποχή εκείνη στην Γαλλία το έτος ξεκινούσε την 1η  Απριλίου. Την εποχή του Καρόλου, το 1560  ή το 1564, για να συμβαδίζει ημερολογιακά και η Γαλλία με την υπόλοιπη Ευρώπη μεταφέρθηκε η πρωτοχρονιά από την 1η Απριλίου την 1η Ιανουαρίου. Αλλαγή που δημιούργησε προβλήματα στον λαό, καθώς όποια ημερολογιακή τροποποίηση γίνεται δημιουργεί συναισθηματική φόρτιση. Χωρίστηκαν  σε παλαιοημερολογίτες και νεοημερολογίτες οι Γάλλοι. Οι νεοημερολογίτες πείραζαν τους άλλους, προσφέροντας τους την 1η Απριλίου ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.
Άλλη εκδοχή τις ρίζες του εθίμου τις τοποθετεί στους αρχαίους Κέλτες. Την Πρωταπριλιά που καλοσύνευε ο καιρός πήγαιναν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια. Οι ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια έδιναν και έπαιρναν. Οι Γάλλοι και σήμερα το Πρωταπριλιάτικο ψέμα το ονομάζουν  "ψάρι του Απρίλη".
Στην Ελλάδα η βασική ιδέα παραμένει η ίδια, διαφοροποιήθηκε όμως αποκτώντας  ελληνική χροιά.  
Σύμφωνα με τον  λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Ο λαογράφος Γ. Μέγας επίσης συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
ΠΗΓΕΣ:
Απρίλιος , 7 ημέρες, εφημερίδα Καθημερινή
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα


14 σχόλια:

  1. Προτείνω να εναλλάσονται στο αξίωμα του Δημάρχου κάθε δυο χρόνια. Η επιτυχία αυτού του πολιτικού σχήματος είναι δεδομένη. Το εφεύρημα του πολιτικού κόστους εκμηδενίζεται. Το επαναστατικό τόλμημα θα βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα. Γενικότερα θα υπάρξει τάξη στη διαχείρηση των ζητημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γίνεται ομαδικότερη και τολμηρότερη και παράγει έργο. Η απουσία του λαϊκισμού καλλιεργεί τη δημοκρατία εκτοπίζοντας την οχλοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηταν καιρός να γίνει αυτό !...όλους τους είδαμε τα τελευταία χρόνια, το τι έχουν κάνει για το νησί μας.
    Πλήρες τέλμα χωρίς προοπτική, ίσως έτσι δουλέψουν πια για το καλό του τόπου μας.#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλο μηνα!!!!!!!!!!!
    πολυ ωραιο για να ειναι αληθεια......
    αντε και μας μπερδεψες!!!!!!!!!!!!!!!
    και του χρονου!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω με την αλλαγή αυτή του νέου Δημάρχου που θα αναλάβει να αλλαχτούν και οι αντιδήμαρχοι και όλοι οι υπεύθυνοι των επιτροπών,με νέες συμμετοχές και απο τους τρείς συνδυασμούς.#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. άντε και του χρόνου!!!! καλό μήνα και καλή πρωταπριλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλη πρωταπριλια παιδια. Και του χρονου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι συγκλονιστικό, απίστευτο αυτό που γίνεται στην Άνδρο. Το νησί μας βαδίζει πλέον με προοπτικές. Αντώνης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαντάζομαι ότι μπορεί να μην είναι αλήθεια, αν είναι όμως; Γιατί δεν το διαψεύδουν οι τρεις αρχηγοί των παρατάξεων; Φαντάζεστε της Θεοσκεπάστου να σου τηλεφωνούν από εταιρεία δημοσκοπήσεων και να σε ρωτούν ποιόν θα θέλατε για δήμαρχο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύχομαι το Πρωταπριλιάτικο αστείο να γίνει πραγματικότητα. Να σταματήσουν οι παρατάξεις να μιμούνται την κεντρική πολιτική σκηνή. Τι προσπαθούν; Τι θαυμάζουν; Την κατάντια τους που οδήγησαν την Ελλάδα σε παρακμή. *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια παράταξη αναιρεί τη δημοκρατία, το ορθό είναι οι υπάρχουσες να γνωρίζουν το ρόλο τους και να μην λειτουργούν με λαϊκίστικη πρακτική. Η οπισθοδρόμηση της Άνδρου σε αυτό οφείλεται, που είναι έλλειμα δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΩΡΑΙΑ ΣΚΕΨΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ !!!
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΑΣ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΛΑΤΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΟΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΛΥΣΗ ΙΣΩΣ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΡΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝΕ ΠΡΟΣΩΠΑ Η ΚΟΣΤΟΣ.ΕΧΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ..ΚΟΤΣΙΑ ? Η Ο ΕΝΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ?

      Διαγραφή