Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕΘΟΔΟΣ "ΝΙΓΗΡΙΑΝΗΣ ΑΠΑΤΗΣ"

ΘΥΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ


Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο νησί έπεσε θύμα απάτης από δύο Νιγηριανούς. Μετέβη στο Αστυνομικό τμήμα Άνδρου και υπέβαλε μήνυση σε βάρος των δύο αλλοδαπών, ισχυριζόμενος ότι είχαν αφαιρέσει, από το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησής του, το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ.
Στην αναζήτηση των δύο δραστών συνελήφθη την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στην Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο ένας  αλλοδαπός, ηλικίας 38 ετών, για απάτη (γνωστή ως μέθοδος «Νιγηριανής απάτης») ενώ αναζητείται και ο ομοεθνής συνεργός του. 
Τον εντόπισαν σε διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, λευκά φύλλα χάρτου σε μέγεθος γνησίων χαρτονομισμάτων ευρώ και δολαρίων, ένα φιαλίδιο με άγνωστη χημική ουσία (υλικά που χρησιμοποιούνται στην Νιγηριανή απάτη) και το χρηματικό ποσό των 2.400 ευρώ.
Μετά την κατάσχεση των ανωτέρω υλικών ο μηνυτής επιχειρηματίας αναίρεσε το περιεχόμενο της αρχικής του κατάθεσης, ομολογώντας ότι ο ίδιος τελικά παρέδωσε στον 38χρονο αλλοδαπό το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ, προκειμένου το ποσό να διπλασιαστεί, ύστερα από ειδική επεξεργασία με διάφορα χημικά υγρά εμποτισμένων με μαύρο χρώμα φύλλων χάρτου, μεγέθους γνησίων χαρτονομισμάτων, όπως οι δράστες του είχαν υποσχεθεί.
Στο Α.Τ. Άνδρου σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του ανδριώτη επιχειρηματία, για ψευδή καταμήνυση μετά την αναίρεση της αρχικής του καταγγελίας.

«Απάτες 419» ή «Νιγηριανές Απάτες»

Είναι από τις συνηθέστερες διαδικτυακές απάτες και εξαπατούν αφελείς που πιστεύουν στον εύκολο και άκοπο πλουτισμό συνήθως ως εξής:

  • Στις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται, μηνύματα σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους πληροφορούν ότι κάποιος κάτοχος ιδιαίτερα μεγάλης περιουσίας έχει αποβιώσει και είτε δεν υφίσταται κανείς κληρονόμος και ο παραλήπτης του μηνύματος έχει επιλεγεί ούτως ώστε να κληρονομήσει αυτός την περιουσία, είτε για να καταστεί δυνατό να αποδεσμευτεί η περιουσία, χρειάζεται αυτή να μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και ο παραλήπτης του μηνύματος ενημερώνεται ότι εάν διαθέσει το λογαριασμό του, θα αποκτήσει κάποιο ποσοστό επί της περιουσίας αυτής.
  •  
    Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα από τη Νιγηρία αναζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, απάτες, δωροδοκία κλπ.), υποσχόμενοι για τη συνεργασία αυτή υψηλό ποσοστό αμοιβής. Για το σκοπό αυτό, κάνουν χρήση τίτλων επίσημων φορέων της χώρας τους (Υπουργεία, Κεντρική Τράπεζα, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων Νιγηρίας κλπ.), χρησιμοποιούν τίτλους κυβερνητικών ή στρατιωτικών παραγόντων με υπαρκτά και ψεύτικα ονόματα ή προφασίζονται σχέση τους με «διάσημα» ή «σημαντικά» πρόσωπα.
  •  
    Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων ζητούν από τους παραλήπτες να τους αποστείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ. προκειμένου επιτευχθεί η συνεργασία τους και η αποκόμιση των χρηματικών ποσών.

9 σχόλια:

  1. Είναι γέννημα θρέμμα Ανδριώτης τελικα ο επιχειρηματίας ; ή είναι κανένας απο όλους αυτούς που μιλάνε με την μόνιμη έπαρση στους Ανδριώτες,ότι έφεραν τα λεφτά τους στο νησί και θα πρέπει να τους κάνουμε και ..ντεμενάδες μέχρι υπόκλιση,για να μην πώ και τίποτα άλλο που ...μας τίμησαν σαν νησί και ήρθαν... να επενδύσουν.
    Μόνο που με τέτοιες τακτικές άγνωστες στους Ανδριώτες,καταγράφονται και αυτοί σαν '' Ανδριώτες '' και σχολιάζεται αρνητικά τελικά στο σύνολο του, το νησί μας.Αφου ελιναι πασιφανές,ότι, με τέτοιες πρακτικές και μεθόδους ...τέτοιους επενδυτές,που αποβαίνουν σε βάρος του τόπου μας τελικά με μεθόδους Αθηναικής νύχτας και άγνωστων στην πλειοψηφία τους υγειών επιχειρηματιών εδώ και τόσα χρόνια... δεν προσφέρουν τίποτα και φεσώνουν και τους υγιείς καταστηματάρχες και επιχειρηματιές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΜΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

      Διαγραφή
    2. Οντως ειναι γεννημα θρεμα ο ετσι. Κ δεν ειναι απατεωνας. Απλως πολυ αφελης κοινως βλαξ, ψαρουκλα. Ακους εκει, διπλασιαζουν τα χαρτονομισματα με μαγικα μαντζουνια... Αλλα ειναι καλοι ανθρωποι οι συγκεκριμενοι Νιγηριανοι κ θελανε να κανουν κ αλλους πλουσιους. Α ρε βλακεια απυθμενη..

      Διαγραφή
    3. Οντως γενημμα θρεμα ειναι ο ετσι. Κ δεν ειναι απατεωνας. Απλως βλαξ, ψαρουκλα. Πιστεψε πως οι Νιγηριανοι διπλασιαζουν τα χαρτονομισματα με κατι μαγικα μαντζουνια. Κ δεν το κανουν μονο για τον εαυτο τους αλλα ειναι καλοι ανθρωποι κ ψαχνουν κ αλλο κοσμο να τους κανουν πλουσιους. Βλακεια απυθμενη..

      Διαγραφή
  2. Η σκηνή μοιάζει σαν να έχει βγεί από κωμική ταινία του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου. Του έδωσε χαρτιά στο μέγεθος χαρτονομίσματος και υγρά για να γεννοβολήσουν χρήμα. Φαντάζομαι ότι ξέχασαν να του πουν και την μαγική ευχή και απέτυχε η προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι έχει αυτό το νησί και ανέχεται τον κάθε απατεώνα που έρχεται στο νησί; Φταίει η ξενομανία μας. Μετρήστε πόσοι ξένοι είναι στην πολιτική ζωή της Άνδρου.Την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αν δεν κατέβει εφοπλιστής ξένος θα γίνει δήμαρχος. Ακόμα και ο μοναδικός ανδριώτης έπαρχος δεν ψηφιζόταν στο νησί μας, εκλεγόταν από ψηφοφόρους άλλων νησιών.
    Το κακό είναι ότι χαρακτηρίζουν το νησί και τους αντριώτες για την κάθε απατεωνιά τους. Καλή ώρα επενδυτής που έδωσε να αβγατίσουν 100000ευρώ και κατήγγειλε ότι του έκλεψαν 200000 προσθέτοντας και τα διαφυγόντα κέρδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. TO RITO ZABOANDRIOTHS ,KYRIOI DEN EXEI BGEI TIXAIA !!!XA XA XA XA , ENAS XROYSOYZIS ANDRIOTHS !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά εκτίθεστε. Κανείς δεν είναι σίγουρος αν είναι αντριώτης ή ξένος. Δεν ξέρουμε το κίνητρο, η ανέχεια καμιά φορά μας κάνει να σκεπτόμαστε ακραία. Άλλωστε στο γαλλικό Μάη υπήρχε το σύνθημα, "γίνε ρεαλιστής πίστεψε το απίθανο". Οι νιγηριανοί είναι γλυκομίλητοι και έχουν συμπαθητικές φάτσες, που πείθουν. Η εμπειρία μου είναι από τα CD που εμπορεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτό είναι που λένε: πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος.Η αφέλειά του αγγίζει τα όρια της ηλιθιότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή