Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΜΑΙΝΗΤΕΣ


Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαινήτων διοργανώνει παραδοσιακά χοιροσφάγια κατά την διάρκεια του τριημέρου 4 έως 6 Οκτωβρίου στην Στέγη του κάτω από τις καρυδιές και δίπλα από τις αξιοθέατες πηγές του χωριού. Η είσοδος και η παρακολούθηση (και συμμετοχή για όσους επιθυμούν) είναι ελεύθερη.
Την Παρασκευή ξεκινούν στις 3μμ με την σφαγή του ζώου, το ξύρισμα και το κόψιμο των λούρων από τους οποίους θα φτιαχθούν τα λαρδιά. Κατόπιν, το κρέας θα κοπεί σε μεγάλα κομμάτια. Οι παριστάμενοι μπορούν να γευματίσουν, τρώγοντας συκώτι από το σφαγμένο ζώο, κρεατοκεφτέδες, πατατοκεφτέδες, πατάτες τηγανητές και σαλάτες με συμβολικό κόστος 7 €.   
Το Σάββατο αρχίζουν στις 8πμ και κατά την διάρκεια της ημέρας κόβεται το κρέας σε μικρά κομμάτια και γεμίζονται τα λουκάνικα. Θα φτιαχθούν ακόμα σίσυρα, ζηλαδιά και λαρδιά. Ακολούθως, καπνίζονται τα λουκάνικα και οι λούζες. Όσοι παρεβρίσκονται μπορούν να γευματίσουν το μεσημέρι (περίπου 2-3μμ) με μπριζόλα (χοιρινή, φυσικά), κοκκινιστό με κριθαράκι, πατάτες τηγανητές και σαλάτες, πληρώνοντας 10€.
Το βραδάκι (περίπου 7-8μμ) το ...εδεσματολόγιο περιλαμβάνει βραστό, ντολμαδάκια και ψητό με πατάτες τηγανητές, οι σαλάτες θα στολίσουν και πάλι το τραπέζι μας. Το κόστος αυτών είναι 7€.
Τέλος, την Κυριακή τα λουκάνικά μας θα καβουρδισθούν και θα "μπιθιασθούν" (Εν τάξει! Δεν θα τα αποθηκεύσουν στις παλιές μπουρνιές. Απλά δοχεία θα χρησιμοποιηθούν.)
Η διοργάνωση θα κλείσει με λαχειοφόρο αγορά όπου θα κληρωθούν τα δοχεία με τα λουκάνικα και την ζηλαδιά που φτιάξαμε! Όποιος βιάζεται να δοκιμάσει, μπορεί να γευθεί λουκάνικο και λούζα με πατάτες δίνοντας μόνον 5€. 
Σε όλες τις περιπτώσεις φαγητού και τιμής περιλαμβάνεται το πρώτο ποτό.
Εκδήλωση αξιοπρόσεκτη που κυριολεκτικά βιώνει την Ανδριώτικη παράδοση. Χοιροσφάγια που "ελπίζουμε να σας συναντήσουμε στο χωριό μας", είναι η πρόσκληση του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου