Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Σκοπός του να ενώσει τα νησιά των Κυκλάδων και να αναπτυχθεί ο γευσιγνωστικός τουρισμός

Στην Σίφνο στρώνεται  το τραπέζι,  με παραδοσιακά εδέσματα, φέτος στα πλαίσια του 7oυ Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, που ξεκκινά αύριο Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και τελειώνει το Σάββατο 7 του Σεπτεμβρίου, με την μουσική εκδήλωση ‘’Ακου πως τραγουδά η ψυχή μου’’ με την Μαρία Αναματερού.
Η εκδήλωση αποτελεί προσκλητήριο για τους τελευταίους εκδρομείς του καλοκαιριού, με παραδοσιακά εδέσματα στρωμένα στην κεντρική πλατεία και κυκλαδίτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.
Κινητήριος δύναμη της προσπάθειας είναι η εθελοντική προσφορά όλων των συμμετεχόντων και οι δυνατές σχέσεις φιλίας, που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των Κυκλαδιτών.
Στόχος του φετινού Φεστιβάλ είναι να εκπροσωπηθεί κάθε νησί των Κυκλάδων και να αναπτυχθεί ο γευσιγνωστικός τουρισμός.
Στόχος επίσης είναι να δίνει κάθε χρόνο, πέραν της γαστριμαργικής ευδαιμονίας,την ευκαιρία για μια γνωριμία με την πολιτιστική, λαογραφική και μουσικοχορευτική παράδοση των φιλοξενούμενων νησιών και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ποικίλων δράσεων, με παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών και εθίμων, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, μαγειρέματα για παιδιά, διαδραστικές δραστηριότητες και παρουσιάσεις εδεσμάτων από σεφ ή …επίδοξους σεφ.
Το νησί μας συμμετέχει στην μεγάλη αυτή Κυκλαδική γιορτή, μαζί με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, όπως Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κέα, Κίμωλο, Κουφονήσια, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίκινο, Σύρο, Σχοινούσα, Τήνο και Φολέγανδρο, φιλοξενούνται και συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή «Κυκλαδική γιορτή» με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών.
Ανάμεσα στις 3ημερες εκδηλώσεις, έχουν προγραμματιστεί φέτος να γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα παιδιά μας, όπως παιδομαγειρέματα, μουσικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μετά τις καθημερινές επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, θα ακολουθήσουν:
 Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ντόπιοι παραδοσιακοί μουσικοί και χορευτές καλωσορίζουν τα Κυκλαδονήσια με σκοπούς, τραγούδια και χορούς της τοπικής παράδοσης.
   Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβριου, “παντρεύονται” έθιμα και παραδόσεις του Σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 18:00 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο του Φεστιβάλ στον Αρτεμώνα, όπου οργανοπαίκτες από τη Σίφνο, την Αμοργό, την Κύθνο, τη Μύκονο, τη Νάξο, τη Σχοινούσα, και τη Σκιάθο θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον, για τους νησιώτες που ανταμώνουν.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου