Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ

   ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟAKOYΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο - Euronem στο πλαίσιο των δράσεων του διοργανώνει,το ερχόμενο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στο Γαύριο και συγκεκριμμένα στο ξενοδοχείο Andros Holiday,  ημερίδα με θέμα: «Μετά την Κρίση τι; Ανάπτυξη και Πολιτισμός σε κρίσιμη καμπή».
Η ημερίδα διεξάγεται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Δήμου Άνδρου.

Σε μια χρονιά όξυνσης της οικονομικής κρίσης, με την ύφεση να προβάλλει πιο απειλητική στον ορίζοντα και άλλων χωρών της Ε.Ε., η αναγκαιότητα ευρωπαϊκής  περιφερειακής πολιτικής  που θα στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών περιοχών είναι περισσότερο  απαιτητική από ποτέ.

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει νέες, εναλλακτικές  προσεγγίσεις στο σχεδιασμό της ανάπτυξης  με τρόπο που να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο και να την αναδείξει σε  κόμβο διεθνών αναπτυξιακών, πολιτιστικών καινοτόμων πρωτοβουλιών ικανό να προσελκύσει επενδύσεις.
Αυτό θα συμβάλει στην εδραίωση  νέας προοπτικής για μια δημοκρατική  Ευρώπη μέσω της ανάπτυξης της περιφέρειας και  της προβολής των πολιτιστικών αξιών που συνθέτουν  την κοινωνική συνοχή σε μία διευρυμένη  συνεκτική ευρωπαϊκή κοινότητα. Ενός κοινού χώρου ικανού να διαχειριστεί τα οικονομικά προβλήματα χωρίς να ναρκοθετεί τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: την πολιτιστική κληρονομιά, την συνεργασία και την αλληλεγγύη.
Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Ενωσης,  στην Ελλάδα, ο Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Άνδρου και η Νάσια Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος Euronem.
Κεντρικοί ομιλητές θα είναι:
Νίκος Κοτζιάς, Καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πρόεδρος Κίνησης Ιδεών ΠΡΑΤΤΩ
Πολιτιστική και Οικονομική Διπλωματία: Από τη Θεωρία στην Πράξη»
Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας JeanMonnet
 «Γιατί δεν έρχεται η ανάπτυξη;» 
Κώστας Μελάς, Καθηγητή Οικονομικών  Παντείου Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Γεωργιάδης, Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών
«Ανάπτυξη και Πληροφορική»
 Πάνος Τριγάζης, Οικονομολόγος, Συγγραφέας
Στην ενότητα πολιτισμός κεντρικός εισηγητής θα είναι ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.
Συντονίστρια στο κεντρικό πάνελ θα είναι η δημοσιογράφος Νατάσα Σπαγαδώρου.


Mε αφορμή την ημερίδα του Σαββάτου στο Γαύριο,σας παρουσιάζομε,για την πληρέστερη ενημέρωση σας,τι είναι και τι πρεσβεύει το EURONEM.

Το Euronem είναι ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο εμπειρογνωμώνων που έχει σαν στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πληροφόρησης σε θέματα θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, περιβαλλοντικά την ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης και της πολυπολιτισμικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργήθηκε από την Διεθνολόγο Νάσια Μιχαλοπούλου, Ελληνίδα Γυναίκα της Ευρώπης για θέματα Νέων Τεχνολογιών και Πληροφόρησης για το έτος 1995-96.
Τριάντα πέντε άνθρωποι της επικοινωνίας δημοσιογράφοι, παραγωγοί, σκηνοθέτες και φωτογράφοι, μαζί με οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς συμμετείχαν στην ιδρυτική διακύρηξη δημιουργίας του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1999 στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και συμφώνησαν στην ενίσχυση του ρόλου της Πληροφόρησης της Ευρώπης των Πολιτών και τους ειδικότερους στόχους του Δικτύου, όπως τους προδιόρισε η Πρόεδρός του:
"Η συνύπαρξη τεχνοκρατών και διανοουμένων σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση για την Ευρώπη των Πολιτών, εμπλουτίζει το κοινοτικό κεκτημένο και τη δημοκρατική λειτουγία της Ε.Ε.
Για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης, το μέλλον της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, περνά μέσα από τη διαφάνεια, την αναγνώριση και τον αμοιβαίο σεβασμό των πολιτισμών, και των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Ακόμη, την αξιοκρατία, την ισονομία και την οικονομική ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο. Το αίτημα αυτό είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καιρών".
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης που ανήκει στις θεσμοθετημένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) του Υπουργείου Εξωτερικών, σηματοδότησε μια νέα προσέγγιση για την Ευρώπη των Πολιτών μέσω της συνύπαρξης τεχνοκρατών και διανοουμένων.
Την ίδρυσή του χαιρέτισε ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Στέλιος Περράκης, ο τέως Δ/ντής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα κ. Μάριος Καμχής και ο Ακαδημαϊκός, τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και τέως Υπουργός Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Euronem ιδρύθηκε στις 18 Μαΐου του 2000 από τη Διεθνολόγο Νάσια Μιχαλοπούλου. Αντιπρόεδρος του Δικτύου είναι ο Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης και απαρτίζεται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Την επιστημονική του Επιτροπή απαρτίζουν οι: Στέλιος Περράκης, Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Γεωργιάδης, Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Δενιόζος, τέως Γενικός Γραμματέας Έρευνας-Τεχνολογίας, Νίκος Κανελλόπουλος, Καθηγητής Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Κουκιάδης, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δημοσθένης Αγραφιώτης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Δ.Σ.Υ.
Από τις πλέον σημαντικές ενέργειες του Δικτύου είναι η καθιέρωση των Euronem Lectures, όπου σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής δημόσιας ζωής παρουσιάζουν και αναλύουν θέματα που αφορούν στους πολίτες της Ευρώπης. Η αρχή του θεσμού έγινε με πρώτο προσκεκλημένο ομιλητή τον Sir Brian Unwin, Επίτιμο Πρόεδρο του Δικτύου, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων και Πρόεδρο του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος της Ε.Ε.
Ο Sir Brian Unwin έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίηση των μεγάλων έργων στην Ελλάδα (Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", Αττικό Μετρό, Εγνατία Οδός, Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου κα). Στην πρώτη εκδήλωση του Euronem Lectures, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή πολλών επισήμων και ακροατών, ο Sir Brian Unwin μίλησε με θέμα: "Ευρώ και Ανάπτυξη".
Στα Euronem Lectures έχουν συμμετάσχει ως ομιλητές, η κα. Arianne Obolenski, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Ακαδημαϊκός, πρώην Υπουργός Παιδείας και τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.
Το Euronem απαριθμεί σήμερα πολλά μέλη που προέρχονται απο πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και από την πολιτική και πολιτισμική ζωή του τόπου. Σημαντική είναι και η δράση της Ομάδας Νέων του Δικτύου που απαρτίζεται κυρίως από φοιτητές Πανεπιστημίων.
 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Ελληνική Επιτροπή για την Ε.Ε., Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών "Α.Παπανδρέου", "Γυναίκες Ευρώπης", Πανελλήνια Ομοσπονδία Ένωσης Συντακτών, Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Σύνδεσμος Ελλήνων Φωτογράφων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, European Documentary Network, ΕΛΕΤΑΣ, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας JeanMonnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου