Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ  ΗΜΕΡΑ

Η Ανδρός σαν νησί ναυτικό έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην δημιουργία της ναυτικής μας παράδοσης και ιστορίας και δικαίως έχει διαχρονικά μία απο τις πρώτες θέσεις στην Ελληνική ναυτιλία.
Δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ναυτιλιακές μητροπόλεις της Ελλάδας, αφού διαθέτει πλούσια και πολυδιάστατη ναυτιλιακή ιστορία.


Η ναυτιλιακή δραστηριότητα των Ανδριωτών καταγράφεται, από τα τέλη του 18ου αιώνα. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας του νησιού αφορούσε κυρίως τη Χώρα και το χωριό Στενιές και στην συνέχεια απο όλα της τα χωριά, κάθε σπίτι, είχε ναυτικό που όργωνε τους πέντε ωκεανούς. 
Δικαίως λοιπόν δικαιούται να είναι πρωτοπόρα και στην συμμετοχή της φέτος, στην Παγκόσμια  Ναυτική Ημέρα, που καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και στο θαλάσσιο περιβάλλον
Την Παρασκευή  27 Σεπτεμβρίου, θα γιορταστεί στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα 2013, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο.).
Θέμα του φετινού εορτασμού, είναι: «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Συνεισφορά του Ι.Μ.Ο. πέρα από τη Διάσκεψη του Ρίο +20».
Με την ευκαιρία του εορτασμού ο Γενικός Γραμματέας του Ι.Μ.Ο. Koji Sekimizu, επισημαίνει σε μήνυμα του, ότι το ναυτιλιακό σύστημα μεταφορών συμβάλλει ήδη σημαντικά στους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης τον κοινωνικό, τον περιβαλλοντικό και τον οικονομικό.
Θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, υποστηρίζοντας το σύστημα μεταφορών με τα κατάλληλα παγκόσμια πρότυπα και προωθώντας, μέσω της τεχνικής συνεργασίας, τις απαραίτητες εθνικές ναυτιλιακές πολιτικές και το θεσμικό πλαίσιο για ένα αειφόρο σύστημα ναυτιλιακών μεταφορών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου