ΟΙ ΑΝΔΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ και ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Οι αντιπροσωπείες από 20 Κυκλαδονήσια μεταξύ των οποίων και Ανδριώτικη με μέλη του Συλλόγου Γυναικών καθώς και από το φιλοξενούμενο για φέτος νησί της Σκιάθου.
Ο διοργανωτής, οικοδεσπότης του Φεστιβάλ Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των φιλοξενούμενων γειτόνων μας, τους επίτιμους προσκεκλημένους Σκιαθίτες, καθώς και εκπροσώπους τύπου, το βράδυ της παραμονής της επίσημης έναρξης του Φεστιβάλ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου στον Αρτεμώνα, σε μία βραδιά φαγητού, ποτού, μουσικής και επικοινωνίας με τους παλιούς, αλλά και τους νέους συμμετέχοντες σε αυτό.
Από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, κυριολεκτικά η καρδιά των Κυκλάδων χτυπούσε στον Αρτεμώνα, με το κάθε ένα από τα 20 Κυκλαδονήσια να παρουσιάζει τις ανεκτίμητες σπιτικές συνταγές, τα έθιμα, τα τραγούδια, τις τέχνες και τα προϊόντα του.
Η αντιπροσωπεία της Άνδρου με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Μαρία Ναδάλη |
στο περίπτερο της Άνδρου η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ελευθερία Φτακλάκη και ο Δήμαρχος Σίφνου |
Ο χώρος του φεστιβάλ |
Καθ’όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του τριήμερου Φεστιβάλ δεν έλειψαν στιγμή οι μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις από παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και χορευτικά συγκροτήματα της Σίφνου και των φιλοξενούμενων νησιών.
Το Φεστιβάλ επισκέφθηκε και παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς και διάφοροι επίσημοι προσκεκλημένοι όπως η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ν. Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη, ο Σιφνιός Ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο εντεταλμένος χωρικός Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ηλιάκης, καθώς και Δήμαρχοι από τα γειτονικά νησιά και διάφοροι πολιτευτές.
Οι Ανδριώτισσες κάνουν επίδειξη της ετοιμασίας της συνταγής «Πουτίγκας Αμυγδάλου», 3η μέρα |
Τέλος πρέπει να αναφερθούμε και στην ψυχή του Φεστιβάλ, στους εθελοντές, που μέσω της ανώνυμης προσφοράς τους, στήριξαν για άλλη μια φορά και αυτή την 7η διοργάνωσή του!
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ
Υλικά:
10 κιλά κατσικάκι και το μαύρο συκώτι του κατσικιού
25 αβγά
1 κιλό τυρί πετρωτή Άνδρου και ½ κιλό χλωρό τυρί Άνδρου
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 καρδιές μαρουλιών ψιλοκομμένες
1 μεγάλη κουταλιά καλό βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε από βραδύς το κατσικάκι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά από τα νερά και το αίμα. Την επομένη ζεματάμε το συκώτι και το κόβουμε μικρά κυβάκια. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, το βούτυρο, τα κρεμμυδάκια τα οποία μυρίζουμε ελαφρά, ρίχνοντας παράλληλα και το συκώτι. Κόβουμε μικρές μπουκίτσες την πετρωτή και μικρά κυβάκια το χλωρό τυρί. Χτυπάμε καλά τα αβγά. Αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω το κατσικάκι. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά βάζοντας και αλατοπίπερο.
Με μια μεγάλη βελόνα και χοντρή κλωστή ράβουμε προσεκτικά την κοιλιά του κατσικιού και το λαιμό και αφήνουμε μια μικρή τρύπα για να βάλουμε τη γέμιση. Αφού γεμίσουμε, ράβουμε και τη μικρή τρυπούλα. Αλείφουμε με λίγο καλό βούτυρο το κατσίκι, το βάζουμε για λίγο σε δυνατό φούρνο και μετά τον χαμηλώνουμε πολύ και το αφήνουμε να ψηθεί ήσυχα αρκετά ελέγχοντάς το μέχρι νάχει να ψηθεί καλά το κρέας.
Καλή επιτυχία!
ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Υλικά:
Για το κέικ
1 ποτήρι αμύγδαλο αλεσμένο με τα φλούδια
1 ποτήρι φρυγανιά αλεσμένη ή ρυζάλευρο και 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
½ ποτήρι ζάχαρη
5 αβγά
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ½ ποτήρι νερό
Για την κρέμα
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
½ ποτήρι ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας βούτυρο lurpak ή adoro
2 βανίλιες
2 αβγά
Γάλα όσο σηκώσει για να γίνει μια δεμένη κρέμα
Εκτέλεση:
Η Ανδριώτικη πουτίγκα προσφέρεται στους επισκέπτες του Φεστιβάλ γαστρομομίας |
Κατόπιν ρίχνουμε μέσα στη φόρμα στην πουτίγκα το καυτό σιρόπι το οποίο είναι λίγο δεμένο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και 2 κρόκους και ανακατεύουμε. Στη φωτιά πάνω αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
Βάζουμε την πουτίγκα από τη φόρμα σε μια στρογγυλή πιατέλα μεγαλύτερη από την πουτίγκα και την περιχύνουμε με τη ζεστή κρέμα γεμίζοντας και την τρύπα της πουτίγκας.
Γαρνίρουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου