Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΟΙ ΑΝΔΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ και ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου το 7ο στη σειρά τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ στο νησί της Σίφνου.
Οι αντιπροσωπείες από 20  Κυκλαδονήσια μεταξύ των οποίων και Ανδριώτικη με μέλη του Συλλόγου Γυναικών καθώς και από το φιλοξενούμενο για φέτος νησί της Σκιάθου.
Ο διοργανωτής, οικοδεσπότης του Φεστιβάλ Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των φιλοξενούμενων γειτόνων μας, τους επίτιμους προσκεκλημένους Σκιαθίτες, καθώς και εκπροσώπους τύπου, το βράδυ της παραμονής της επίσημης έναρξης του Φεστιβάλ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου στον Αρτεμώνα, σε μία βραδιά φαγητού, ποτού, μουσικής και επικοινωνίας με τους παλιούς, αλλά και τους νέους συμμετέχοντες σε αυτό.
Από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, κυριολεκτικά η καρδιά των Κυκλάδων χτυπούσε στον Αρτεμώνα, με το κάθε ένα από τα 20 Κυκλαδονήσια να παρουσιάζει τις ανεκτίμητες σπιτικές συνταγές, τα έθιμα, τα τραγούδια, τις τέχνες και τα προϊόντα του.
Η αντιπροσωπεία της Άνδρου με την Πρόεδρο
 του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Μαρία Ναδάλη
Οι Ανδριώτισσες του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΥ: Ουρανία Χατζηγρηγορίου, Ρένα Σακελλάρη, Μαρία Κορρέ και Αργυρώ Ζωζούλα, την πρώτη ημέρα προσέφεραν στον κόσμο και την παραδοσιακή Ανδριώτικη Φρουτάλια, την παρασκευή της οποίας είχαν παρουσιάσει σε προηγούμενο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ.
στο περίπτερο της Άνδρου η Αντιπεριφερειάρχης
 Τουρισμού  Ελευθερία Φτακλάκη και ο Δήμαρχος Σίφνου
Από την είσοδο του Αρτεμώνα μέχρι και την εκκλησία της Παναγίας Κόχης, ήταν απλωμένα τα περίπτερα των νησιών στη σειρά, στολισμένα με παραδοσιακές φορεσιές, χειροτεχνήματα, φωτογραφίες και τοπικά μαγειρέματα και κεράσματα που προσέφεραν απλόχερα οι αντιπροσωπείες στον κόσμο, Κυκλαδίτισσες και Κυκλαδίτες που επιδείκνυαν ζωντανά τις παραδοσιακές τέχνες της αγγειοπλαστικής, της ψαθοπλεκτικής, της επεξεργασίας μαλλιού, του κεντήματος, της δημιουργίας της δαντέλας, καθώς και της υπαίθριας έκθεσης Σιφναϊκών και άλλων Κυκλαδικών αγνών τοπικών αγροτικών προϊόντων, γλυκών και χειροτεχνημάτων.
Ο χώρος του φεστιβάλ
Εκτός από τις ζωντανές επιδείξεις της μαεστρίας των μαγειρισσών και αυτή τη χρονιά την παράσταση έκλεψαν οι λιλιπούτειοι μάγειρές μας, μέσα από τα μαγειρικά παιχνίδια των Παιδομαγειρεμάτων, καθώς και η καθιερωμένη πλέον αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, που ξεκινάει εθιμοτυπικά από το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ στα Εξάμπελα και καταλήγει στον Αρτεμώνα, παντρεύοντας αυτή τη χρονιά τη Σίφνο, "το νησί των ποιητών" Προβελέγγιου, Γρυπάρη, Σπεράντζα, Τριαντάφυλλου και άλλων, με τη Σκιάθο, "το νησί της πεζογραφίας" του Παπαδιαμάντη!
Καθ’όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του τριήμερου Φεστιβάλ δεν έλειψαν στιγμή οι μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις από παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και χορευτικά συγκροτήματα της Σίφνου και των φιλοξενούμενων νησιών.
Το Φεστιβάλ επισκέφθηκε και παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς και διάφοροι επίσημοι προσκεκλημένοι όπως η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ν. Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη, ο Σιφνιός Ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο εντεταλμένος χωρικός Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ηλιάκης, καθώς και Δήμαρχοι από τα γειτονικά νησιά και διάφοροι πολιτευτές.
Οι Ανδριώτισσες κάνουν επίδειξη της ετοιμασίας
της συνταγής «Πουτίγκας Αμυγδάλου», 3η μέρα
Οι εντυπώσεις των επισκεπτών του Φεστιβάλ ήταν πολύ κολακευτικές, πλην όμως δεν έλειψαν και κάποια σχόλια δυσαρέσκειας, λόγω των μακροσκελών ομιλιών-χαιρετισμών των επισήμων, που όπως χαρακτηριστικά είπαν, κούρασαν και ανάγκασαν πολλούς αλλοδαπούς τουρίστες που επισκέπτονται τη Σίφνο αυτή την περίοδο, να αποχωρήσουν νωρίτερα από το χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ…
Τέλος πρέπει να αναφερθούμε και στην ψυχή του Φεστιβάλ, στους εθελοντές, που μέσω της ανώνυμης προσφοράς τους, στήριξαν για άλλη μια φορά και αυτή την 7η διοργάνωσή του!

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ

Υλικά:
10 κιλά κατσικάκι και το μαύρο συκώτι του κατσικιού
25 αβγά
1 κιλό τυρί πετρωτή Άνδρου και ½ κιλό χλωρό τυρί Άνδρου
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 καρδιές μαρουλιών ψιλοκομμένες
1 μεγάλη κουταλιά καλό βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε από βραδύς το κατσικάκι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά από τα νερά και το αίμα. Την επομένη ζεματάμε το συκώτι και το κόβουμε μικρά κυβάκια. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, το βούτυρο, τα κρεμμυδάκια τα οποία μυρίζουμε ελαφρά, ρίχνοντας παράλληλα και το συκώτι. Κόβουμε μικρές μπουκίτσες την πετρωτή και μικρά κυβάκια το χλωρό τυρί. Χτυπάμε καλά τα αβγά. Αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω το κατσικάκι. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά βάζοντας και αλατοπίπερο.
Με μια μεγάλη βελόνα και χοντρή κλωστή ράβουμε προσεκτικά την κοιλιά του κατσικιού και το λαιμό και αφήνουμε μια μικρή τρύπα για να βάλουμε τη γέμιση. Αφού γεμίσουμε, ράβουμε και τη μικρή τρυπούλα. Αλείφουμε με λίγο καλό βούτυρο το κατσίκι, το βάζουμε για λίγο σε δυνατό φούρνο και μετά τον χαμηλώνουμε πολύ και το αφήνουμε να ψηθεί ήσυχα αρκετά ελέγχοντάς το μέχρι νάχει να ψηθεί καλά το κρέας.
Καλή επιτυχία!

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Υλικά:
Για το κέικ
1 ποτήρι αμύγδαλο αλεσμένο με τα φλούδια
1 ποτήρι φρυγανιά αλεσμένη ή ρυζάλευρο και 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
½ ποτήρι ζάχαρη
5 αβγά
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ½ ποτήρι νερό
Για την κρέμα
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
½ ποτήρι ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας βούτυρο lurpak ή adoro
2 βανίλιες
2 αβγά
Γάλα όσο σηκώσει για να γίνει μια δεμένη κρέμα

Εκτέλεση:
Η Ανδριώτικη  πουτίγκα προσφέρεται στους επισκέπτες
του Φεστιβάλ γαστρομομίας
Χτυπάμε καλά τους κρόκους  με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και την εσάνς. Ανακατεύουμε το αμύγδαλο, τη φρυγανιά, το μπέικιν και το αλεύρι. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ρίχνουμε διαδοχικά κουταλιά μείγμα κουταλιά μαρέγκα μέσα στη ζάχαρη με τους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα του κέικ και ψήνουμε όπως το κέικ. Όταν το βγάλουμε  από το φούρνο αφήνουμε  να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
Κατόπιν ρίχνουμε μέσα στη φόρμα στην πουτίγκα το καυτό σιρόπι το οποίο είναι λίγο δεμένο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και 2 κρόκους και ανακατεύουμε. Στη φωτιά πάνω αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
Βάζουμε την πουτίγκα από τη φόρμα σε μια στρογγυλή πιατέλα μεγαλύτερη από την πουτίγκα και την περιχύνουμε με τη ζεστή κρέμα γεμίζοντας και την τρύπα της πουτίγκας.
Γαρνίρουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα. 
Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου