Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Το μυστήριο της χαμένης πόλης της Ζαγοράς

Ανασκαφές Αυστραλών αρχαιολόγων 

Η ανασκαφή με θέα το Αιγαίο θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο της εγκατάλειψης της Ζαγοράς από τους κατοίκους της. Να εξηγηθεί γιατί ένας ολόκληρος πληθυσμός άφησε μια πόλη στην καρδιά μιας σημαντικής διαδρομής στο θαλάσσιο εμπόριο.
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Αυστραλιανό Συμβούλιο Έρευνας (ARC- όργανο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας) και ορισμένες ιδιωτικές δωρεές. 
Το ποσόν αυτό προορίζεται για την χρηματοδότηση 50 Αυστραλών αρχαιολόγων και των συνεργατών τους να κάνουν ανασκαφές, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς. Οι ξένοι επισκέπτες θα μένουν στο Μπατσί. 
Η Αρχαιολογική Ερευνητική Εργασία της Ζαγοράς είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της "εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας" και του "Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών", για την οποία έχει εκδοθεί άδεια από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η αυστραλιανή ανασκαφή
της δεκαετίας του 1960 και
 του  1970 διεξήχθηκε με 
επικεφαλής τον καθηγητή
  Αλέξανδρο Καμπίτογλου,
 Καθηγητή στο
 Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ
Η Δρ Μάργαρετ Μίλερ, μιλώντας εκ μέρους της αποστολής, είπε ότι η Ζαγορά είναι παρόμοια με την Πομπηία - ένα στιγμιότυπο στο χρόνο σε μια περίοδο που οι γνώσεις μας είναι κοντά στο τίποτα.  
Η ανασκαφή και τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ζαγοράς, στην Άνδρο, του καλύτερα διατηρημένου οικισμού της Γεωμετρικής περιόδου, παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στο Αιγαίο κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.- εποχή κατά την οποία, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, χρονολογείται ο Όμηρος, οι απαρχές της πόλης- κράτους και της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Κανένας άλλος χώρος στον ελλαδικό κόσμο δεν προσφέρει μια τόσο καθαρή εικόνα της ιδιωτικής ζωής στην περίοδο αυτή.
"Η Αρχαιολογία συχνά ασχολείται μόνο με τούς βασιλιάδες  και τους πλούσιους. Εδώ μαθαίνουμε για τους απλούς ανθρώπους, ανθρώπους σαν κι εμάς, και πώς ζούσαν," η Δρ Μίλερ δήλωσε.
Είπε ακόμα ότι η περιοχή προκαλεί τα στερεότυπα του πως πρέπει να είναι μια πόλη. Δεν υπάρχουν κουζίνες σε σπίτια, η βιομηχανία δεν περιορίζεται σε μία περιοχή, ένα ερωτηματικό πλανάται πάνω από τη θρησκεία και η πιο σημαντική πτυχή του οικισμού φαίνεται να είναι το τοιχισμένο φρούριο.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΑΓΟΡΑΣ

Πριν από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ο Όμηρος έγραφε στην Ιλιάδα, υπήρχε μια πολυσύχναστη πόλη στην Ελλάδα, αλλά εξαφανίστηκε. Το γεγονός χρονολογείται στις αρχές της Εποχής του Σιδήρου.
Η Ζαγορά, ήταν μια πόλη με ακμάζουσα  γεωργία και βιομηχανία τον 9ο π.Χ. αιώνα που ανεξήγητα εγκαταλείφθηκε.
Αυστραλιανοί αρχαιολόγοι θα προσπαθήσουν να λύσουν το αρχαίο μυστήριο, γιατί η πόλη εγκαταλείφθηκε και αν η έλλειψη γλυκού νερού ήταν η αιτία.
Πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή της Αυστραλίας στην Ελλάδα ήταν στη Ζαγορά στη δεκαετία του 1960 και του 1970 και κατάφερε να ανασκάψει περίπου το 10 τοις εκατό του χώρου 6,5 εκτάριων, αλλά δεν έλυσε το αίνιγμα.
Από τις ανασκαπτικές έρευνες έχουν βρεθεί πολλά μεταλλουργικά στοιχεία. Πολλά σπίτια είχαν τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης, ώστε να αποθήκευαν τα προϊόντα τους για δύσκολους καιρούς ή για το εμπόριο.
Γεωραντάρ, ανάλυση δορυφορικών εικόνων και πολυ-φασματική επεξεργασία αυτών των εικόνων μπορεί να βοηθήσει, λέει η Dr Lesley Beaumont, ειδικός του αρχαίου Ελληνικού κόσμου από το Τμήμα της Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου του Σίδνεϋ.
Θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα ειδικά συστήματα έρευνας κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Θα ερευνηθεί αν υπήρξε ένας σεισμός, ελέγχοντας το βράχώδες έδαφος της Ζαγοράς που αποτελείται από στρώματα σχιστόλιθου και μάρμαρου. Αν υπήρχε μια μετατόπιση των στρωμάτων, λόγω του σεισμού τα αποθέματα του νερού θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει κατεύθυνση και η περιοχή ενώ είχε νερό μπορεί ξαφνικά να στέρεψε.
Ο πλούσιος και βαρύς τεχνολογικός εξοπλισμός για να μεταφερθεί στο χώρο της προϊστορικής πόλης θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακά μέσα μεταφοράς, μουλάρια.

Ειδησεογραφία "ΑΝΔΡΟΣ σήμερα" με πληροφορίες από ΑΠΕ. Φωτογραφίες: Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών


2 σχόλια:

  1. Μ' αρεσει πολυ

    συνεχιστε να δινετε σχετικες πληροφοριες για το θεμα

    Ενας Ανδριωτης λατρης της Ιστοριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή πληροφόρηση, μου κάνει εντύπωση, γιατί έχετε περισσότερα στοιχεία και από το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων που κάλυψε αποκλειστικά για την Ελλάδα το θέμα. Μεγάλη επιτυχία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή