Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Επίκαιρη Ερευνα

ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
 ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η Ευρωπαική Ενωση, έδωσε πρόσφατα  στοιχεία για τα επαγγέλματα που έχουν «μέλλον» με βάση κριτήρια των αγορών και αναγκών των πολιτών.
Επίκαιρη συζήτηση που γίνεται σε χιλιάδες οικογένειες τούτη την περίοδο,ύστερα μάλιστα και απο τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και την κατεύθυνση των νέων μας σε επαγγέλματα για άμεση δυνατή απορρόφηση  μετά το πέρας των σπουδών τους.
Μάλιστα για την πατρίδα μας, καταγράφει και τα 10 επαγγέλματα που ήρθαν πρώτα ως προς τις ζητούμενες  νέες θέσεις εργασίας και είναι κατά σειρά τα ακόλουθα.

1) Διοικητικοί και εξειδικευμένοι γραμματείς
2) Οικονομολόγοι
3) Μάγειροι
4) Επαγγελματίες Νοσηλευτικής και Μαιευτικής
5) Άλλα επαγγέλματα του κλάδου υγείας
6) Ανειδίκευτοι εργάτες
7) Επιχειρηματικές υπηρεσίες, διαχειριστές
8) Μηχανικοί (εξαιρουμένων αυτών της ηλεκτροτεχνικής)
9) Τρόφιμα και συναφή προϊόντα, χειριστές μηχανών
10) Ταμίες και υπάλληλοι διανομής εισιτηρίων

Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση των προσλήψεων περιλαμβάνονται κάποιες που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 27% το τέταρτο τρίμηνο του 2012 συγκριτικά με το 2011 και η Βουλγαρία δεν ήταν πολύ πίσω, αναφέρει η μελέτη.
Εξηγεί ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας μέρος «από τη βελτίωση των προσλήψεων μπορεί να αποδοθεί στις σχετικά ευέλικτες αγορές εργασίας τους». Ωστόσο επισημαίνει ότι η επίδοση αυτών των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί.
Ένας παράγοντας θα μπορούσε να είναι οι εργοδότες να ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερη ζήτηση καθώς οι προσλήψεις είχαν σταματήσει κατά τη χειρότερη περίοδο της κρίσης. Αν αυτό είναι σωστό, η ανάκαμψη στις προσλήψεις θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι αυξημένης δραστηριότητας προσλήψεων σε αυτές τις χώρες, αν και η τάση αυτή πρέπει να διατηρηθεί για να μπορεί να επιβεβαιωθεί.


1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέροντα στοιχεία για την απασχόληση. Ας το έχουν υπόψη τα παιδιά που φοιτούν για να βρούν το μεταπτυχιακό που έχει ανάγκη η αγορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή