Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΙΤΡΟΦΟ

Οι φθινοπωρινές σας επισκέψεις στο νησί και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, μπορούν να συνδυαστούν με μια επίσκεψη στο  Μουσείο ελιάς Κυκλάδων στον Πιτροφό της Άνδρου γνωστό και ως "βίδα" του Πιτροφού. 

Το μουσείο ελιάς, αποτελεί μέρος διώροφου κτίριου και καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα απο το ισόγειο "κατώγι" της κατοικίας του "βιδάτορα" ή "λιοτριβιάρη", η οποία αναπτύσσεται στον όροφο. Αποτελεί θαυμάσιο δείγμα μιας μικρής προ-βιομηχανικής ζωοκίνητης μονάδας εξαγωγής ελαιόλαδου.
Το κτίριο του μουσείου με τον εξοπλισμό του είναι ένα εξαίρετο δείγμα προβιομηχανικής τεχνολογίας και παραδοσιακής αγροτικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Με επιμελημένη εξωτερική πρόσοψη και εσωτερική λιθοδομή παρουσιάζει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που απαντώνται στην αγροτική Άνδρο και χαρακτηρίζουν την αισθητική λειτουργικότητα της αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων γενικότερα.
Η οργάνωση επίσκεψης στο Μουσείο, με ξενάγηση στους χώρους του,καθώς και στην παρακολούθηση-προβολή σχετικού βίντεο,γίνεται στις 12.οο το μεσημέρι. 
Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψης σας, που μπορεί να γίνει ατομικά ή και σε μορφή γκρούπ, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δημήτρη Χέλμη στο τηλέφωνο 6932-731776.
Τέλος σας πληροφορούμε ότι για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους του Μουσείου, οι επισκέπτες του, εαν θέλουν μπορούν να αφήσουν όποιο ποσό επιθυμούν, μάλιστα η πρόταση του ιδρυτή του Μουσείου, για την όλη συντήρηση και λειτουργία του, είναι 5 ευρώ το άτομο.




2 σχόλια:

  1. Το μουσείο θα μπορούσε να λειτουργεί και ως βιωματική επίσκεψη τόσο μαθητών όσο και ομάδων επισκεπτών. Να υπήρχαν εληές και οι συμμετέχοντες να μετείχαν στην παραγωγή διαδικασία λαδιού. Η επίσκεψη θα γινόταν πιο ενδιαφέρουσα από την θεωρητική μόνο επαφή με τους χώρους της "βίδας". Στο τέλος ο κάθε συμμετέχων θα έπαιρνε και ένα μπουκαλάκι αναμνηστικό με λάδι που ο ίδιος συμμετείχε στην παραγωγή του. Το πρόγραμμα αυτό που περιληπτικά περιέγραψα γίνεται αποδεκτό τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από τα ταξιδιωτικά γραφεία που οι πελάτες τους δεν περιορίζονται μόνο στην θάλασσα και τον ήλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρότασή σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα και οι γνώσεις που φαίνεται ότι έχετε σχετικά με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι για εμάς περιζήτητες. Θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας (στο email: info@musioelias.gr), ώστε να επιλύσουμε ορισμένα πρακτικά ζητήματα που μας απασχολούν, σχετικά με την επιθυμητή και από εμάς υλοποίησή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή