Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πλήρη ανατροπή στον τρόπο ανάδειξης των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με το ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφονται, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και με ένα άλλο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. 
Ο νέος τρόπος, σε μια πρώτη ανάγνωση, διευκολύνει τους ψηφοφόρους, αλλά ως προς το ψηφοδέλτιο των συμβούλων, η υψηλή αναγνωρισιμότητα, αναδεικνύεται σε κυρίαρχο στοιχείο εκλογής, ενώ επιτρέπει στον ψηφοφόρο, να ψηφίσει "υπερκομματικά", βάζοντας σταυρό στους άριστους ή στους πλέον αναγνωρίσιμους, ανεξαρτήτως κόμματος.
Το πρώτο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους Δημάρχους, ενώ το δεύτερο όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, με τα ονόματα να ταξινομούνται με αλφαβητική σειρά.
Η πρόταση, προβλέπει ότι θα πρέπει ο υποψήφιος Δήμαρχος να συγκεντρώσει από την πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων για να εκλεγεί απευθείας.
Σε αντίθετη περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι οι υποψήφιοι, ενώ τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή με αποκλειστικό στοιχείο εκλογής, τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν.
Βασική επίσης  προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%. 
Η ουσία της εκλογής δημοτικών συμβούλων από μια ενιαία αλφαβητική λίστα έχει έντονο αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό χαρακτήρα, καθώς αφήνει με βάση αυτήν την λογική, να πιστεύει κανείς, ότι η αντιμετώπιση των ζωτικών και κοινών τοπικών προβλημάτων είναι θέμα αποκλειστικά της «ικανότητας» και «καπατσοσύνης» των προσώπων και όχι της πολιτικής αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων με ένα πρόγραμμα διεκδίκησης μαζί με τους όλους τους δημότες!
Ετσι προωθείται το πρότυπο του «καταφερτζή», του προβεβλημένου από τα μέσα επικοινωνίας, δημοτικού άρχοντα, που δεν διεκδικεί, δεν αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες, αλλά «γλείφει» την εκάστοτε εξουσία και τους οικονομικά ισχυρούς για να ωφελήσει δήθεν τον τόπο του.
Δηλώνουν επίσης, ότι θα υπάρξουν δικλείδες, γιατί, σε άλλη περίπτωση μπορεί να εκλεγεί Δήμαρχος από ένα ψηφοδέλτιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι αποκλειστικά με τη σειρά κατάταξης, να συνιστούν πλειοψηφία από τον άλλο υποψήφιο, γεγονός που αποκλείει τη δυνατότητα άσκησης διοίκησης από τον εκλεγέντα Δήμαρχο και όλοι μας το καταλαβαίνουμε,γιατί στην Ελλάδα ζούμε !
Θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες και συγκεκριμένα κριτήρια για κάποιον που επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα δημάρχου.
Το δικαίωμα υποψηφιότητας Δημάρχου, θα έχει κάποιος, μόνον εφόσον παρουσιάσει συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, ανάλογα με τα πληθυσμιακά δεδομένα κάθε Δήμου. 
Επίσης, θα υπάρχει ποσόστωση στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων και διαχωρισμός ανά γεωγραφική ενότητα με βάση πάντα το πληθυσμιακό μέγεθος. 
Oφείλουμε εδώ να επισημάνουμε, ότι με τον τρόπο αυτό είναι προφανές ότι το εγχείρημα έχει κυρίαρχο στόχο τους μεγάλους Δήμους, ώστε να περιοριστεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής και δεν έχει... αυτοδιοικητικά κριτήρια, αλλά, αυτό είναι μια άλλη ιστορία και απλά επαναλαμβάνεται η καιροσκοπική πολιτική τύπου Καποδίστρια και Καλλικράτη ειδικότερα, που έγινε στο πόδι και σήμερα πληρώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της κουτσής μεταρρύθμισης !
Είναι προφανές ότι οι σημερινοί κυβερνώντες, επιδιώκουν αυτήν την αλλαγή, για τα δικά τους κομματικά παιχνίδια και δεν σκέφτονται, δεν σέβονται, πραγματικά αδιαφορούν, αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τοπικά συμβούλια, με δεδομένες τις τοπικές διαφορές, τα ήθη και έθιμα ενός τόπου που περνάνε μέσα απο τα τοπικά συμβούλια και μάλιστα πολλές φορές με έντονες προσωπικές ακόμα και οικογενειακές υποθέσεις,με αντιθέσεις που μπορεί να είναι 1-2 γενιές και πώς αλήθεια θα μπορέσουν να συνεργαστούν !
Η αλλοίωση της δημοκρατικής βούλησης  των πολιτών και της ισότιμης έκφρασης τους, με το μειοψηφικό ποσοστό 42% καθώς και ο αποκλεισμός εκπροσώπησης στο δημοτικό συμβούλιο των παρατάξεων που δεν θα συγκεντρώνουν 5% κάθε άλλο απο δημοκρατία λέγεται !
Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς σοβαρά ότι ο λόγος που θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα εκλογής είναι η μείωση δήθεν του κομματισμού στην αυτοδιοίκηση!
Αν θέλουν πραγματικά να τους πιστέψουμε ότι ενδιαφέρονται για την αυτοδιοίκηση, ας προχωρήσουν στην ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες.
Οι Τοπικές Κοινότητες πρέπει να καθορίσουν μόνες τους  την έκφραση τους και να αποδεσμευτούν από τους παραταξιακούς μηχανισμούς, που το μόνο το οποίο πέτυχαν ως τώρα είναι η απονεύρωση και το σπάσιμο της συνοχής των τοπικών κοινωνιών με ολέθρια αποτελέσματα.
Αν θέλουν πραγματικά να τους πιστέψουμε ότι ενδιαφέρονται για την αυτοδιοίκηση, ας καθιερώσουν την απλή αναλογική και την νομοθέτηση, άλλων συμμετοχικών και  δημοκρατικών θεσμών επιβίωσης και ανόρθωσης της αυτοδιοίκησης.
Ας την αφήσουν μόνη της να στεριώσει στα πόδια της, αφού επιτέλους σταματήσουν άλλο, να ψαλιδίζουν τους όποιους θεσμοθετημένους πόρους της αναλογούν, ώστε πραγματικά να λειτουργήσει,όπως λειτουργεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη !



18 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι,πότε θα ξεπερεράσετε τον παλαιοκοματισμό και τα φθαρμένα πρόσωπα και άτομα που σήμερα πλαισιώνουν αυτούς τους 3 υποψήφιους που μας παρουσιάζεται στην φωτογραφία.Πρόσωπα που έχουν ξεπεραστεί απο την ίδια την ζωή και την προσφορά τους στο νησί.Νέοι άνθρωποι σε μυαλά και ιδέες είναι το αύριο της Ανδρου,τέτοιους θέλουμε και προωθήστε τους,εαν δεν θέλετε να θεωρείστε και εσέις του ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ξεπερασμένοι και παλαιάς κοπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν τακτικός επισκέπτης του site περίμενα και εγώ δίπλα στην φωτογραφία των παλιών...να δώ και την φωτογραφία του ενδιαφερόμενου υποψήφιου εφοπλιστή που μας λέγατε; αλήθεια φίλοι τι έγινε και δεν αφήσατε χώρο για αυτόν; ή μήπως με την φούρια της δημοσίευσης τον κάψατε τον άνθρωπο πριν ακόμα εκδηλωθεί και αλλοίμονο μας, αν πέσουμε πάλι σε αυτούς που σήμερα μας μοστράρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νέοι άνθρωποι ασφαλώς όχι μόνον για επικεφαλής του όποιου συνδυασμού,αλλα και άτομα που θα γίνουν σύμβουλοι.Φτάνει πιά η προβολή φθαρμένων και ανίκανων προσώπων που σαν σύμβουλοι τόσα χρόνια- πότε με τον έναν συνδυασμνό και πότε με τον άλλον - ίδια πρόσωπα και νοοτροπίες, βάζουν υποψηφιότητα και εκλέγονται λόγω των συγγενών του επαγγέλματος,,καλή ώρα γιατροί,φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι ..που αποδεικνύονται πολύ λίγοι για αυτοδιοικητικά πράγματα.
    Να βγούνε ανθρώποι που δεν θα έχουν εκβιάσει τον απλό πολίτη με τον επάγγελμα τους και όπως το καταλαβαίνει ο καθένας.
    Τέτοιες...ειδικότητες υποψηφίων απο την ιστορία του νησιού μας, το έχουν γέρει εδώ που έιναι!..αν μας αρέσει αυτό να συνεχιστεί λυπάμαι αλλά πολύ σαν και εμένα αλλά και συνομίληκοι μου (ετών 28) δεν θα ακολουθήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόσα χρόνια τους "έμπειρους" δημάρχους και "τσαράκια" των εργολάβων τους είδαμε
    Τόσα χρόνια τους "αμίλητους" δημοτικούς συμβούλους τους είδαμε ...
    Τόσα χρόνια τους "αγράμματους" τοπικούς άρχοντες τους είδαμε
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
    .
    Ασ΄ δούμε λοιπόν και κανέναν ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟ ΣΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ.
    Ασ΄δούμε λοιπόν και κανέναν ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ που να μπορεί να μιλάει στα δημοτικά συμβούλια και ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ .. αντί για "κοιμισμένους" που κοιτάνε τον δήμαρχο "σαν χάνοι" στα δημοτικά συμβούλια.
    Ασ΄ δούμε τέλος και κανέναν τοπικό άρχοντα που ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ ..αντί για τους γνωστους τοπικούς "χασομέριδες" ή τοπικά" ψώνια"
    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ μπορεί να ελπίζει η Άνδρος του αύριο τα επόμενα 5 αυτοδιοικητικά χρόνια

    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσεγγίζεις το θέμα προηγούμενε σχολιαστή κάπως νομίζω αυστηρά για όλους και δεν λές και για εξαιρέσεις.Ασφαλώς δεν θέλουμε μουγκούς συμβούλους, που μόνο στα καφενεία μιλάνε και όταν φτάσει η ώρα της συνειδητής ψήφου,σφυρίζουν αδιάφορα και μόνιμα τους ακούς να λένε..ότι έχω μαγαζί,έγώ να τσακωθώ κλπ κλπ ...έ τότε ρέ φίλε γιατί βάζεις για δημοτικός σύμβουλος,για να στέινεσαι στις φωτογραφίες, στις παρελάσεις και τις γιορτές ;..άει σιχτίρ που λέει και ο απλός λαός..αδειάστε μας την γωνιά κια βοηθήστε έστω μια φορά αυτόν τον τόπο με το να προωθηθούν νέα παιδιά, να βγούνε μπροστά νέα παιδιά που θα δοκιμαστούν στην πράξη,στα βαθιά για το κοινό συμφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς όμως τα νέα παιδιά θα έχουν να αντιμετωπίσουν το "γνωστό" στο νησί γιατρό,δικηγόρο,λογιστή που έχουν το κύκλο και τον τρόπο να πάρουν τις ψήφους. Οπότε μια από τα ίδια πάλι θα δούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΑΝ ΑΝΩΝΥΜΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΟΙ ΜΕ ΤΣΑΓΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ !

    Ο Απορών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νέοι υπάρχουν το θέμα είναι ότι όλοι προτιμούν το γνωστό όπως σου είπα πριν στις εκλογές γιατί αυτός ξέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τότε ξαναψηφίστε τους ίδιους για άλλα 5 χρόνια , αλλά .. μή κλαίτε μετά .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι παει να πεί νέοι με τσαγανό δεν υπάρχουν ! Αλοίμονο εαν δεν πάρουν την τύχη του τόπου μας τώρα αυτοί πάνω τους.Εξάλλου οι περισσότεροι έχουν επιχειρήσεις και μαγαζιά και διευθύνουν, δεν μπορούν να τιμονεύσουν και το σκάφος που λέγεται ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ;εκτός αν βολεύονται και αυτοί μέσα απο την αδράνεια των άλλων και απλά κυττάνε να κονομήσουν...χωρίς όμως να βλέπουν ότι το συνολικό όφελος θα είναι μακρόπνοα για όλους κοινό και αρκεί να σπάσουν αυγά αν θέλουν να γίνεται κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλά όλα αυτά ρε παιδιά, όλοι λίγο εώς πολύ συμφωνούμε.. αλλά πραγματικά έτσι όπως έχουν τα πράγματα, με τόσες αρμοδιότητες στον Δήμο, για σκεφτείτε, ποιός νέος ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ασχοληθεί???και εγώ, νέος,ελεύθερος επαγγελματίας είμαι, αλλά κάθε βράδυ δυστυχώς το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, πέρα από την οικογένεια μου, είναι το πως θα κρατήσω ζωντανή την επιχείρηση μου που ΄΄φυτοζωεί΄΄?θα έχω να σκεφτώ και τον Δήμο?και ξέρετε ποιό είναι το ζητούμενο?άνθρωποι που μπορούν να βάλουν ΄΄πλατη΄΄ υπάρχουν..οικονομικής και ουσιαστικής σημασίας, εγώ με τόσα προβλήματα και αντιπαραγωγικός θα είμαι, και στο τέλος κακό θα έχω κάνει και στο εαυτό μου και στο συμβούλιο. Άρα καταλήγω στο ότι οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν, νεόι και πιο μεγάλοι, πρέπει να έχουν διάθεση και όρεξη να τρέξουν για τον Δήμο. και τότε πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα έρθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι συμφωνω με τον προηγουμενο νεο επιχειρηματια, μονον που δεν λεει αυτο που ξερουμε στις ατομικες μας δουλειες! Οτι αν ειμαστε πολλοι με ορεξη και ζωντανια,μπορουμε να προσφερουμε 1 ωρα την μερα- 5 ωρες την βδομαδα,θελεις και τα ΣΚ απο αλλη μια ωρα,που με το συνολο του καθενα μας και εννοω, της μιας ωρας δουλειας,αφου θα εχουν προστεθεί με τις αλλες 5 ωρες του αλλου και του αλλου και του αλλου, μπορουν πολλα να γινουν στον ΔΗΜΟ,που στο κατω-κατω,καθε δημιουργικη του πρωτοβουλια και εργο,σε εμας στην ουσια γυρναει με ποικιλλες δραστηριοτητες στις επιχειρησεις μας και στις οικογενειες μας.
    Πιστεβω λοτι δεν υπαρχει για τουτην την φορα καμμια διακαιολογια.Αλλα και να μην ξεχναμε, οτι αλοιμονο, αν στα κοινα συμμετεχουν και αποφασιζουν αυτοι για εμας, που ειναι μονο μεγαλοι,συνταξιουχοι,δημοσιοι υπαλληλοι,γιατροι,δικηγοροι,μηχανικοι κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμα απαντώ παρ΄ ότι δεν μου αρέσει αλλά κάπου δεν γουστάρω να γράψω το όνομά μου όταν όλοι γράφουν ό,τι θέλουν ανώνυμα. Λοιπόν όταν εκλέχτηκα, πίστευα ότι θα έχω 20 δίπλα μου να βοηθάνε και να συναποφασίζομε. Αυτή ήταν και η συμφωνία μας προκειμένου για να μπω σε ψηφοδέλτιο καθότι εργαζόμενος επαγγελματίας.
    Αποτέλεσμα: Κανένας.
    Πίστευα ότι θα γίνονται δύο (!) Συνελεύσεις το χρόνο στο χωριό. {Τόσο μλκς} Αποτέλεσμα: Καμία.
    Πίστευα ότι το κυρίαρχο θέμα θα ήταν η ανάπτυξη. Κάποιος συνταξιούχος καπετάνιος μου είπε την αλήθεια ένα χρόνο μετά " Εμείς λάμπες να βλέπομε και νερό να πίνομε θέλουμε". Έμαθα την αλήθεια αλλά ήταν αργά.
    Πίστευα ότι ο κόσμος θέλει να λύσει προβλήματα και να φθάσουν οι δρόμοι σε κάθε σπίτι ει δυνατόν έτσι ώστε να είναι εύκολη μια επισκευή σπιτιού ή να μην κουβαλάμε κάθε μέρα. Αποτέλεσμα: Οι δρόμοι σαμποτάρονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους είτε φθάνει ο δρόμος έως το σπίτι του Χ και αυτός μετά "δε δίνει" χωράφι να περάσει ο δρόμος παραπέρα.
    Ανάπτυξη; Βλέπω το χωριό και σκέπτομαι ότι κανείς δε βγάζει μεροκάματο από το χωριό του. Πώς είναι ένα χωριό στη Μεγάλη Στεριά όπου βλέπεις τρακτέρ, βιοτεχνίες, αποθήκες, παραγωγή κλπ; Εκεί καταλαβαίνεις ότι υπάρχει χωριό ως τόπος επιβίωσης. Εδώ το χωριό το έχομε μόνο για ύπνο και για τραπέζια.
    Συγκρίνετε και τις απογραφές ανά οικισμό 2001 με 2011 και δεν χρειάζεται να γράψω περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ: οι φότο των 3 υποψηφίων στην αρχή του άρθρου, είναι εξακριβωμένο ότι αυτοί οι 3 θα είναι πάλι υποψήφιοι?νομίζω ότι μόνο ο Σουσούδης θ ανοικτά μιλά για την υποψηφιότητα του..οι άλλοι 2 ξέρουμε κάτι ή απλά αναπαράγουμε φήμες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι! Το άρθρο αναφέρεται στο νέο εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προφανώς η εικόνα του ψηφοδελτίου είναι εικονική, ώστε να δείξει πως θα ήταν το ψηφοδέλτιο με τον νέο νόμο που ετοιμάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπορεί η αρχική εικόνα να είναι τυπική κύριε Α.Κ., ..παρ'. όλα αυτά φωτογραφίζει συγκεκριμένα πρόσωπα !!
    Τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νιάου- νιάου στα κεραμίδια κάνει και ο σκύλος που γνωρίζει ξένες γλώσσες. Ο φανατισμός σου, σε εμποδίζει να δεις την πραγματικότητα. Στο μυαλό σου το μόνο που υπάρχει είναι η επικράτηση του "δικού" σου με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και άνομο. Η λογική σου είναι που μας οδήγησε σε παρακμιακή περίοδο ως κράτος. Τους απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου που ανήλθαν στην εξουσία αντί να τους περιορίσουμε την δράση τιμωρώντας τις άνομες πράξεις τους, φροντίζαμε να καλύπτουμε τις ατιμίες τους, όπως η γάτα το σκατό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λες! Το κατεστημένο της Άντρου είναι στάσιμο χρόνια. Αυτοί δεν αλλάζουν και εδώ που τα λέμε καλό είναι να παραμείνουν στάσιμοι. Μπας και η κοινωνία του νησιού και των Αντριωτών της Αθήνας τους προσπεράσει και ανακαλύψει νέους άφθαρτους, ικανούς πολιτικούς να ωθήσει το νησί σε ανάκαμψη... Να ψηφίζουμε με την πολιτική αξία και όχι την κομματική ταυτότητα ή το επάγγελμα.

      Διαγραφή