Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ...

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
   
Το φετινό καλοκαίρι βρήκε τους υπεύθυνους των πολιτιστικών στο δήμο αλλά και τις διάφορες οργανώσεις, συλλόγους και φορείς πανέτοιμους. Είναι εμφανές ότι υπάρχει περισσότερη οργάνωση και καλύτερη ενημέρωση. Οι εκδηλώσεις ποικίλουν, πρωτοτυπούν, και καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών αλλά και των ενδιαφερόντων.
    Ο όγκος των εκδηλώσεων υπέρογκος. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, και σίγουρα μου διέφυγαν κάποιες, κατέγραψα 50- 60 διαφορετικές εκδηλώσεις μέσα σε ενάμιση μήνα, από 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια, εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικές προβολές, μουσικές εκδηλώσεις, βραβεύσεις, θεατρικές παραστάσεις, παζάρια, καραγκιόζης, κλπ. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι live μουσικές εμφανίσεις στα μαγαζιά, τα beach party, οι παραδοσιακές τοπικές μουσικοχορευτικές βραδιές που οργανώνουν οι σύλλογοι, τα αθλητικά γεγονότα, κλπ.
Γελοιογραφία του Πέτρου Βλαχουτσάκου από το
έντυπο "ΑΝΔΡΟΣ σήμερα" ΣΕΠ-ΟΚΤ 1987
  Η καλοκαιρινή αυτή πολιτιστική όαση δροσίζει τους μόνιμους κατοίκους, ευφραίνει την καρδιά των ξενιτεμένων Ανδριωτών - οι οποίοι ερχόμενοι το καλοκαίρι θαυμάζουν την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου - και κάνει τους τουρίστες να θεωρούν την Άνδρο το νησί του πολιτισμού.
     Όλη αυτή τη δραστηριότητα, όμως, είναι αδύνατο να την παρακολουθήσει κανείς ,όσο κι αν είναι πολιτιστικά διψασμένος. Επίσης είναι δύσκολο να ενημερωθείς και να θυμάσαι τι συμβαίνει που. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 80% των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στην Χώρα, αφήνοντας τα υπόλοιπα μέρη του νησιού ακάλυπτα. Ευτυχώς εκεί δραστηριοποιούνται οι τοπικοί σύλλογοι, αποδεικνύοντας ότι κέντρο πολιτισμού δεν είναι μόνο η Χώρα αλλά όλο το νησί.   


Μπαίνοντας όμως το φθινόπωρο και όταν ο βαρύς χειμώνας αρχίζει να σκεπάζει το νησί ο πολιτισμός κουκουλώνεται, χουχουλιάζει σε πιο ζεστά και φιλόξενα μέρη και οι μόνιμοι κάτοικοι βρίσκονται να αναζητούν τον πολιτισμό ... στην Αθήνα.


  Νομίζω ότι αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς που εργάζονται, παλεύουν και μοχθούν ώστε το νησί να αναδειχτεί ως ο πολιτιστικός προορισμός του καλοκαιριού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό έργο και αναμφισβήτητα προσφέρει πολλά στο νησί. Όμως νομίζω ότι για να είναι κανείς δίκαιος θα πρέπει να διακρίνει όλους εκείνους των οποίων η προσφορά δεν σταματά στο τέλος του καλοκαιριού αλλά συνεχίζεται όλο το χρόνο. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένους συλλόγους, λέσχες και οργανώσεις αλλά και στα άτομα εκείνα που με λιγότερα μέσα και πιο λιτό τρόπο παράγουν πολιτισμό ή δημιουργούν εκδηλώσεις όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Εάν όλη αυτή η πολιτιστική δραστηριότητα μοιράζονταν μέσα στο χρόνο ή αν όλοι αυτοί οι φορείς πρόσφεραν κάτι από την καλοκαιρινή λάμψη και στους υπόλοιπους μήνες το νησί θα άλλαζε όψη και θα αποτελούσε μια πραγματική πολιτιστική όαση.   

6 σχόλια:

  1. και τον χειμώνα έχει πολιτιστικές εκδηλώσεις απλά οι Ανδριώτες δεν βγαίνουν από το σπίτι τους αν δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι θα δουν κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΣΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΕΥΛΟΓΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗΓ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ.ΤΩΡΑ ΠΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ,ΤΑ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΣΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ. ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ ,ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ.... ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝΚΑΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.

      Διαγραφή
    2. Έχω δυο απορίες! Πως είστε φίλοι αφού ως ανώνυμοι δεν γνωρίζεστε! Τονίζεις το ανώνυμος με την έννοια της απόκρυψης από κάποιο λόγο του προσώπου του αφού και συ κάνεις το ίδιο. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι στις μικρές κοινωνίες με την λογική που λειτουργούν, τις αλήθειες τις βγάζεις με προσωπείο κοινώς μάσκα. Διαφορετικά η διαπόμπευση, η αυτοδικία και η απομόνωση σε περιμένουν στην γωνιά...

      Διαγραφή
  2. Επισήμανση για τους δυσκολους χειμωνες στο νησί, που σε συνδυασμό με τις όποιες τοπικές μας γιορτές,πολύ θα θέλαμε να το λάβαιναν υπόψη τους οι Σύλλογοι.
    Βέβαια κανένας δεν μιλάει ότι,πλήν της Χώρας, δεν υπάρχουν και άλλοι ικανοποιητιοί και λίγο πιο οργανωμένοι χώροι εκδηλώσεων και αυτό θα πρέπει να είναι στα υπόψη της Δημοτικής Αρχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ανάγλυφο της Άνδρου τη χωρίζει σε δύο περιοχές δυσπρόσιτες μεταξύ τους, που έπρεπε να ληφθεί υπόψη στις υποδομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε Σάββατο και Κυριακή, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στους χώρους του Μουσείου Ελιάς Κυκλάδων στον Άνω Πιτροφό και προβολή σχετικού βίντεο για τους επισκέπτες.
    Ώρα έναρξης ξεναγήσεων 12:00. Διάρκεια (ξενάγησης και προβολής βίντεο) 1 ώρα.
    Για καθορισμό επιθυμητής διαφορετικής ώρας ξενάγησης για γκρουπ επικοινωνήστε: 6932731776 κ. Χέλμης Δημήτρης.

    Και ένα σχετικό link:
    http://androsfilm.blogspot.gr/2013/08/blog-post_29.html?spref=fb

    ΑπάντησηΔιαγραφή