Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΤΙΖΕΙΣ

Την δυνατότητα να κτίζουν οι ιδιοκτήτες γής που έχουν εκτάσεις μέσα σε χαρακτηρισμένη αγροτική γή υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και στην εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς επίσης και σε περιοχές αμιγούς κατοικίας εντός κεντρικών οδικών αρτηριών φέρνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προς ψήφιση στην Βουλή.

Οι αλλαγές μάλιστα, για την εκτός σχεδίου δόμηση θα συμπεριληφθούν εκτός απροόπτου στην χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, καταργώντας τις παρεκκλίσεις που επέτρεπαν την δόμηση ακόμη και στα δύο στρέμματα μεταβάλλοντας την επιφάνεια αλλά όχι τα όρια αρτιότητας.
Σήμερα για να χτίσει κανείς σε οικόπεδα εκτός σχεδίου απαιτούνται τα τέσσερα (4) στρέμματα με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια τα 200 τ.μ.
Με το νέο σχεδιασμό του υπουργείου, μελετάται η επιφάνεια να πέσει από τα 100 έως τα 150 τ.μ.
Στην ουσία πρόκειται για αλλαγές που αφορούν τις μεταβατικές διατάξεις στους όρους δόμησης μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. 
Ως γνωστό, μέσα από τα Δημοτικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΔΗΠΟΣΑ) που θα αντικαταστήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), θα περιγράφονται με σαφήνεια οι χρήσεις γης κάθε περιοχής.
Στόχος είναι να προβλεφθεί,ο έλεγχος και ο περιορισμός της οικιστικής εξάπλωσης. Μάλιστα πληροφορίες μέσα απο τα αρμόδια γραφεία του Υπουργείου μας δήλωσαν ότι σχεδιάζουν,αφού ολοκληρωθούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ),που θα καθορίζουν τις χρήσεις γης,αμέσως τότε, να καταργηθούν και οι παρεκκλίσεις των δύο 2) στρεμμάτων.
Μια εξέλιξη που θεωρούμε σημαντική, αφού επαναδιατυπώνει τις αυστηρές στρεβλωτικές μέχρι σήμερα διατάξεις που στην ουσία δεν είχαν φέρει κανενός είδους αποτέλεσμα στις χρήσεις γής, αφού η μία διάταξη αναιρούσε την άλλη, η μία διάταξη κάλυπτε ή μπέρδευε την άλλη.

3 σχόλια:

  1. Μακάρι αυτή την φορά να υπάρξει ρεαλισμός και γνώση της πραγματικότητας και όχι να σου λένε μερικοί ...ειδήμονες μελετητές και συμβουλάτορες,ότι σε περιοχές αγροτικής γής υψηλής παραγωγικότητας
    ( ; ; )...τώρα για ποιά υψηλή παραγωγικότητα φαντάζονται,δεν μπορείς να κτίσεις ;...μονον εδω συμβαίνουν σε αυτή την χώρα της υπερβολής σε όλα...για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. MΑΚΑΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑ ΖΟΥΝΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ...ΤΗΝ ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ...ΟΠΩΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 1960-1970...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ..ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΣΑΛΤΑΔΟΡΟ..ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙς...ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑ ΣΚΑΙ ΤΩΡΑ...ΦΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ...ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ;...ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΑΛΛΟΙΩΣ ΝΑ ΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΦΤΑΙΜΕ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΟΦΟΤΕΡΟΥΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην παράδοση του νησιού και όλης της Ελλάδας οι αγρότες είχαν κοντά στο σπίτι τους στάβλους ή ήταν στο ισόγειο και πάνω η οικία ή δίπλα, μεσοτοιχία σπίτι και σταύλος. Είναι φανερό στα χωριά μας, άσχετα άν σε κάποια σπίτια έχουν αλλάξει τη χρήση του στάβλου. Ακόμα και στους στάβλους που ήταν μακριά από το σπίτι συνυπήρχαν με μικρό οίκημα, το κονάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή