Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο πρόγραμμα επιδότησης  
Δεκτές αιτήσεις γίνονται μέχρι 31 Μαΐου 2014

Επειδή πολλοί νέοι κατά κύριο λόγο αποφάσισαν να ασχοληθούν με την γή, ερευνήσαμε στο αρμόδιο υπουργείο το θέμα της συμμετοχής στα προγράμματα αυτά και πληροφορηθήκαμε ότι έχει αποφασιστεί να δίνεται η  δυνατότητα της υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων έως την 31η Μαΐου 2014.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου)  του 2014.
Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο λύνει ουσιαστικά και το πρόβλημα όσων ήθελαν να ενταχθούν και δεν είχαν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας το 2013.
Επίσης, στον προγραμματισμό του ΥπΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) είναι να έχουν αξιολογηθεί οι αιτήσεις των υποψηφίων έως το Σεπτέμβριο του 2014 και στην συνέχεια να ξεκινήσει η πληρωμή της πρώτης δόσης.
Υπενθυμίζουμε ότι η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή επιδότησης και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις.
Ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα, γι’ αυτό και έχει ονομαστεί πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο,στην  συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%».
Η υποστήριξη για τον νέο αγρότη, γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει.
Εκπαίδευση και γνώση του αντικειμένου,με την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων,για τον τομέα που θα ασχοληθεί και θα είναι και το κριτήριο για να πάρει, την δεύτερη δόση του 15%.
Σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες μας, το ύψος της χρηματοδότησης θα κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου:
Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ
Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ
Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ

Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο υποψήφιος: 

Να είναι σε ηλικία από 18 έως 40 ετών
Να έχει δικά του κτήματα στο Ε9 ή με ενοίκιο στο όνομα του
Να μην είναι ασφαλισμένος ως ελεύθερος επαγγελματίας (Ο.Α.Ε.Ε. κλπ).
να έχει οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα κάτω απο 20.000 ευρώ Μέσον Όρο τα 3 τελευταία χρόνια.
να μην είναι φοιτητής και να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου