Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα

 Βιολογικές Καλλιέργειες – Αρωματικά Φυτά στις Κυκλάδες 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα «Βιολογικές Καλλιέργειες – Αρωματικά Φυτά στις Κυκλάδες: Οι «σπόροι» που φυτεύτηκαν & προτάσεις για να «καλλιεργήσουμε» το μέλλον» την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου , με τη συμμετοχή περίπου 300 ατόμων στις αίθουσες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο,  Άνδρο, Νάξο, Πάρο, Θήρα, Μύκονο, Μήλο, Τήνο καθώς και μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης μέσα από το e-kyklades.gr.

Η Ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Κατάρτισης για Ανέργους, Εργαζομένους και Αυτοαπασχολούμενους στις Κυκλάδες», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς και το Επιμελητήριο Κυκλάδων με κύριο στόχο τις παρουσιάσεις συγκεκριμένων πρωτοβουλιών συστάσεως ομάδων ενασχόλησης με τα αρωματικά φυτά των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν στην Ημερίδα «Επιστροφή στη Γη» που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου  και σειράς σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το 2013.
Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Πουσσαίο, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της ενασχόλησης με τη γη σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης κάνοντας και αναφορά στην προσωπική του ενασχόληση με τη βιοκαλλιέργεια και μελισσοκομία καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Αντώνη Χατζηιωάννου που ανακοίνωσε και τον Σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2014 τονίζοντας τους στόχους του διπλασιασμού της πρωτογενούς παραγωγής, του πολλαπλασιασμού της μεταποίησης, τη δημιουργία Αγροδιατροφικών συμπράξεων στα νησιά, οργάνωση της παραγωγής και δημιουργία ομάδων   παραγωγών καθώς και την οργανωμένη τομεακή διασύνδεση της παραγωγικής – μεταποιητικής αλυσίδας με τον τουρισμό.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος μίλησε για τη μακρόχρονη συνεργασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε σειρά σχετικών θεματικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω σε αγροτικά θέματα και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ασχολείται  με τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας την αξία συνέχισης του διαλόγου που ξεκίνησε με την πρώτη Ημερίδα στις 20 Μαρτίου 2013 «Επιστροφή στη Γη» αλλά και με την έμπρακτη στήριξη των πρωτοβουλιών που εκκολάφθηκαν και συνεχίζουν να εκκολάπτονται μέσα από τις «ζυμώσεις» αυτές.
Σύντομο χαιρετισμό έστειλαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης και Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης,  Μόσχος Κορασίδης αναφέροντας ότι το αγροτικό θέμα είναι άκρως σημαντικό και πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα.
Το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς έστειλε σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας τη δέσμευση του στην παροχή συνεχούς υποστήριξης και διατήρησης ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αντίστοιχα, στους οποίους μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 440 προγράμματα σε συνολικά 9.100 συμμετέχοντες-εκπαιδευόμενους.
Ο Ευρωβουλευτής του των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω της ολομέλειας στην Ευρωβουλή, έστειλε σύντομο χαιρετισμό αναφέροντας τη συμμετοχή του στην Ημερίδα του Μαρτίου και τονίζοντας την κρισιμότητα της εποχής για τη χώρα και τα νησιά που αποτυπώνεται και στο σχεδιασμό της επόμενης Ευρωβουλευτικής περιόδου 2014-2020.
Τρεις ομάδες στη συνέχεια παρουσίασαν τα σχέδια δράσης τους και τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει.
Η πρώτη, από το νησί της Σύρου παρουσίασε την υπό σύσταση εταιρεία «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ», μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικού και παραγωγικού σκοπού. Η εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Ελένη Χερχελετζάκη μίλησε για το «σπόρο» της ιδέας που φυτεύτηκε από ένα σεμινάριο της Δρ. Μαλούπα και τη δημιουργία ενός πρότυπου βοτανικού κήπου έχοντας σαν κεντρική ιδέα «την προσφορά στην κοινωνία & στον τόπο μας, την αγάπη και προστασία για το περιβάλλον και μέσα από αυτό την επίτευξη ενός λελογισμένου οικονομικού οφέλους».
Από την Πάρο μίλησε η Αρχιμανδρίτη Άλκηστη για την δημιουργία ενός βοτανικού κήπου προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την δημιουργία τράπεζας πολλαπλασιαστικού υλικού πάνω στα αρωματικά φυτά και τη μελισσοκομία με κύριες δραστηριότητες τη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων, τη συλλογή και προώθηση δρόγης και την τυποποίηση και προώθηση τυποποιημένων προϊόντων.  
Η τρίτη πρωτοβουλία από τον νησί της Νάξου, με εκπρόσωπο την Ευθυμιάτου Χριστίνα, πρόκειται για εταιρεία με 9 μέλη που συστάθηκε το Μάρτιο του 2013 με κύριες δραστηριότητες την υποστήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων, διερεύνηση νέων προϊόντων που θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως ΠΟΠ /ΠΓΕ, την ενεργοποίηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων φιλοξενίας και παραγωγών για την τοποθέτηση των προϊόντων στο τουριστικό κύκλο και την οργάνωση πολιτιστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης.
Ακολούθησε η παρουσίαση της Δρ. Ελένης Μαλούπα, Τακτικής Ερευνήτριας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ειδικής σε θέματα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ). Η συνεργάτιδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Επιμελητηρίου  Κυκλάδων που έχει συμμετάσχει σε σειρά σεμιναρίων ως εκπαιδεύτρια το 2013,  παρουσίασε όλη την εμπειρία εκπαίδευσης που αποκομίστηκε στις Κυκλάδες και έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας για την αξιοποίηση των  Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στις Κυκλάδες μεταξύ του ΕΛΓΟ, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και νέων ομάδων πρωτοβουλιών όπως τη δημιουργία πιλοτικών αγρών καλλιέργειας με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων πρωτοκόλλων για τις Κυκλάδες, την ανάπτυξη αρωματοτουρισμού, την ανάπτυξη μεταποίησης  παραγόμενων προϊόντων, τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας, επισκέψεις – εκθέσεις – ανταλλαγές με σκοπό την διεύρυνση των γνώσεων γύρω από τα ΑΦΦ –σύνδεση με ανάλογες ομάδες του εσωτερικού/ εξωτερικού, δειγματισμό τελικών προϊόντων, έρευνα αγοράς προϊόντων ΑΦΦ, δημιουργία έκθεσης προβολής των Κυκλαδίτικων ΑΦΦ και προϊόντων τους.
Ο επί σειρά ετών συνεργάτης και εκπαιδευτής Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος και συνεργάτης του περιοδικού Αγρόραμα, και εμπειρογνώμονας σε θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας, εστίασε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ως εργαλείο συλλογικής δράσης που προκύπτει από ατομική απόφαση, συλλογική ζύμωση, επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις ίδιες δυνατότητες που προσφέρει το περιβάλλον δραστηριοποίησης.
Δυο παραδείγματα επιχειρήσεων με άκρως ενδιαφέρουσα πορεία έκαναν παρουσιάσεις στη συνέχεια: η Organic Islands στη Νάξο, μια εταιρεία πρότυπο που ιδρύθηκε το 2010 από τον Νίκο Χατζηανδρέου με ιδιόκτητη, πιστοποιημένη καλλιεργήσιμη γη καθώς και πιστοποιημένο εργαστήριο επεξεργασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και η νεοσύστατη εταιρεία Daphnis and Chloe με έδρα την Αθήνα, με ιδρύτρια την Ευαγγελία Κουτσοβούλου που ξεκίνησε μέσα από διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση και  προμηθεύεται, συσκευάζει και εμπορεύεται αρωματικά φυτά εξαιρετικής ποιότητας από βιολογικούς καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα και εξάγει σε Αμερική και Ευρώπη.
Για τις δυνατότητες εξασφάλισης του απαραίτητου κεφαλαίου μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το τοπικό πρόγραμμα LEADER του προγράμματος ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 μίλησε ο Υπεύθυνος Αναπτυξιακών Θεμάτων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,  Αντώνης Μαραγκός, αναφέροντας τις επιλέξιμες περιοχές του νομού Κυκλάδων και τις βασικές δράσεις.  Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία JEREMIE που ενισχύει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις χρηματοδοτώντας τη χορήγηση δανείων με μειωμένο επιτόκιο μέσω των Τραπεζών Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank και στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) για την Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα.
Ο  Θεόφιλος Παπαγεωργίου, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στον αγροτικό χώρο και συγκεκριμένα για νέους γεωργούς στους τομείς της βιολογικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας, μέσα από δυο νέα προγράμματα για την εγκατάσταση νέων γεωργών στο πλαίσιο της διατήρησης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα καθώς και για γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις
στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Η  Ημερίδα βιντεοσκοπημένη είναι διαθέσιμη ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου