Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Οροι και προυποθέσεις

ΠΡΙΜ  ΠΡΩΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
 ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Με 2.238.000 ευρώ θα επιχορηγηθεί ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, για την επαγγελματική κατάρτιση αυτοαπασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.
Μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υλοποιηθούν 160 προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα παρακολουθήσουν 3.800 αγρότες.
Η παρακολούθησή τους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πληρωθούν την τρίτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 3.500 ευρώ.
Ήδη έχουν υλοποιηθεί 210 αντίστοιχα προγράμματα για 4.500 νέους αγρότες σε όλη την επικράτεια, προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση των νέων προγραμμάτων, θα έχει εκπαιδευτεί το σύνολο των 8.300 δικαιούχων του μέτρου «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» 2009-2010.
Μάλιστα οι  ενδιαφερόμενοι θα κληθούν μέσα στον Νοέμβριο, να μετάσχουν στα προγράμματα, βάσει της ημερομηνίας ένταξής τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τηλεφωνικώς και με συστημένη επιστολή από τον τοπικό υπεύθυνο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Τα προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης έχουν διάρκεια 150 ώρες, δηλαδή πέντε εβδομάδες  και παρέχουν στους νέους αγρότες εξειδικευμένες γνώσεις για το τεχνικό μέρος της καλλιέργειας ή της εκτροφής ζώων.
Επιπλέον οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για θέματα σχετικά, μεταξύ άλλων, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Υπουργείου και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από πόρους της ΕΟΚ, την επιχειρηματική γεωργία, την καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία, την υγιεινή και ασφάλεια της αγροτικής εργασίας ,καθώς επίσης και με την προώθηση αγροτικών προϊόντων.
Οι νέοι αγρότες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης, εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία την αξιολόγησή τους και καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις του προγράμματος κατάρτισης, μία εκ των οποίων είναι η ανελλιπής παρακολούθησή του. Η βεβαίωση αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την πληρότητα του φακέλου που υποχρεούται να καταθέσει ο νέος αγρότης για να εισπράξει την τρίτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, ύψους 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 15% του συνολικού ποσού.
Η κατάρτιση των Νέων Αγροτών εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», το οποίο υλοποιείται με συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Για την δική μας Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, ο προυπολογισμός ανέρχεται στα 210.000 ευρώ.
Να ελπίσουμε όλοι μας και ιδιαίτερα εμείς εδώ στο νησί, πως οι νέοι μας αγρότες αποτελούν εγγύηση για την αναδημιουργία του τόπου μας, ξαναφέρνοντας την Ανδρο σε πρωτογενή παραγωγή, όπως τα προηγούμενα χρόνια, μέσα όμως και  απο μιά αναβάθμιση της ποιοτικής μας αγροδιατροφικής παραγωγής.
Οι νέοι μας αγρότες με γνώση για μια πρωτογενή παραγωγή πιο ανταγωνιστική, πιο ωφέλιμη για τους ίδιους και για το νησί, μπορούν να συνδράμουν στην αυτάρκεια ολόκληρης της Ανδρου, αλλά ακόμα και να εξάγουμε στην Αθήνα και τις άλλες αγορές δικά μας προιόντα με την σφραγίδα ΑΝΔΡΟΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου