Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩ ΓΑΥΡΙΟ


Καμένο όχημα θύμα της φωτιάς
Φωτιά στο Άνω Γαύριο εκδηλώθηκε έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του   εξωκκλησιού του Αγίου Σάββα στις 22:05. Επεκτάθηκε γρήγορα, λόγω των βορεινών  σφοδρών ανέμων εντάσεως 8 μποφώρ, προς την περιοχή Πασχάλη, στο Σαρακήνικο όπου βρίσκεται και η ξενοδοχειακή μονάδα ΚΥΜΟΘΟΗ, την οποία περιτύλιξε η φωτιά μέχρι την πισίνα της και τον περιβάλλοντα χώρο.
Συνέχισε, προς την θέση Ανεμόμυλοι, όπου βρίσκονται οι κεραίες της τηλεόρασης της Δημοτικής Κοινότητας Γαυρίου και η παρακείμενη κεντρική δεξαμενή ύδρευσης του Γαυρίου και των οικισμών του. 
Εθελοντές Δασοπυροσβέστες της περιοχής έσπευσαν άμεσα προς κατάσβεσή της ενισχυόμενοι από την υδροφόρα και το Πυροσβεστικό όχημα του Δήμου.
Πολύ επικίνδυνη φωτιά αφού στην πορεία της υπάρχουν πολλά σπίτια και τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς δέντρα, μελίσσια  και καλλιέργειες.
Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό χωρίς αγροτικά κίνητρα... 
22:36 Στην μάχη κατά της φωτιάς προστέθηκαν και τρία πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής με οκτώ πυροσβέστες. Αναμένεται να ενισχύσουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις της σε προσωπικό και στόλο. Παράλληλα καταφτάνουν και οι άλλες υδροφόρες με τα  πυροσβετικά του Δήμου.

22:45 Ανεξέλεγκτη η φωτιά ακολουθεί την φορά του πολύ δυνατού ανέμου που πνέει στην περιοχή. Το περίπου 500 μέτρων μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται μεταξύ Σχόλης και στον λόφο των κεραιών της τηλεόρασης πάνω από το Γαύριο με κατεύθυνση προς τον Άγιο Πέτρο.

23:05 Έφτασε στην Σχόλη και δείχνει να κατευθύνεται προς Λιόπεσι και Άγιο Πέτρο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν την φωτιά  να περάσει τον δρόμο που οδηγεί προς τον Άγιο Πέτρο. 


23:30 Το μέτωπο που κατευθυνόταν προς Άγιο Πέτρο ελέγχεται στην διασταύρωση του δρόμου με την Σχόλη, αφού προηγήθηκε υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέρος αυτό. 
Το μέτωπο του Γαυρίου κατακαίει την περιοχή γύρω από τις κεραίες. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πυροσβεστών είναι από τις τεράστιες σε ένταση φωτιές που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν. Η ύπαρξη πολλών εστιών και οι καιρικές συνθήκες περιορίζουν την  αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί προς το παρόν αποτελεσματικά.

23:45 Το μέτωπο της φωτιάς που έχει διευρυνθεί στα δύο χιλιόμετρα, στην περιοχή Γαυρίου έχει φτάσει μεταξύ κεραιών και νεκροταφείου με κατεύθυνση προς Λιόπεσι. 


00:11 Η φωτιά βρίσκεται προς το κάτω μέρος του Άνω Άγιου Πέτρου, στην περιοχή του Πύργου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν να φτάσει στο χωριό.
Η ταχύτητα κίνησης και το ευρύ μέτωπο της φωτιάς καθώς και το ύψος των φλογών δημιουργούν δέος και ανησυχία στον κόσμο.
Μικροεστίες έξω από την κεντρική δεξαμενή ύδρευσης Γαυρίου

00:20 Σπίτια ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέχρις στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ότι έχουν καεί. Οι ζημιές έχουν περιοριστεί σε αυλές, κήπους και πέργκολες.
Τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά της να εγκαταλείψη το ξενοδοχειακό συγκρότημα που διαμένει. Πάτησε σε καμένα με αποτέλεσμα να πάθει εγκαύματα στα πόδια. Της παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και είναι εντάξει στην υγεία της!


Συνεργείο της ΔΕΗ αντικαθιστά την καμένη κολώνα
01:00 Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τον υπεράνθρωπο αγώνα τους να αποτρέψουν την πορεία της φωτιάς προς τον Κάτω Άγιο Πέτρο.

01:20 Η κατάσταση βαίνει καλύτερα, η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο. Παράλληλα καταφθάνει πυροσβεστικό κλιμάκιο από την Σύρο γύρω στις 03:00 με το πλοίο Αqua. Το πρωί θα έλθει κλιμάκιο και από την Αθήνα.  


01:38 Η φωτιά είναι υπό πλήρη έλεγχο.
Παραμένουν πολλές μικροεστίες που ελλοχεύουν κινδύνους αναζωπύρωσης. 
Οι υπάρχουσες πυροσβεστικές δυνάμεις που τις αποτελούν Πυροσβέστες, Εθελοντές Δασοπυροσβέστες με τους στόλους τους, κάτοικοι και όλες οι υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου κατόρθωσαν να ελέγξουν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Το ανθρώπινο δυναμικό με την αυτοθυσία και την οργανωμένη παρέμβαση μπόρεσαν να αξιοποιήσουν άριστα την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτουν. 
Προσθήκη λεζάντας
Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται με την  κατάσβεση των μικροεστιών που είναι διάσπαρτες σε όλο το μέτωπο και κυρίως στο ρέμα του Ματζώρου.
ΣΣ. Παρουσιάζουμε τώρα το φωτογραφικό υλικό του "ΑΝΔΡΟΣ σήμερα" διότι τόσον ο συνδιαχειριστής όσον και οι συνεργάτες της ιστοσελίδας που πήγαν να καλύψουν την φωτιά προτίμησαν να μετέχουν στην κατάσβεσή της από την αποκλειστικότητα της είδησης. 














8 σχόλια:

  1. Κύριε Μακρογκικα λάθος οι πληροφορίες που μας δημοσιεύσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γίνεται βρε παιδιά φέτος; Μας έβαλαν στο μάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστούμε για την άμεση και συνεχόμενη ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρίμα κρίμα κρίμα!!!!ο εφιάλτης ξανά ζωντάνεψε μετα την φωτιά του 92!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο για άλλη μια φορά για την κάλυψη αλλά και τον τρόπο που γίνεται.Αλλά ας μην ξαναχρειαστεί...ας κάνουμε όλοι μια προσευχή για τις περιουσίες που απειλούνται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για την άμεση ενημέρωση για το μέτωπο της φωτιάς! Θα θέλαμε όμως, να διερευνήσετε και να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ανακριτικών ενεργειών της Πυροσβεστιής και της Αστυνομίας, να μάθουμε και εμείς, αν έχουν συλλάβει ποτέ κανέναν!!! Όλοι γνωρίζουν στο Νησί ότι οι φωτιές είναι από εμπρισμό!!!
    Θα τιμωριθεί ποτέ κανείς σε αυτόν τον τόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φυσικά ποτε δεν τιμωρείται κανενας εμπρηστής..... ετσι οι βοσκοι θα συνεχισουν να δημιουργούν νεους βοσκοτοπους και οι τεμπέληδες θα καθαρίζουν καίγοντας τα χορταριασμενα οικόπεδα δικα τους η..... για καταπατηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή