Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Υψηλή

Μια μεγάλη πόλη της Αρχαίας Άνδρου

Το ιερό και συνοικία της αρχαϊκής φάσης της ακρόπολης
Εκδήλωση παρουσίασης της αρχαίας πόλης της Υψηλής, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Απροβάτου την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 8:00 το βράδυ στον στον πολυχώρο Απροβάτου (πρώην δημοτικό σχολείο Κάτω Απροβάτου).
Τη σημαντική αυτή πόλη του της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου, θα παρουσιάσει  η Διευθύντρια της Ανασκαφής,  αρχαιολόγος Δρ Χριστίνα Α. Τελεβάντου. Η διάλεξη η οποία θα συνοδεύεται με παράλληλη προβολή εικόνων έχει θέμα: «Υψηλή: Μια μεγάλη πόλη της Αρχαίας Άνδρου».

Η αρχαία πόλη της Υψηλής, που βρίσκεται στο Απροβάτου,  εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και οι πρώτες ανασκαφές έφεραν στο φως περιορισμένα αλλά σημαντικά αρχαία λείψανα, όπως το ναό στο κέντρο της ακρόπολης, κτήρια και τμήμα του τείχους, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων. Η ανασκαφή έδωσε σημαντικότατα ευρήματα, πολύτιμα για τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή στις Κυκλάδες και ευρύτερα στο Αιγαίο. 
Το ιερό, στο κέντρο της ακρόπολης, αφιερωμένο πιθανόν στη θεά Δήμητρα, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και συνέχισε τη λειτουργία του τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. 
Η Υψηλή που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οχυρωμένους οικισμούς της πρώιμης εποχής του Σιδήρου στο Νότιο Αιγαίο, αποκαλύφθηκε πρόσφατα μεγάλο τμήμα του πολεοδομικού ιστού της αρχαϊκής φάσης της ακρόπολης, καθώς και της οχύρωσης της γεωμετρικής εποχής.  Μεγάλες αγροικίες των ιστορικών χρόνων ήλθαν στο φως, στην ευρύτερη περιοχή της Υψηλής.    
Η διαμόρφωση και ανάδειξη όλου του αρχαιολογικού χώρου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και σήμερα έχει καταστεί ο πρώτος οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Άνδρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου