Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΣΕ ΧΩΡΑ, ΓΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΙ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ 
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 


Επτά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία εντάχθηκαν να λειτουργήσουν με το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) στις Κυκλάδες από τη σχολική χρονιά 2013-14. Τα τρία από αυτά θα λειτουργήσουν στην Άνδρο. Συγκεκριμένα στη Χώρα, το Γαύριο και το Μπατσί.
Το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο αποτελεί μία σύγχρονη μορφή σχολείου που εντάχθηκε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, για να εξυπηρετήσει παιδαγωγικούς και κοινωνικούς στόχους, έχοντας υποστηρικτικό ρόλο και στοχεύοντας στην πολύπλευρη μόρφωση των μαθητών καθώς και στη στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας. 
Στην πορεία οι σύγχρονες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες οδήγησαν στην ποιοτική αναβάθμισή του και στη δημιουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, τα οποία εφαρμόζουν διευρυμένο πρωινό ωράριο, βελτιωμένα Προγράμματα Σπουδών και εμπλουτισμένο Ωρολόγιο Πρόγραμμα με νέα διδακτικά αντικείμενα και δραστηριότητες. Εκτός από το ωράριο τα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ διαφέρουν από τα Ολοήμερα κλασικού τύπου στα εξής: 
Στο υποχρεωτικό πρόγραμμα (8:00 - 14:00)  εισάγονται νέα μαθήματα ή αυξάνονται οι ώρες σε υπάρχοντα μαθήματα
Στο ολοήμερο πρόγραμμα (7:00 – 8:00 και 14:00-16:15)  υπάρχουν μόνο μαθήματα επιλογής και όχι υποχρεωτικά.

Περιεχόμενο υποχρεωτικού προγράμματος


  • Εισάγεται το μάθημα των Αγγλικών στις Α΄ και Β΄ τάξεις.
  • Εισάγεται το μάθημα της Πληροφορικής σε όλες τις τάξεις υποχρεωτικού ωραρίου του δημοτικού με στόχο τη δυνατότητα πιστοποίησης κατά τη διάρκεια της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
  • Εισάγεται ο θεσμός της φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο του γλωσσικού μαθήματος.
  • Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών στις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού.
  • Αυξάνονται οι διδακτικές ώρες της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή) και εισάγεται η Θεατρική Αγωγή στο υποχρεωτικό ωράριο σε όλες τις τάξεις. 
  • Οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αυξάνονται κατά 2 για τις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις, από τις οποίες η μια ώρα θα διατίθεται για Χορούς. 


Περιεχόμενο ολοήμερου προγράμματος



Περιλαμβάνει ώρα φαγητού-χαλάρωσης (14:05-14:40).
Μετά την ώρα φαγητού ακολουθούν 2 διδακτικές ώρες καθημερινά ανά Τμήμα ( διαμορφώνονται με βάση τις ώρες αποχώρησης των μαθητών) που καλύπτονται από εννέα διδακτικά αντικείμενα που είναι επιλογής και όχι υποχρεωτικά.
Τα αντικείμενα είναι:

  • Μελέτη
  • Αθλητισμός
  • Θεατρική Αγωγή
  • Πληροφορική
  • Αγγλικά
  • Μουσική
  • Δεύτερη ξένη γλώσσα
  • Εικαστικά
  • Πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων

Προϋποθέσεις λειτουργίας ολοήμερου προγράμματος

Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι τα 15 παιδιά 
Η πρωινή ζώνη  λειτουργεί εφόσον σε αυτήν συμμετέχουν τουλάχιστον 10 μαθητές. Η προσέλευση των μαθητών ολοκληρώνεται στις 7:15. Στην πρωινή ζώνη συμμετέχουν μόνο όσοι μαθητές παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων εγγράφονται οι μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν καταθέσει αντίστοιχη δήλωση, ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενοι ή όχι.

Σίτιση στο ολοήμερο

Το γεύμα των μαθητών το ετοιμάζουν οι γονείς από το σπίτι.
Η ώρα του γεύματος έχει παιδαγωγική αξία καθώς, διευρύνει το πεδίο εμπειριών και γνώσεων των παιδιών, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να κατακτήσουν δεξιότητες, να αναπτύξουν την αυτονομία τους, να επικοινωνήσουν, να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και να κατακτήσουν αντίστοιχους τρόπους συμπεριφοράς κατά την ώρα του γεύματος.



1 σχόλιο:

  1. ΑΝΔΡΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ2 Αυγούστου 2013 στις 7:06 π.μ.

    Πολύ καλός ο σχεδιασμός του νέου ολοήμερου δημοτικού. Μακάρι να βρεθούν παιδιά να λειτουργήσει. Ο νέος θεσμός χρειάζεται ουσιαστικά τη συμμετοχή των γονέων. Γίνονται ανά δίμηνο οι συναντήσεις γονέων εκπαιδευτικών και συζητάνε τη λειτουργία του σχολείου, τις εμπειρίες που βιώνουν, τις παρατηρήσεις και κάθε τι που σχετίζεται με την εύρυθμη λειτουργία του και την πρόοδο των μαθητών. Καλόν είναι να μην στεκόμαστε αποκλειστικά στις οικονομικές παραμέτρους αλλά να εστιάζουμε και στο παιδαγωγικό σκέλος. Να μην αγνοούμε ότι ο άνθρωπος έχει διατροφικές και πνευματικές ανάγκες. Μόνον με "άρτον" δεν μπορεί να ζήσει, που λέει και ο Χριστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή