Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Το πρωτάθλημα Κυκλάδων ξεκινά από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των υπόλοιπων νομών της Ελλάδας. Ακόμα και από τους άλλους νησιώτικους νομούς.
Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 24 μικρά νησιά που η μεταξύ τους επικοινωνία είναι υπερβολικά δύσκολη, χρονοβόρος και με υψηλό οικονομικό κόστος. Αντίστοιχα έξοδα των ομάδων στις άλλες περιοχές είναι αισθητά περιορισμένα. Είναι μικρότερα από τα αμιγώς αθλητικά έξοδα, όπως είναι ο εξοπλισμός (ενδυμασίες, μπάλες, όργανα) και οι προπονητές...

Οι υψηλοί προϋπολογισμοί που απαιτούνται είναι η πραγματικότητα που περιορίζει να λειτουργήσουν με σύγχρονο τρόπο. Οι δυσκολίες αυτές αυτές δεν πτοούν όμως τους εκπροσώπους των ομάδων μας να στοχεύουν υψηλότερα, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, και στην καλλιέργεια και ανάδειξη νέων αθλητών. 
Τα ερωτήματα τέθηκαν από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων προς τις ομάδες για να βρει λειτουργική σύγκληση. Δύσκολο πιστεύουμε αν δεν βρεθεί λύση για τις μετακινήσεις...

 Κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής στην ενδεκάδα δύο ποδοσφαιριστών, που θα έχουν γεννηθεί στο 1994 και νεότεροι;
ΑΝΔΡΙΑΚΟΣ.  Είμαστε υπέρ της υποχρεωτικής συμμετοχής δύο ποδοσφαιριστών κάτω των 18 όσο δύσκολο και αν είναι σε μικρές κοινωνίες όπως της Άνδρου να βρει μια ομάδα πραγματικά αξιόλογους παίχτες αυτής της ηλικίας που να μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς σε ένα πρωτάθλημα.
ΥΔΡΟΥΣΑ. Καταρχάς τη στιγμή που μιλάμε έχει ήδη ληφθει η απόφαση ώστε να ισχύσει και φέτος αυτός ο κανονισμός.
 Κατά την προσωπική μου γνώμη μια τέτοια απόφαση θα είχε πολύ άσχημες επιπτώσεις στο κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με την ουσιαστική κατάργηση του εφηβικού (από την φετινή περίοδο τα παιδιά που έχουν γεννηθεί 96’, 97’ μένουν ‘’ορφανά’’ από πρωτάθλημα αφού τα διώχνουν από το εφηβικό, θεωρώντας ότι είναι πλέον άντρες!) 
Έτσι, παιδιά 16 χρονών είναι υποχρεωμένα να ανταγωνιστούν 25αρηδες και 30αρηδες χωρίς να έχουν ρεαλιστικές ελπίδες να τους  πάρουν τη θέση. Ακόμα και έτσι όμως, ο κανονισμός αυτός δεν απευθύνεται μόνο σε ανήλικους αλλά επιτρέπει και σε 19αρηδες να καλύψουν αυτές τις θέσεις πράγμα που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των εφήβων.
Το αποτέλεσμα θα είναι ο μέσος όρος ηλικίας των ομάδων να μεγαλώνει διαρκώς, τα παιδιά να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το άθλημα λόγο του περιορισμένου χρόνου συμμετοχής και το πρωτάθλημα να αργοπεθαίνει αφού δε θα υπάρχει επόμενη γενιά να συνεχίσει . Εδώ να σημειώσουμε ότι πολλές ομάδες έχουν αδυναμία κάλυψης αυτόν των θέσεων. Το οξύμωρο στην περίπτωση της ομάδας μας είναι ότι διαθέτει μεγάλο αριθμό παικτών 16-17 χρονών.
Το μόνο ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι κάποιες ομάδες κατάλαβαν τον κίνδυνο που πλησιάζει και πρότειναν την αύξηση του αριθμού στους 3 από 2. Φυσικά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά τουλάχιστον κινείται στη σωστή βάση.

Υποχρεωτική συμμετοχή των σωματείων, που θα αγωνίζονται στην Α' κατηγορία, σε τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα υποδομής, παίδων ή νέων.

ΑΝΔΡΙΑΚΟΣ. Θεωρητικά είναι σωστό, πρακτικά όμως στην περίπτωσή μας, και  σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σχεδόν αδύνατον.
Με μεγάλη δυσκολία διατηρούμε την ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου και το τμήμα στίβου του συλλόγου. Άλλωστε στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνει ο Αστέρας Κορθίου στις μικρές ηλικίες με την  ακαδημία ποδοσφαίρου που διατηρεί στο νησί.
ΥΔΡΟΥΣΑ. Μέχρι πέρσι που το εφηβικό δεν είχε ‘κουτσουρευτεί’ αυτός ο κανονισμός θα είχε τεράστιο νόημα. Όπως αναφέρθηκα και στην προηγούμενη ερώτηση , στο περσινό πρωτάθλημα συναντήσαμε ομάδες που δυσκολεύονταν ή αδυνατούσαν να βρουν δυο παίκτες κάτω από 19, αυτές οι ομάδες πολύ σύντομα θα αφανιστούν αφού οι ήδη υπάρχοντες ποδοσφαιριστές θα πρέπει να αποσυρθούν και δεν θα υπάρχει διάδοχη κατάσταση.
Τώρα όμως με τον νέο κανονισμό περί εφηβικού ούτως η άλλως η συνεχεία ‘έσπασε’. Δηλαδή ακόμα και να υπάρχει κάποιο τμήμα υποδομής, μόλις τα παιδιά φτάσουν τα 16 και δεν θα βρίσκουν χώρο στο ρόστερ των ανδρικών ομάδων, θα απογοητεύονται και θα εγκαταλείπουν το ποδόσφαιρο για κάποιο άλλο άθλημα (ελπίζω!) πιο ‘’φιλόξενο’’ για αυτά .

Από την περίοδο 2014-2015 να υπάρξει περιορισμός στην συμμετοχή στην ενδεκάδα των άνω των 35 ετών ποδοσφαιριστών, με μέγιστο αριθμό τους τρεις;
ΑΝΔΡΙΑΚΟΣ Συμφωνούμε
ΥΔΡΟΥΣΑ. Πραγματικά δεν βρίσκω τον λόγο σχολιασμού του συγκεκριμένου κανονισμού. 1ον Μιλάμε για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και δεν καταλαβαίνω γιατί να αναγκάσεις τον οποιοδήποτε να κόψει την μπάλα και 2ον Αν κάτι έχει νόημα είναι να δώσεις περισσότερα κίνητρα στους νέους και όχι να περιορίζεις τους μεγάλους σε ηλικία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου