Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Παράνομη η 6ήμερη εργασία

Απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου για τα εργασιακά. Άκυρη χαρακτηρίζει τη συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου για εργασία και το Σάββατο, εφόσον πρόκειται για επιχείρηση που εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος, να δικαιούται αποζημίωσης στο ύψος της αμοιβής που θα έπρεπε να καταβάλει ο εργοδότης για την απασχόληση άλλου μισθωτού και μάλιστα με τα ίδια προσόντα του εργαζόμενου που απασχολήθηκε παρανόμως το Σάββατο.
Η απόφαση αυτή, με αφορμή υπόθεση που αφορά σε εμπορικό κατάστημα στις Σέρρες, φέρνει ουσιαστικά τα πάνω- κάτω, καθώς βάζει «φρένο» στις πρακτικές εργοδοτών, οι οποίοι ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την ευελιξία των ωραρίων, στη πραγματικότητα εφαρμόζουν 6ήμερο και όχι 5νθήμερο εργασίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο εργοδότης των τριών εμποροϋπαλλήλων ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενες αυτές κατά τη σύναψη της σύμβασης εργασίας με την κάθε μία από αυτές συμφωνήθηκε η εργασία επί εξαήμερο και όχι πενθήμερο και ότι με τη σταθερή και συνεχή απασχόλησή τους επί εξαήμερο ανατράπηκε στην πράξη το σύστημα της προβλεπόμενης εκ του νόμου πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, γεγονός που συνεπαγόταν ευνοϊκότερους όρους για τις εργαζόμενες.
Αυτό γιατί με την εξαήμερη απασχόλησή τους συμπληρώνονταν σαράντα ώρες εβδομαδιαίας εργασίας και αμείβονταν με πλήρεις και όχι μειωμένες αποδοχές, ενώ σύμφωνα με το πενθήμερο σύστημα απασχόλησης η λειτουργία του καταστήματος κατά τις εργάσιμες ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή δεν υπερβαίνει τις σαράντα ώρες και το μειωμένο ωράριο εργασίας συνεπάγεται μειωμένες αποδοχές για τις εργαζόμενες.
Ο Αρειος Πάγος απάντησε, όμως, ότι η αναγραφή των ανωτέρω ημερών δεν έχει την έννοια ότι συμφωνήθηκε η εξαήμερη εργασία, αλλά ότι εντός του πενθημέρου θα μπορούσε να περιλαμβάνεται ως ημέρα εργασίας, κατά περίπτωση, και η ημέρα του Σαββάτου, κατά την οποία λειτουργούσαν τα εμπορικά καταστήματα.
Η συμφωνία για εξαήμερη απασχόληση είναι άκυρη, διότι οι διατάξεις περί πενθημέρου είναι αναγκαστικού δικαίου και ιεραρχικά ανώτερες από την ιδιωτική βούληση ή την τακτική της επιχείρησης. Άρα η έκτη ημέρα απασχόλησης,  παρέχεται σε ημέρα ανάπαυσης του εργαζόμενου.


3 σχόλια:

  1. Από το στόμα σας και στων ελεγκτών τα αυτιά. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δηλώνουν τετράωρα ότι εργάζονται οι εργαζόμενοι και τους απασχολούν για 8 ώρες και το καλοκαίρι φτάνουν και δώδεκα. Να κάνουνε καταγγελία οι εργαζόμενοι επώνυμη μην την ψάχνετε. Θα χάσουν και την αμοιβή του τετράωρου. Μπαίνουν στην λίστα και δεν τους προσλαμβάνει κανένας στην Άνδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nαι αγαπητοί,ας μπεί επιτέλους έλεγχος.Στο όνομα της ανάγκης για εργασία δεν μπορεί οι εργοδότες κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων δικών τους, ή στην μορφή της franchise επιχείρησης,να ξεζουμίζουν τους υπαλλήλους τους με εξαντλητικά ωράρια που ούτε οι Πακιστανοί που ζούνε στο νησί μας δεν απασχολούνται έτσι.
    Αλήθεια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο νησί μας τι κάνουν;
    Οταν θα συμβεί κανένα ατύχημα απο την υπερκόπωση των εργαζομένων τότε να δούμε τι θα έχουν να πούν στον Εισαγγελέα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Άνδρο δεν υπάρχει φρανσάιζ οι ξένοι εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή