Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαινήτων

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΜΟΥΛΟΥ

 Χορός γίνεται στις καταπράσινες και με τα κρυστάλλινα νερά  Μαίνητες την Πέμπτη 22 Αυγούστου από τις 9:00 το βράδυ. Την παραμονή της εορτής της εκκλησίας του χωριού, της Παναγίας της Κούμουλου.
Το πανηγύρι διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαινήτων και θα γίνει έξω από την Στέγη του, κάτω από τα πλατάνια και τις καρυδιές. Βρίσκεται στο τέλος του παλαιού δρόμου που μπαίνει στο χωριό, μετά τις πηγές και τις σκάλες της εκκλησίας, στο μαγαζί "το ποτηράκι". 
Η πρόσκληση κοστίζει 15€  και περιλαμβάνει τη μουσική, το φαγητό και το πρώτο κρασί
Το χορό επιμελείται το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα του Βαγγέλη Χαλά. Νερό δεν σερβίρεται μόνον άδειες κανάτες! Τις γεμίζετε με δροσερό, φρέσκο και κρυστάλλινο νερό από τις φημισμένες πηγές των Μαινήτων που είναι δίπλα, κάτω από τον εορτάζοντα ενοριακό ναό της Παναγίας της Κούμουλου.  
Όσοι επισκεφτείτε το χωριό για το πανηγύρι ελάτε πριν νυχτώσει. Περπατήστε τα λιθόστρωτα παλαιά δρομάκια του. Θα συναντήσετε πολλές πηγές, από τις οποίες αρδεύονται τα κατάφυτα περιβόλια και κτήματα των Μαινήτων. Θα ανακαλύψετε παλαιές βυζαντινές εκκλησίες και παρεκκλήσια. Ανάμεσά τους είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της ΄Ανδρου, ο ΄Αγιος Γεώργιος της Βαθειάς του 12ου αιώνα, που βρίσκεται στο κτήμα Κοραχάη. ΄Αξια αναφοράς είναι και η εκκλησία της Παναγίας της Βέργης με το μοναδικό καφασωτό γυναικωνίτη της, από τους τελευταίους σωζόμενους στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον θα κεντρίσουν πολλές όμορφες πέτρινες αγροικίες αλλά και τα πυργόσπιτα κατοικίες πλούσιων οικογενειών του νησιού, απομεινάρια των εποχών που τα νερά του Αιγαίου ελυμαίνοντο πειρατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου