Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ

Τα 40 χρόνια του στην τέχνη γιορτάζει ο ζωγράφος (και αρχιτέκτονας) Δημήτρης Ταλαγάνης, με έκθεση έργων του στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης (πρώην Παγοποιείο Ματζαβελάκη), δίπλα από το ξενοδοχείο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ στην Χώρα.

Θα παρουσιάσει έργα του από τον ευρύ κύκλο ΕΛΑΣΜΑΤΑ. Ειδικότερα θα εκτεθούν κυρίως αυτά που είναι εμπνευσμένα από τον μεγαλειώδη κόσμο του Ελληνορθόδοξου Λόγου και Τέχνης. Αρκετά από αυτά έχουν δημιουργηθεί με την νέα του τεχνική πάνω σε λευκό μέταλλο.
Παράλληλα θα εκτεθούν και έργα του από την συλλογή ΙΘΑΚΗ που είναι εμπνευσμένη από ον Καβάφη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 10 Αυγούστου στις 8:30 το βράδυ. Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 31 Αυγούστου
Ο Δημήτρης Ταλαγάνης σπούδασε στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για το νέο Μουσείο του Λένιν. Το 1973 εκθέτει για πρώτη φορά την εικαστική δουλειά του, συμμετέχοντας στο "Salon d'Automne" του Grand Palais des Champs Elysees, εμπνευσμένη από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Φιλοτέχνησε  αναμνηστικά μετάλλια όπως  του "Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών" και για τη συνάντηση Ρέιγκαν - Γκορμπατσόφ. Φιλοτέχνησε την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
Έχει πραγματοποιήσει  δεκάδες εκθέσεις σε Μουσεία και  γκαλερί τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Παράλληλα μπορείτε να επισκεφτείτε και τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου. Στο τμήμα «Χριστιανικής Τέχνης της Άνδρου» στον όροφο, είναι πρωτότυπο και μοναδικό στον ελληνικό χώρο και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε ο επισκέπτης να ενημερωθεί αξιόπιστα για την Αγιογραφία (κυρίως έργα του 18ου και 19ου αιώνα), την Εκκλησιαστική Αργυροχοΐα και τα Ξυλόγλυπτα Τέμπλα των εκκλησιών της Άνδρου.
Στο "Λαογραφικό" τμήμα στο ισόγειο, παρουσιάζεται ένα τυπικό αστικό Ανδριώτικο σπίτι με το κελάρι του, καθώς και Ανδριώτικα προϊόντα και επαγγέλματα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους τους χώρους του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου