Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ...

...ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Η σημερινή μέρα στο  νησί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πιτροφού, ξημέρωσε με ήπιους βορεινούς ανέμους, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και γίνεται η καταγραφή της καταστροφικής φωτιάς. Όπου και να κοιτάξει κανείς αντικρίζει αποκαΐδια, θλίψη, μελαγχολία και ένα πελώριο γιατί;
Οι  τοπικές Πυροσβεστικές Δυνάμεις, οι ομάδες των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, κάτοικοι, τα αγήματα των Πυροσβεστών από την Τήνο και Σύρο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ήρθαν από την Αθήνα, έδωσαν κυριολεκτικά τιτάνιο αγώνα, για να μην κινδυνεύσουν πρώτα ανθρώπινες ζωές, ότι το πολυτιμότερο υπάρχει, και στην συνέχεια τα σπίτια.

Εξαντλήθηκαν στο να προστατεύσουν τα χωριά, αφήνοντας τη φωτιά να καίει σε μερικά σημεία και να την «πιάσουν» κάπου πιο κάτω, που υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης της,  για να την σβήσουν.
Η λεγόμενη ''επόμενη μέρα'', η σημερινή μέρα, από την κατάσβεση των μετώπων, έχει βρει, μέρος των δυνάμεων πυρόσβεσης να βρίσκονται κοντά στα σημεία που πέρασε η φωτιά και να επαγρυπνούν για τυχόν αναζοπυρώσεις και η επίβλεψη θα διαρκέσει ίσως και μέρες.
Μιά τόσο μεγάλης έκτασης πυρκαγιά δεν είναι δυνατόν να τελειώσει εδώ. Υπάρχει ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις, αυτό λέει η εμπειρία και η μάχη θα είναι διαρκής.
Ο Δήμος Ανδρου συνέστησε επιτροπή καταγραφής των ζημιών και πρέπει στην συνέχεια να έχουμε με το χέρι στην καρδιά, χωρίς φόβο και πάθος ανακοινώσεις και συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Λήψη μέτρων και αναζήτηση αυστηρής τιμωρίας των υπεύθυνων, φωνάζουν όλοι στο νησί!
Να μην μείνουμε πάλι σε ευχολόγια και απλές τυπικές και φλύαρες ανακοινώσεις!
Το νησί μας ζητάει ''εδώ και τώρα'' μέτρα προστασίας μελλοντικών τέτοιων καταστροφικών φαινομένων και τιμωρία όποιων ενεργούν,για δικά τους μικροσυμφέροντα, σε βάρος της ζωής, της περιουσίας, της ίδια μας της  γής που θέλουμε να ζούμε.
Να προσδιορίστουν οι ενέργειες για παροχή βοήθειας άμεσα στους πληγέντες και η ανάταξη της περιοχής!
Να γίνει πλήρη διαλεύκανση και τιμωρία των εμπρηστών,να μην μείνουμε πάλι στα λόγια και στην ανταλλαγή επιστολών απο υπηρεσία σε υπηρεσία, γιατί με αυτόν τον τρόπο, η αντίληψη περί ατιμωρησίας διευκολύνει εκείνους που λειτουργούν με δόλο!


5 σχόλια:

  1. Μπράβο στον φίλο Φραγκίσκο ΑΡΝΙΏΤΗ, που σχολίασε,όπως διαβάζω στην χτεσινή σας ανάρτηση που φιλοξενείται την ανακοίνωση του Προέδρου της ΣΕΔΑ.
    Προτείνει απλά μέτρα με δημιουργία καταφυγίων περιφρούρησης και το πιό σημαντικό που βάζει τον Δήμο Ανδρου προ των ευθυνών του, όταν μας ανακοινώνει ότι απορροφά τεράστια κονδύλια απο το π΄ρογραμμα LIFE και για την πυροπροστασία του τόπου μας, να περιμένει αλήθεια απο πού ;
    Είναι αλήθεια πρόκληση να βλέπεις μέσα στο διαύγεια τέτοια ποσά να απορροφούνται για τα πιο απίθανα απο το LIFE και να τρελαίνεσαι, που καιγόμαστε,χωρίς πρόληψη,χωρίς μέσα,χωρίς κρουνούς περιμετρικά των χωριών μας και τόσα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Αντώνη οι κρουνοί δεν επαρκούν για τα αχανή και δύσβατα βοσκοτόπια της Βουρκωτής...Δεν επαρκεί οποιαδήποτε πρόληψη αν ο κάθε ανεγκέφαλος και κουτοπόνηρος κτηνοτρόφος θελήσει να δράσει για το συμφέρον του, γράφωντας στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και τις συνέπειες του ενδεχομένου ολέθρου που θα προκαλέσει η "αθώα" του πράξη να "κάψει τα ξερά, για να έχουν χορτάρι να φαν τα ζα"
      Την επόμενη φορά άν μείνει ατιμώρητος ο εγκληματίας που έκαψε την μισή Άνδρο, θα μας κάψει ζωντανούς.
      ΤΙΜΩΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΕΡΤΑ ΤΩΝ ΓΙΔΟΒΟΣΚΩΝ!!!

      Διαγραφή
  2. Καλά βρε παιδιά γέμισε η Άνδρος γιδοβοσκούς;;πέρυσι είχαμε το χαρτί υγείας των Γάλλων,φέτος τους βοσκούς.Κάτι δεν μου πάει καλά.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η πυροσβεστικη ηταν στην κοσμαρα της!επιτελους!σταματηστε να τους εξυμνειτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή