Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ (ΣΕΔΑ)

Για την πυρκαγιά στην περιοχή 
Βουρκωτής-Πιτροφού

Δήλωση του Προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου Νίκου Χαζάπη
Δυστυχώς για άλλη μια φορά αντιμετωπίσαμε τόσο καταστροφικές συνέπειες στο νησί μας. Δασικές συστάδες, χαμορείκι, ιδιαίτερα σημαντικό φυτό για τη μελισσοκομία της Άνδρου και φρυγανώδης βλάστηση έκτασης περίπου 8 χιλιάδων στρεμμάτων αποτεφρώθηκαν. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές και πιο καταστρεπτικές των τελευταίων χρόνων.
Η φωτιά ξεκίνησε σε μια περιοχή με δύσκολη πρόσβαση και μοιάζει πως η μόνη πιθανή αιτία ήταν η κτηνοτροφική εκμετάλλευση αυτής.
  
Δεν είναι δυνατόν για μικροσυμφέροντα που όμως μακροπρόθεσμα και για τους ίδιους είναι επιζήμια (διάβρωση-ερημοποίηση), να βιώνουμε μια τόσο μεγάλη καταστροφή. Κινδυνεύσανε άνθρωποι, περιουσίες και δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια, σε μία περίοδο οικονομικής κρίση, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Είναι κρίμα να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις γιατί κάποιοι «υστερούν νοητικά».
   
Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε, οι εθελοντές του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό με στόχο την κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά. Το έργο της καταστολής ήταν πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Όπου κληθήκαμε και μπορούσαμε να προσφέρουμε το κάναμε με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της δύναμης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, κάναμε ότι ήταν δυνατό και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπεράσαμε τα όρια αντοχής μας.
    Εύχομαι στο μέλλον να μην αντιμετωπίσουμε άλλες τέτοιες καταστάσεις.




4 σχόλια:

  1. Γιατί δεν αποδίδονται ευθύνες;
    Γιατί καλύπτονται οι κτηνοτρόφοι της Βουρκωτής;
    Τι περιμένετε; να μας κάψουν ζωντανούς σε επόμενη φωτιά; Που είναι η αστυνομία για να προχωρήσει σε έρευνα και ανακρίσεις;
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΕΡΤΑ ΤΩΝ ΓΙΔΟΒΟΣΚΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΑΝΑΒΟΝΤΑΣ ΦΩΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΤΟΥΣ,ΕΧΕΙ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ...ΣΦΑΞΙΜΟ ΣΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψυχραιμία παιδιά, μας πονάει όλους να καταστρέφεται η ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΔΡΟΣ. Χρειάζεται καλύτερη περιφρούριση ολο το 24, οι ένοχοι να τιμωρηθούν ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φραγκίσκος - Αρνιώτης13 Αυγούστου 2013 στις 6:32 μ.μ.

    Ψυχραιμία ναι φίλε αλλά ως πότε,όταν θα έχει καεί και το υπόλοιπο πράσινο του τόπου μας ;
    Περιφρούρηση όλο το 24ωρο,ναί ! ! μια σωστή πρόταση αλλα αλήθεια πόσο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη είναι;δεν νομίζεις ότι θέλει πολλά μέσα σε ανθρώπινο και μη δυναμικό ; αλήθεια δεν θα μπορούσαν να στηθούν καταφύγια περιφρούρησης σε σημεία καίρια για το καλοκαιρινό 3μηνο των πυρκαιών ;που είναι οι φορείς για να χρηματοδοτήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες ;που είναι ο Δήμος Ανδρου που διαβάζουμε ότι για το πρόγραμμα LIFE απορροφά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και για την πυροπροστασία τίποτα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή