Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ
Τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη ότι με νομοθετική ρύθμιση θα προστατευθούν τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα τυριά, τα οποία λόγω μη παστερίωσης κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς, έλαβε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα τον τομέα της Κτηνοτροφίας.
Στην ομιλία του στην επιτροπή, ο Νίκος Συρμαλένιος βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε το πρόβλημα που δημιουργεί η υποχρέωση παστερίωσης στα κυκλαδίτικα παραδοσιακά τυριά, και ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παραγωγοί, οι οποίοι παράγουν εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας τυριά, τα οποία εάν δεν προχωρήσει το υπουργείο σε μέτρα προστασίας τους, θα διακινούνται παράνομα.
Ο  Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι τα νησιά χρειάζονται ισόρροπη ανάπτυξη, που θα βασίζεται και στον πρωτογενή τομέα και πρόσθεσε: «Προφανώς, η κτηνοτροφία αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του  πρωτογενούς τομέα και τα νησιά μας έχουν παραγωγή, αλλά αυτή πρέπει να στηριχθεί,  να μεγαλώσει και να ενισχυθεί. Προβλήματα σε σχέση με τους βοσκοτόπους δεν υπάρχουν μόνο στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και στα νησιά. Έχω κάποια υπομνήματα που έχουν καταθέσει και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών των Κυκλάδων, όπου αναφέρονται στο ότι μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας του ΟΣΔΕ και ενώ έχουν ψηφιοποιηθεί οι βοσκότοποι, καλούνται τώρα οι δικαιούχοι παραγωγοί να προσθέσουν επιπλέον εκτάσεις της τάξης του 37,5% σε νησιωτικές περιοχές, που δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις και υπάρχει πολύ μικρός κλήρος. Επομένως, εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα μείωσης της ενίσχυσης των παραγωγών. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Νάξου επισκέφθηκε τον υπουργό, όμως δεν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, για να ξέρουμε τα αποτελέσματά της.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών και σ' αυτό υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα δει το υπουργείο και να τα διεκδικήσει η χώρα μας και σε σχέση με την Ε.Ε. Το τρίτο ζήτημα είναι αυτό των σφαγείων, που υπάρχουν ανολοκλήρωτα σε αρκετά νησιά (μεταξύ των οποίων και της Άνδρου). Επίσης, εκκρεμεί ένα Προεδρικό Διάταγμα για τις προδιαγραφές σφαγείων μικρών διαστάσεων προσαρμοσμένα για τα μικρά νησιά και τέλος πολύ σοβαρό παραμένει το ζήτημα της ανυπαρξίας κτηνιάτρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον έλεγχο, τη μετακίνηση και τη σφαγή των ζώων.

1 σχόλιο:

  1. Η κατσίκα αυτή πρέπει να έχει γεννήσει τους απογόνους του τράγου. Στην φωτογραφία φαίνεται ξεκάθαρα να ενδιαφέρεται (ερωτικά) για την κατσίκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή