Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών,των αλιέων και όλων των θαλασσινών, δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πλεούμενο που να μην έχει την εικόνα του και να μην ζητάει την προστασία του.
H Άνδρος ως νησί των ναυτικών τιμά και γιορτάζει τον Αη-Νικόλα και στέλνει τις ευχές της, σε όλους τους ναυτικούς, στα δικά της σπλάχνα, καλές θάλασσες με υγεία και πάντα στην πλώρη τους ο Αη-Νικόλας.
Με αφορμή την ξεχωριστή αυτή μέρα για ολόκληρο το νησί μας, δημοσιεύουμε λίγα λόγια για τον βίο του.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού, και Μεγάλου Κωνσταντίνου. 
Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μεγάλης περιουσίας. Αλλά, ο Άγιος, καθοδηγούμενος από τα φιλάνθρωπα συναισθήματά του, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει απόρους, ορφανά, φτωχούς, χήρες, κ.α. Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα.Όταν το έμαθε αυτό ο Άγιος Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύχτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά. Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και στη συνέχεια με το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και φυλακίστηκε.
Όταν όμως ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Άγιος Νικόλαος επανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Επίσης έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το Χάρισμα της Θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ.
Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα, λόγω σφοδρών ανέμων, και επικαλέστηκε το όνομα του Αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το Θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το Θαυματουργό Άγιο.
Κατά την παράδοση ο διάβολος μεταμορφωμένος σε γριά γυναίκα έστειλε με ένα καράβι λάδι για τις ακοίμητες καντήλες του τάφου του Αγίου. Με αυτό το μαγεμένο λάδι είχε σκοπό να κάψει τον ναό και τα Λείψανα του Αγίου, μην αντέχοντας την Δόξα του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος εμφανίστηκε θαυματουργικά στον καπετάνιο του πλοίου που μετέφερε αυτό το λάδι και του είπε να πετάξει το μαγεμένο λάδι στην θάλασσα. Όταν ο καπετάνιος ακολούθησε την εντολή του Αγίου, το λάδι πήρε φωτιά τη στιγμή που ρίχτηκε στη θάλασσα και άρχισε να στροβιλίζεται.
Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά με υγεία, καλές θάλασσες στους ναυτικούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου