Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορούν στην τροποποίηση του «Καλλικράτη» για  τη βελτίωσή του, κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης στη σύσκεψη που διεξήχθη την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών  Γιάννη Μιχελάκη με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή Υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου, υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και Περιφερειαρχών και Δημάρχων από τον νησιωτικό χώρο. 
Οι κυριότερες προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αποσκοπούν στην βελτίωση του "Καλλικράστη", του Νόμου για την Αυτοδιοίκηση, είναι:

Οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη που ισχύει για το Περιφερειακό Συμβούλιο να επεκταθεί και στις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Νησιωτικών Δήμων, όπως είναι των Κυκλάδων.  
Στους νησιωτικούς δήμους κατ' εξαίρεση οι τοπικές κοινότητες μέχρι 300 κατοίκων να εκλέγουν τριμελές συμβούλιο αντί του ενός εκπροσώπου που προβλέππει ο νόμος. Στις τοπικές κοινότητες με πληθυσμό από 301 έως 2.000 κατοίκων το συμβούλιο  να αποτελείται από τρία (3) μέλη.  
Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Εκτελεστικών Επιτροπών και των Εποπτικών Συμβουλίων των Νησιωτικών Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ),  να χορηγείται ειδική άδεια μίας επιπλέον ημέρας πριν  και μίας μετά, από την ημέρα συνεδρίασης των οργάνων στα οποία συμμετέχουν. 
Επαναδιατύπωση του άρθρου για  τις επιχορηγήσεις φορέων  που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες ή προωθούν τουριστικές δομές οι οποίες συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του δήμου εντός των ορίων του οποίου υπάγονται καθορίζεται με βάση τα έσοδα από ίδιους πόρους ή από αυτοφορολόγηση όπου αυτή υφίσταται ή σε συνδυασμό και των δυο. Η επιχορήγηση δίδεται μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. 
Ζητήθηκε η έγκαιρη έκδοση εγκρίσεων πρόσληψης προσωπικού από τα αρμόδια υπουργεία. Οι διατάξεις περί «ρύθμισης προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών κατά τις προεκλογικές περιόδους», ενδέχεται η μη έγκαιρη έγκριση πρόσληψης εποχικού προσωπικού για το έτος 2014 να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην λειτουργία των ΟΤΑ, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές των δήμων και την εύρυθμη λειτουργία των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέθηκε ως χρονικό όριο τα τέλος Ιανουαρίου προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ πριν την προκήρυξη των επικείμενων δημοτικών εκλογών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης. Προτάθηκε να προστεθούν και ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο ιδίως μετά την διενέργεια των εκλογών, είτε να  επισπευσθεί η παράδοση στις νέες δημοτικές αρχές, προκειμένου σε περίοδο κρίσης της χώρας να μην χαθεί πολύτιμος και παραγωγικός χρόνος για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Έλεγχος Νομιμότητας αποφάσεων ΟΤΑ, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τον Ελεγκτή Νομιμότητας να διεξάγεται μέσα σε  προθεσμία  τριάντα (30) ημερών. 
Η κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στους ΟΤΑ να γίνεται με βάσει του πραγματικού πληθυσμού, ενώ να προβλεφθεί κριτήριο νησιωτικότητας 2%  του συνολικού ποσού για τους νησιωτικούς Δήμους μέχρι 20.000 κατοίκους.
Να είναι επιτρεπτή η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ δημόσιων φορέων  (περίπτωση 1α΄ του άρθρου 100 του ν.3852/2010)  και αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών,  που στοχεύουν σε δράσεις που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του δασικού πλούτου, τη δασοπυρόσβεση, την προστασία από πλημμύρες ή και την προστασία της θάλασσας και των ακτών, υπό την προϋπόθεση να μην κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίο. 

6 σχόλια:

  1. Καλά όλα αυτά "ΑΝΔΡΟΣ σήμερα", αλλά ενημερώστε μας
    γιατί παραιτήθηκε η οικονομική επιτροπή του δήμου ΆΝΔΡΟΥ με επίσημο έγγραφο για λόγους οι οποίοι θέτουν υπό αμφισβήτηση όλη την οικονομική διαχείριση??
    Τι συμβαίνει ??
    Γιατί συνεχίζονται να παίρνονται αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου επί οικονομικών θεμάτων πληρωμών και αναθέσεων, χωρίς να υπάρχει οικονομική επιτροπή??
    Για αυτό το θέμα περιμένουμε έρευνα από σας και ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά αν υπήρχε οικονομικό σκάνδαλο, θα το είχαν προλάβει από την αντιπολίτευση να το κάνουν βούκινο. Εκτός και είναι και αυτοί μπλεγμένοι και η υπόθεση θυμίζει το "όλοι μαζί τα φάγαμε". Σε αυτήν την περίπτωση συμφωνώ μαζί σου το "ΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ" να κάνει έρευνα.
    Το τελευταίο με προβληματίζει γιατί κάτι τύποι που έχουν εκλεγεί με τον Θεοδόση θυμίζουν Λιάπηδες, προσέχουν μόνο τα καλά και συμφέροντα του εαυτού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καταγγελία για οικονομικές ατασθαλίες έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο, μέλους της Οικονομικής Επιτροπής και οικονομολόγο κ. Χρήστο Βουραζέρη.
      Στις 26 Νοεμβρίου 2013 παραιτούνται ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης κ. Θεοδόση Σουσούδη, από την Οικονομική Επιτροπή.
      Οπότε βούκινο έχει γίνει αν και μερικοί "κοιμούνται"
      Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Χ.Βουραζέρη και στα βίντεο του Θ. Σουσούδη από τα δημοτικά συμβούλια.

      Διαγραφή
    2. Είδα, Μάτζικα ντε Σπελ, το βίντεο του δημοτικού συμβουλίου στις 11-12-2013,όπου ο Θεολόγου στην αρχή νομίζω λέει ότι μοιράστηκε η γραπτή απάντηση του Δημάρχου.
      ( Η αντιπολίτευση ζήτησε γραπτή απάντηση του Δημάρχου στις παραιτήσεις από την οικονομική επιτροπή).
      Αλλά στο δημοτικό συμβούλιο της 11-12-2013 μοιράστηκε μια φωτοτυπία ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΗ, (όλα τα δημοτικά συμβούλια είναι βιντεοσκοπημένα).
      1. Αυτό το κείμενο δεν φέρει υπογραφή και πρωτόκολλο για να θεωρηθεί απάντηση κάποιου θεσμικού φορέα.
      2. Όπως θα δείτε και στο βίντεο ο Δήμαρχος που είναι και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής δεν άνοιξε το στόμα του να μιλήσει. Η ΄"ηχώ" του ανέλαβε να "καθαρίσει".
      3. Άντε να δούμε πόσο θα υποφέρει το νησί από τις επιλογές μας σε ανύπαρκτους δημοτικούς συμβούλους που κανονικά θα έπρεπε να είχαν κάνει το γεγονός μέγα θέμα.!!!

      Διαγραφή
    3. Προεκλογικό φαντάζει! Σιγά μην έκανε ματσακανιά ο δήμαρχος λίγο πριν τις εκλογές και ασφαλώς ο Σουσούδης δεν είχε ξεσηκώσει το σύμπαν. Είναι οι κινήσεις εντυπωσιασμού μπας τσιμπήσει κανένας άσχετος ή για να συσπειρώσει τους δικούς του. Αναφορά δεν υπάρχει ούτε στην σελίδα του Σουσούδη στο ιντερνετ!

      Διαγραφή
  3. Για να μην έχει γράψει το ΑΝΔΡΟΣ κάτι θα ετοιμάζει. Το έχω παρατηρήσει δεν δημοσιεύουν τίποτα αν δεν το έχουν ψάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή