Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΣΕ ΜΠΑΤΣΙ, ΓΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΚΟΡΘΙ

ΜΟΝΑΔΕΣ  ΠΟΣΙΜΟΥ  ΝΕΡΟΥ


H Άνδρος συμμετέχει στο Πρόγραμμα για την προμήθεια μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού. Στο νησί εγκαθίστανται τρεις μονάδες, στις περιοχές Κόρθι, Γαύριο και Μπατσί. Οι θέσεις επιλέχτηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου, με βάση τις υποδομές που απαιτούνται, όπως είναι: παροχή και αποχέτευση του νερού, ηλεκτρικό ρεύμα, μας επεσήμανε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι ο Φορέας Υλοποίησης του έργου.
Η εγκατάσταση των  μονάδων ξεκινά το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου. Στο Γαύριο μάλιστα ήδη λειτουργεί. Βέβαια θέλει και την κατάλληλη προβολή, ώστε οι κάτοικοι να το δούνε ότι λειτουργεί, να το γνωρίσουν στην καθημερινότητα τους.
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, που πέρα από τα αναμφισβήτητα περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλει και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών.
Οι μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού, προσφέρουν στους πολίτες εγγυημένα πόσιμο νερό και τοποθετούνται στο δίκτυο ύδρευσης από το οποίο τροφοδοτούνται με το προς επεξεργασία νερό. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένες μονάδες με αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα. Παράλληλα η δράση στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών μπουκαλιών και συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι από 1.000-3.000 φορές πιο ενεργοβόρο λόγω της συσκευασίας και της μεταφοράς του.  
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 440.220€, ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακρυωνίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο ίδιος παλαιότερα ως Δήμαρχος Ποσειδωνίας Σύρου υλοποίησε για πρώτη φορά το ανάλογο Πρόγραμμα στο δήμο του. Σύμφωνα με υπολογισμούς από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της πρώτης μονάδας εξοικονομήθηκαν περίπου 260.000 πλαστικά μπουκάλια, 16 τόνοι CΟ2, 10 τόνοι πετρελαίου (λόγω αφαλάτωσης) και περίπου 300.000€ από τους πολίτες. 
Η Μονάδα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στην περιοχή της Σύρου δέχτηκε τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, αφού προμηθεύονται αρίστης ποιότητας πόσιμου νερού με πολύ χαμηλό κόστος. Η αξία της προμήθειας της εγκατάστασης αποσβέστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια!
Οι Μονάδες λειτουργούν εντός προκατασκευασμένου οικίσκου, τοποθετημένες και συνδεδεμένες με κάθε απαραίτητο για τη λειτουργία τους δίκτυο (παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης ή αποχέτευσης απορριπτόμενου νερού κλπ).  Έχουν την δυνατότητα παραγωγής 6.000 λίτρων πόσιμου νερού ανά ημέρα η κάθε μία.
Οι Μονάδες  φέρουν κάθε απαραίτητη διάταξη και αυτοματισμό, ώστε να πραγματοποιούν αυτόνομα όλο τον κύκλο επεξεργασίας, δηλαδή :
 φίλτρανση και προκατεργασία νερού δικτύου,
 επεξεργασία νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης,
 μετακατεργασία και αποθήκευση του παραγόμενου νερού σε δεξαμενή,
 προώθηση (διάθεση / πώληση) του παραγόμενου νερού.
Σε κάθε οικίσκο υπάρχει ηλεκτρονική διάταξη ελεγχόμενης παροχής νερού με χρήση κέρματος. Η διάταξη αυτή αναγνωρίζει όλες τις υποδιαιρέσεις κερμάτων του ευρώ και  έχει δυνατότητα προγραμματισμού της ποσότητας του νερού που  παρέχει (ανάλογα με το νόμισμα που δέχεται). Λειτουργεί ως αυτόματος πωλητής!


12 σχόλια:

  1. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά κλείνουν οι πηγές και οι βρύσες δωρεάν πόσιμου νερού και αντικαθίστανται με μηχανήματα πωλήσεων νερού????
    Δηλαδή το κράτος παραχωρεί τη προσφορά της φύσης σε ιδιώτες με τη συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης ακόμα και στον αέρα που αναπνέουμε ???
    Πολλή " πράσινη ανάπτυξη " έπεσε στο νησί μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάστε τι έγινε στην Νάξο με τα μηχανήματα πώλησης πόσιμου νερού.
    http://www.naxos-news.gr/?aid=36182

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το διάβασα δεν λέει και τίποτα το παραπανίσιο. Όλο αμφιβολίες αστήριχτες τύπου Αυριανής ή Κόντρα.

      Διαγραφή
    2. Δεν διάβαζα Αυριανή και δεν παρακολουθώ Κόντρα.
      Μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και, κυρίως του ΝΕΡΟΥ!
      Σας συστήνω τον Αυγερόπουλο με τον "Εξάντα" του όσο και άλλους δημοσιογράφους που έχουν μιλήσει κατ' επανάληψη για την ιδιωτικοποίηση του νερού σε χώρες όπως η Χιλή και η Βολιβία. Δυστυχώς, αυτό που μένει στα παραζαλισμένα μυαλά των Ελλήνων είναι η προπαγάνδα των δελτίων των 8, τύπου Κόντρα και Αυριανής.
      Δείτε το ντοκιμαντέρ ίσως αυτό δεν σας αφήσει αμφιβολίες για το τι μας περιμένει.
      ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΩΗ Τα «δικαιώματα νερού»
      http://www.youtube.com/watch?v=3H91Qqtzp5A

      Διαγραφή
  3. Έλεος πια ενημεροθιται προτα και μετά βγάλτε τα οποία σιμπερασματα
    Θέλετε
    Αποσο γνοριζο οι βρύσες παραμένουν ανηκτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο "έλεος"
      Ναι η βρύση στο ΓΑΥΡΙΟ παραμένει ανοικτή.
      Αλλά για να γεμίσεις ένα πλαστικό 5 λίτρων, πρέπει να περιμένεις πολλή ώρα,γιατί δεν έχει πίεση.
      Το "τραβάει" η μονάδα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού.
      Αυτά για την ενημέρωση σας που "Αποσο γνοριζο οι βρύσες παραμένουν ανηκτες".

      Διαγραφή
  4. Θα γίνει και στην άνδρο της Χιλής και σύντομα θα πούμε και "το νερό νεράκι" !!
    Διαβάστε να ξυπνήσετε
    http://socialblognet.wordpress.com/2013/12/18/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%83-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας σταματήσουμε επιτέλους να λέμε ανακρίβειες.ΟΛΕΣ οι βρύσες παραμένουν ανοιχτές.Είναι ένα αρκετά καινοτόμο πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους επαγγελματίες του νησιού μας ιδιαίτερα στις περιοχές Μπατσίου - Κορθίου που το νερό είναι υφάλμυρο.Πολύ καλά έκανε η περιφέρεια και τα τοποθέτησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανακρίβειες ???
    Τα γεγονότα δεν παύουν να υπάρχουν επειδή αγνοούνται.

    Ένα ολόκληρο νησί τα τελευταία χρόνια υποφέρει, και καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με το φαινόμενο:
    . Της λειψυδρίας.
    . Της έλλειψης Καθαριότητας.
    . Της έλλειψης Δημοτικού Φωτισμού.
    . Της έλλειψης…Αποχέτευσης.
    . Της έλλειψης χώρου στάθμευσης.
    . Του κατεστραμμένου Οδικού δικτύου.
    . Της έλλειψης χώρου στερεών αποβλήτων.
    Σ' όλα αυτά βάζω πολλά !!!!!!!!, επειδή λαικίζω, ασύστολα ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φιλη Ματζικα..ξεφυτρωσες τελευταια και φαινεται δεν εισαι καλη στην μνημη να θυμηθείς τι γινοτανε με τους 3 δημους...τι να σου πρωτοθυμισω και εγώ...ενα μονον θα σου πώ,ότι ο Δημος Υδρουσσας στην πίσεη που ειχε για τα σκουπίδια,ειχε κανει μονιμη χωματερη τον χωρο που ειναι τωρα παρκινκ αυτοκινητων...εστω τελευται και της κακιας ωρας.Ασφαλως δεν λαικιζεις αλλα σαν νεος πολίτης δεν επιτρεπεται ναμην εχεις μνημη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι Κύριε η Κυρία που ναι μεν "ξεφύτρωσα" ξαφνικά και δεν πήρα πρώτα την άδεια σας για να "ξεφυτρώσω".
      Αλήθεια ήξερα ότι μόνο τα χόρτα ξεφυτρώνουν, αλλά στο θέμα μας.
      Είδατε να γράφω στο σχόλιο μου ότι πριν γίνει ένας Καλλικρατικός Δήμος Άνδρου, όλα ήταν ρόδινα και τα προβλήματα λυμένα ??
      Όλες οι ελλείψεις που προανέφερα υπήρχαν και υπάρχουν.
      Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι πάντα γυρίζουμε πίσω, τι έκαναν οι προηγούμενοι και δεν κοιτάμε να διορθώσουμε το σήμερα.
      Αυτά από μένα με πολλή σεβασμό για την άποψη σας.!!

      Διαγραφή
  8. Το σχολιο μου δεν ειχε να κανει με το παρελθόν,αλλα ολοι αυτοι του παρελθοντος που μας διοίκησαν τα τελευταια 10 χρονια,τους ακους,τους βλέπεις να γραφουν στα blogs και στο Facebook,χωρίς να ντρεπονται καθόλου και να γράφουν ...δια πασαν νόσον και πάσαν μ------ια.λες και δεν τουε ξερουμε και που εχουν το θρασος ξανα παλι λενε να βα΄λουν υποψηφιοτητα,να ερθουν παλι σαν σωτηρες....τραγικο για τον τόπο μας ακι για αυτο θα πρεπειι να μην τους την χαριζουμε,να τους βγαζουμε τα δικά τους χαλια στην φορα,,,γιατι η προστορια τους τιποτα καλο, δεν υποσχεται για το αυριανο μελλον της Ανδρου μας, φιλη μου Ματζικα ντε Σπελ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή