Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
 ΚΑΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ 

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγών Πλοίων (ΣΕΕΝ) φέρεται κατά του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου-Τήνου, καταλογίζοντάς του λάθη, στον υπολογισμό είσπραξης των λιμενικών τελών, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα απαίτηση πολλών χιλιάδων ευρώ από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.


Η  ανακοίνωση του ΣΕΕΝ  
Ο Πρόεδρος της ΣΕΕΝ  .Μιχάλης Σακκέλης
"Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγών Πλοίων καταδικάζει τη συνεχιζόμενη αναλγησία του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου – Τήνου, το οποίο δια τρόπο παράνομο και καταχρηστικό αξιώνει από ακτοπλοϊκές εταιρείες που προσόρμιζαν στα λιμάνια αρμοδιότητάς του να καλύψουν οικονομική «τρύπα» εννέα ετών λόγω δικού του λάθους!
Παρά τις διαμαρτυρίες του Συνδέσμου μας  (ΣΕΕΝ) αλλά και μεμονωμένων εταιριών, το Λιμενικό Ταμείο, εξακολουθεί να διεκδικεί την κάλυψη των δικών του –κατά δήλωσή του- λαθών στον υπολογισμό είσπραξης λιμενικών τελών από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, επιβαρύνοντάς της,  με ένα υπέρογκο κόστος.
Εάν τυχόν υφίσταται σφάλμα κατά τον υπολογισμό των τελών προσόρμισης, τούτο αποτελεί αποκλειστική παράλειψη του Λιμενικού Ταμείου και δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των χρηστών του λιμένα, οι οποίοι δεδομένου ότι η εν λόγω πρακτική είχε ακολουθηθεί ανελλιπώς από το 2004 χωρίς ποτέ την παραμικρή επιφύλαξη, αιφνιδίως πληροφορούνται τώρα, ότι, δήθεν οφείλουν πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ καλόπιστα θεωρούσαν ότι καμία περαιτέρω υποχρέωση είχαν.
Παρακαλείται επομένως ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Λιμένων του ΥΝΑ όπως παρέμβει για την εξωδικαστική διευθέτηση του ζητήματος, έτσι ώστε να μην πληγούν περαιτέρω οι ήδη πληγείσες αρχές της καλής πίστης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη διοίκηση.
Ιδιαίτερα, την δεδομένη χρονική περίοδο που η ακτοπλοϊκή δραστηριότητα βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια'.
Με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι τα Λιμενικά Τέλη τα οποία επιβαρύνουν αποκλειστικά τους επιβάτες δεν επενδύονται προς όφελός τους σε κανένα νησιωτικό λιμάνι της χώρας, άρα δεν είναι ανταποδοτικά και κακώς εισπράττονται.
Πιστεύουμε ότι ο ΥΝΑ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάργησή τους , γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα και την άμεση μείωση των τιμών των εισιτηρίων''.

Η απάντηση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου
‘’Θεωρώ ότι η ανακοίνωση της "ΣΕΕΝ 'σκόπιμα ή όχι ,περιέχει πολλές ανακρίβειες. Καταρχήν δεν πρόκειται για δύο λιμενικά ταμεία αλλά για ΈΝΑ, αυτό της ΤΗΝΟΥ -ΑΝΔΡΟΥ.
Ο υπολογισμός των λιμενικών τελών και η βεβαίωση τους είναι αρμοδιότητα των ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ και όχι του λιμενικού ταμείου. Το λάθος υπολογισμού απο το 2004 μέχρι το 2012 ήταν και είναι ευθύνη του ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ που χρέωνε το μισό των οφειλομένων τελών, ενώ το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΤΗΝΟΥ δεν έκανε το ίδιο ΛΑΘΟΣ.
Είναι απορίας άξιον, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, οι λογιστές των ναυτιλιακών εταιρειών δεν είχαν επισημάνει την διαφορετική χρέωση στα δύο λιμάνια ΤΗΝΟΥ και ΓΑΥΡΙΟΥ.
Η απάντηση είναι αυτονόητη. Έκαναν την πάπια γιατί τους συνέφερε. Η για να το πούμε αλλιώς, γιατί αν θεωρούσαν τον υπολογισμό του Λιμεναρχείου ΑΝΔΡΟΥ σωστό δεν αντιδρούσαν ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΝΟΥ;
ΟΣΟ για τις λαϊκίστικες δικαιολογίες της ΣΕΕΝ απαξιώ να απαντήσω γιατί στερούνται σοβαρότητας’’.
Επισημαίνεται ότι το ζήτημα σήμερα είναι, ότι για αυτό το λάθος, σκόπιμο ή μή, κανέναν δεν ενδιαφέρει, έχει να κάνει όμως με τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου και θα πρέπει οι εκατέρωθεν καταγγελίες και ανταπαντήσεις να ερευνηθούν σε βάθος. 
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που επιδιώκεται πρέπει να έχει και παράλληλη διερεύνηση απο το 2004 μέχρι και το 2012...
Τελικά με τα χρήματα του λάθους τι θα γίνει; Αλήθεια ΣΕΕΝ και Λιμενικό Ταμείο θα δημοσιοποιήσουν το ποσό των χρημάτων του "λάθους";


4 σχόλια:

  1. Μια απορία ποιός ο ρόλος του λιμενικού ταμείου; Να εισπράττει ότι έχουν ευχαρίστηση χωρίς να ελέγχει τι εισπράττει; Φανερώνει κουτοδημοιρία! Αυτό δείχνει ανικανότητα ή αδιαφορία. Φαίνεται τα μέλη του λιμενικού ταμείου δεν έχει καταλάβει σε τι γκάφα ολκής έχουν πέσει. Το χειρότερο προσπαθούν να τα βρουν με τους εφοπλιστές, στο ίδιο πνεύμα και αυτοί, για αυτό το λόγο κανείς τους δεν ανακοινώνει το ποσό. Αυτό που με εξοργίζει στον ίδιο βαθμό ότι κάποιοι στο βιογραφικό τους θα αναγράφουν ότι διετέλεσαν και μέλη της διοίκησης του λιμενικού ταμείου. και ο ρόλος τους ήταν διακοσμητικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Ή ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ; ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ; ΤΟΤΕ ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ...ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ...ΕΒΛΕΠΕ...ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΙΔΑΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ...ΔΙΚΟΛΑΒΙΚΑ,ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα, η λαϊκή ρήση τους πάει γάντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε του προηγουμενου σχολίου...δεν πάει καθόλου εδώ η λαική αυτή παροιμία! τα λεφτα εαν είναι πολλά, θα πρέπι να μας πούνε πόσ ακαι μην ξεχνάς ότι αυτά ειναι δικά μας λεφτά στην ΑΝΔΡΟ και πρέπι να γυρνάνε με έργα στα λιμανια μας.Αν βεβαιωναν λίγα...λογικο και λιγα, να μας έκοβαν για την Ανδρο !...

    ΑπάντησηΔιαγραφή