Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ 

Γιορτή Πουλιών γίνεται και στην Άνδρο την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο ΕΠΑΛ στη Χώρα και στο Παραπόρτι. Την εκδήλωση οργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την υποστήριξη του Δήμου και την συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Ειδικότερα στο ΕΠΑΛ από τις 10:00 έως τις 12:00 θα γίνει παρουσίαση των πουλιών της Άνδρου και ακολουθεί η αναγνώρισή τους από τους ήχους της φωνής τους. Στο Παραπόρτι από τις 12:00 έως τις 14:00 θα γίνει παρατήρηση των πουλιών στον υπάρχοντα υδροβιότοπο και θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των παιδιών.

  Η συμμετοχή στα δρώμενα  είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση δεν εντάσσεται στο Πρόγραμμα Life. Αποτελεί μία ευκαιρία οι συμμετέχοντες μαθητές, γονείς και τοπικοί φορείς να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά θέματα και ειδικά να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον για την ​​διατήρηση των άγριων πτηνών. 

Υπάρχουν ακόμα Ανδριώτες, κυρίως στα ορεινά χωριά, που προσδιορίζουν τις εποχές και προβλέπουν τον καιρό στηριζόμενοι στα μεταναστευτικά πουλιά. Δυνατότητα που διδάχθηκαν από τους γονείς τους τότε που υπήρχε δεσμός των ανθρώπων με την φύση! Σημαντική περιοχή για τα Πουλιά  είναι η Κεντρική Άνδρος. Απροσπέλαστη περιοχή 227,500 στρ. με φαράγγια και παράκτιες απόκρημνες πλαγιές, που καλύπτονται από θαμνώνες. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κτηνοτροφία και η περιορισμένη αρόσιμη γεωργία. 
Μερικό καθεστώς προστασίας αποτελούν τα Καταφύγια Άγριας Ζωής που έχουν εκταση: 6.500 στρ.  (Στενιές-Μ. Αγ. Νικολάου/Άνδρου), 17.000 στρ. (Στενό Κοθιού), 4.700 στρ. (Κολυμπάρι-Ζαγαρνιάρη/Παλαιοπόλεως-Πιτρόφου-Μεσαριάς), 2.500 στρ.  (Συνετίου).
Πρόκειται για την 31η εκδήλωση που γίνεται στη χώρα μας σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, δήμους και Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Λόγω περιόδου μετανάστευσης η εκδήλωση εστιάζει στα μεταναστευτικά πουλιά και στην  την ανάγκη προστασίας των βιοτόπων στις περιοχές διέλευσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου